Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

Emlékezés

„Ilyen volt”

Látogatóban a Schwajda-szobrot mintázó Varga Imre műhelyében

„Ilyen volt”

96 éves korában, december 9-én este meghalt Varga Imre, a 20. század egyik legjelentősebb magyar szobrásza. Rá emlékezünk a Nemzeti Magazin 2015-ben megjelent számának riportjával. Műteremlátogatóban jártunk a művész otthonában, aki a Nemzeti Színház parkjába készítette éppen a színház első igazgatójának, Schwajda Györgynek a szobrát.

Eredményhirdetés - „Szerelmes Shakespeare” szpotverseny

Eredményhirdetés - „Szerelmes Shakespeare” szpotverseny

„Szerelmes Shakespeare” címmel hirdettünk videópályázatot október 1-jén. December 20-án mutatjuk be Shakespeare A vihar című drámájából készült előadásunkat, és ennek kapcsán arra buzdítottunk 15-25 éves fiatalokat, hogy válasszanak ki egy szövegrészletet William Shakespeare bármely művéből, annak alapján készítsenek egy videót egy tetszőleges nyilvános helyen, köztéren, középületben, és küldjék el nekünk. A pályázatot lezártuk, íme a győztesek!

Emlékezés Szabó Gyulára

Meghívó emléktábla avatásra

Emlékezünk a felejthetetlen, Kossuth-díjas és a Nemzet Színésze elismerésben részesült Szabó Gyula színművészre. 2019. december 14-én 14 órakor emléktáblát helyezünk el egykori lakhelyén (1025 Budapest, Józsefhegyi u. 24.), mely Stremeny Géza szobrászművész alkotása. Az emléktábla avatásán koszorút helyez el Hegedűs D. Géza színművész a MASZK elnöke és Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Macskajatek

nézőpontok – Médeia

Hodász András: Több mint egy válás története - Bazsányi Sándor: „Saját lelkökbe néznek”

Két vélemény a Médeia című előadásunkról

Hodász András: Több mint egy válás története - Bazsányi Sándor: „Saját lelkökbe néznek”

Mondanám, hogy lejárt lemez egy ókori dráma, minek pazarolni rá a drága időt, de úgy tűnik, hogy a csodaszámba menő technikai fejlődés ellenére az emberi természet nagyon is változatlan. Hogyan jut el két szerelmes arra a pontra, hogy képtelenek egy fedél alatt élni? És mi visz rá egy anyát, hogy azt bántsa, aki az élete értelme, anyaságának gyümölcse?

A Nemzeti Színház közleménye

A Nemzeti Színház közleménye

Bár Vidnyánszky Attila magánlevelet juttatott el a napokban Tompa Andrea főszerkesztőnek, azzal a szándékkal, hogy a köztük régóta fennálló vita kapcsán kifejtse véleményét és indokait, a Színház folyóirat néhány félmondatot kiragadva nyilvánosság elé tárta a vitatott témát. A Színház folyóirat közleménye hamisan azt sugallja, mintha a Nemzeti Színház vezérigazgatója megtiltotta volna, hogy a folyóirat fotókat közöljön a Nemzeti Színház előadásairól. Az igazság ezzel szemben az, hogy bár a Nemzeti Színház saját fotóit nem bocsájtja rendelkezésre a Színház című folyóirat számára, a folyóiratnak minden lehetősége megvan arra, hogy bármely más forrásból beszerezze azokat, például felhasználja az MTI vagy mások képeit. A továbbiakban közöljük a fent említett levelet, teljes terjedelmében, változtatás nélkül

Pintér Szilvia elismerése

A Szociális munka napja alkalmából elismerésben részesítette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Budapest Fővárosi Kirendeltsége Pintér Szilviát, a Nemzeti Színház drámapedagógusát, az ifjúsági programok felelősét. Az elismerés a hátrányos helyzetűek színházba járását támogató „A Nemzeti mindenkié” elnevezésű programban nyújtott kiemelkedő munkájának szól.

Karácsonyi-akcio-mitem-berlet

Jobb velünk a világ gálaest 2019

Jobb velünk a világ gálaest 2019

A fogyatékossággal élő emberek inklúziójának fontosságára hívja fel a figyelmet a Nem Adom Fel Alapítvány kezdeményezésére létrejött Jobb Velünk a Világ! gálaest, amely immár 6. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Színházban, a Fogyatékos Emberek Világnapján, december 3-án. A fogyatékos emberek mellett az őket körülvevő családokat, segítőket, szociális szakembereket, mentorokat is ünneplő különleges alkalom kiemelt aktualitása, hogy tovább növekszik a színházi programok, műsorok akadálymentesítésére fordítható állami támogatás, így egyre több sérült ember számára válnak elérhetővé a kulturális, színházi élmények is.

Emlékezés

Emléktáblát avattak Gera Zoltán tiszteletére

Emléktáblát avattak Gera Zoltán tiszteletére

Emléktáblát állított a 2014-ben elhunyt Gera Zoltán, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze tiszteletére a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület 2019. november 28-án. A Stremeny Géza szobrászművész által tervezett emléktábla a művész egykori lakóházába került Budapesten az I. kerület Ponty u 2. számú ház előcsarnokába.

Vihar

ADVENTI KÖLYÖKNAPOK 2019

ADVENTI KÖLYÖKNAPOK 2019

Szeretettel várjuk adventi kölyöknapjainkra a kisgyermekes családokat december 1-jén, 8-án, 15-én és 22-én. Minden vasárnap 10:15-kor közösen gyújtjuk meg az adventi gyertyát, majd ezt követően számos kézművesfoglalkozáson vehetnek részt kicsik és nagyok egészen 13 óráig. Közben hétről - hétre más, ünnepre hangoló előadással várjuk Önöket.

Így jöttem... Rocco és fivérei

Beválogatták a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle versenyprogramjába a fiatal színészeinkről szóló dokumentumfilmet

Beválogatták a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle versenyprogramjába a fiatal színészeinkről szóló dokumentumfilmet

Az Így jöttem… című, Nagy Anikó Mária rendező vezetésével készült, és a Bonum TV-n eddig több mint nyolcezer néző által megtekintett online sorozatot beválogatták a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle versenyprogramjába. A szemlén a hat színészportré hatvan percben, képileg és hangban is feljavítva, angol nyelvű felirattal lesz látható.  Minden érdeklődőt várunk szeretettel!