Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

Ifjúsági program

Ádámok és Évák Ünnepe 2019

Nagyszínpad - 2019. január 22-én 19 órától

Ádámok és Évák Ünnepe 2019

A Nemzeti Színház ifjúsági programjai között fontos helyet foglal el az Ádámok és Évák ünnepe középiskolás játék. A Szolnoki Szigligeti Színház által évekkel ezelőtt indított kezdeményezés mára országos mozgalommá fejlődött. A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház hatodik éve adja át egy napra a nagyszínpadát a diákszínjátszóknak. Idén, a Magyar Kultúra Napját 10 budapesti középiskola, 176 tanulója ünnepli Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde színpadi feldolgozásával. A gálaest 2019. január 22-én, 19 órától kerül megrendezésre a Nemzeti Színházban.

egyember-rubold

Meggyeskert: Próba indul!

Meggyeskert: Próba indul!

Silviu Purcărete újra a Nemzetiben! Elkezdődtek a Meggyeskert próbái. A bemutatót május másodikára tervezzük. A szereposztás parádés, érdemes tájékozódni a színdarab oldalán itt a honlapon.

Premier portré

Saját úton járva

Söptei Andrea az egymást érintő szerepekről, a rossz válaszok hasznáról és próbatermek hierarchiájáról

Saját úton járva

Jago felesége és Sára asszony. Két előadás, két nagyon különböző asszony, két egymástól távol eső karakter, de mindkettő megadja a maga válaszát arra a kérdésre: hol lehet a helye egy nőnek a férfiak világában. Amikor ez az interjú megjelenik, Söptei Andrea már túl van az Othello premierjén és készül a Sára asszony ősbemutatójára. Különleges alkalom: egy premier-portré dupla apropóval.

Bemutató: Sára asszony

Drámai vigasz

Döbrentei Sarolta, a Sára asszony írója

Drámai vigasz

A tragédia bekövetkeztekor, krízishelyzetben sokszor végső kérdéseket teszünk fel magunknak. Sokáig szorongunk ezek miatt a megválaszolhatatlan kérdések miatt, de „a katarzis éppen arról szól, hogy a szívünkkel értünk meg valamit” – mondja Döbrentei Sarolta, a Sára asszony írója.

Az-ember-tragediaja-Feher

Bemutató: Sára asszony

Költői születés

Vidnyánszky Attila rendező

Költői születés

A marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkció, a Sára asszony egy kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila e szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. A rendező elmondja azt is, mi történik akkor, ha a néző többet tud, mint az előadás szereplői.

Bemutató: Sára asszony

A Sára asszony alakjai

A Sára asszony alakjai

Ahol hit van, ott próba is lesz. Ahol fájdalom van, ott vigasztalás. Ahol elgyengülnek, ott van szükség a kegyelemre. A történet egy 19. századi magyar kisvárosban élő család és református gyülekezet hitéleti drámáján keresztül mesél a látható világ mélységeiről és a láthatatlan, de jelen való gondviseléséről. A dráma alakjainak főbb vonásait a szerző, Döbrentei Sarolta rajzolta meg.

Caligula-Bodrogi

Bemutató: Pustol a hó

„Ezt csinálja utánam valaki!”

Szarvas József a saját életéről szóló könyvről és az abból készülő színdarabról

„Ezt csinálja utánam valaki!”

Színpadra kerül Szarvas József élete, méghozzá a Nemzeti Színházban, ahova gyerekkora óta vágyott. Az előadást a könyvben szerzőtársa, egyébiránt színházi ügyekben régóta alkotótársa, Bérczes László rendezi: együtt kellett kitalálniuk, hogy ami a papíron működik, az hogyan fog életre kelni a deszkákon.

Bemutató: Pustol a hó

Kirándulás

Bérczes László rendező riportja

Kirándulás

Poroszkálunk a földúton. Csípős hideg van, fúj a szél is, na nem vészes, inkább csak a jó meleg autóból kilépve esik kicsit rosszul a tél, ahogy így együtt ballagunk a kónyai tanyasor felé. Végigcsoroghatnánk akár autóval is, ki se kéne szállni, akkor is látnánk mindent. A sáros, kietlen földeket, a magányos, csupasz, szélfútta fácskákat, azt a néhány omladozó, halálraítélt házat…