Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

MITEM 2018 - Krónika

V. MITEM - tizenegyedik nap, 2018. április 20. péntek

A Theater an der Ruhr napja - Az arab színház a száműzetésben konferencia és dupláznak a Bohócok

V. MITEM - tizenegyedik nap, 2018. április 20. péntek

A modern kori népvándorlásra adott művészi reakciókat kutatta a délután négykor kezdődő beszélgetés az arab színházról, az este héttől kezdődő két előadásban pedig a bohócok tekintetével nézhettünk az öregedésre és drámai módon megváltozott globális társadalmunkra. A két programot egy intézmény kapcsolta össze: a Theater an der Ruhr 1980-as alapítása óta keresi és támogatja a multikulturális találkozásokat.

MITEM 2018 - Krónika

V. MITEM - tizedik nap, 2018. április 19. csütörtök

A test forradalma / Várakozás - Performansz (installáció és tánc) - A vihar a BDT-től

V. MITEM - tizedik nap, 2018. április 19. csütörtök

Felajánljuk őszinte bocsánatkérésünket minden embernek a civilizált világban - olvastuk a kivetítőn a MITEM-en belül alakult arab mini-fesztivál előadásában. Délután öt órától a Kaszás Attila Teremben láthattuk a 37 éves és már tíz éve Belgiumban élő és alkotó iraki színész-rendező, Mokhallad Rasem két előadását. Este héttől pedig a nagyszínpadon a szentpétervári Tovsztonogov Nagy Dráma Színház (BDT), előadásában Andrej Mogucsij rendezésében A vihart. 

MITEM 2018 - Krónika

V. MITEM - kilencedik nap, 2018. április 18. szerda

A német-arab és az skót-észt színház

V. MITEM - kilencedik nap, 2018. április 18. szerda

Egy anekdota szerint egyszer egy észt férfi annyira szerelmes volt a feleségébe, hogy már majdnem meg is mondta neki. Este hét órától a skót William Boyd: Vágyakozás című darabját láthattuk a Gobbi Hilda Színpadon a Tallini Városi Színháztól. - Előtte Mudar Alhaggi: Szerelmed tűz című színdarabja volt a MITEM programján. Az előadás alkotói Szíriából vándoroltak ki, jelenleg Kairóban, Párizsban, Marseille-ben, vagy éppen Németország és Franciaország között ingázva próbálják folytatni a művészi életútjukat. 

Egri

MITEM 2018 - Krónika

MITEM 2018 - Krónika

Figyelmükbe ajánljuk a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó napi krónikáját. Az előadásokról, közönségtalálkozókról igyekszünk már másnap képes összefoglalóval szolgálni. A cikkeket szinte bárhol is járjanak a honlapunkon, könnyen elérhetik. A címoldal aktuális sávjából, a híroldalról, a honlap Magazin nézetének  #MITEM menüjéből, vagy - természetesen -  találkozó honlapján a mitem.hu/aktuális oldalról.

Színháztörténet

Ivánka Csabára emlékezve

Ivánka Csabára emlékezve

Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt színész-rendezője április 17-én lett volna 70 éves. Emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására, a művész édesanyja és testvérei 2000-ben alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse az Ivánka Csaba-díjat, Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását.

MITEM 2018 - Krónika

V. MITEM - nyolcadik nap, 2018. április 17. kedd

Alice and his friends, avagy Bocsárdi, a megújuló energia

V. MITEM - nyolcadik nap, 2018. április 17. kedd

Amit a MITEM nyolcadik napján láttunk-hallhattunk este héttől a nagyszínpadon, az egyszerre regényadaptáció tomboló koncerttel, mozgókép-animáció kirobbanó szóló és tánckar-koreográfiákkal, és őrült hangerővel. De hogy mindez még egy születésnapi ajándék is, azt csak a rendezőtől tudtuk meg a közönségtalálkozón.

Pogánytánc

MITEM 2018 - Krónika

V. MITEM - hetedik nap, 2018. április 16. hétfő

Színész-workshop, beszélgetés Brechtről, Bádogdob

V. MITEM - hetedik nap, 2018. április 16. hétfő

Oliver Reese alaposan megdolgoztatta a Kaposvári Egyetem első éves színész osztályát. Délután négytől az érdeklődök kerekasztal beszélgetésen vehettek részt a Kaszás Attila Teremben Erdmut Wizisla Brecht-szakértővel, Wilhelm Droste irodalomtörténésszel és Zsótér Sándor rendezővel, aki jelenleg is éppen egy Brecht-darabot rendez a Nemzeti Színházban. A MITEM hetedik napja este nyolctól a Gobbi Hilda Teremben A Günter Grass világhírű regényének monodráma-adaptációjával zárult.

MITEM 2018

Michael Thalheimer: Köszönöm a meghívást!

Michael Thalheimer: Köszönöm a meghívást!

„Harmadszorra vagyok Budapesten. 2003-ban a Vígszínházban voltam a Liliommal, 2006-ban  - ismét az Budapesti Őszi Fesztivál keretében - a Fausttal a Nemzeti Színházban, és harmadjára most, A kaukázusi krétakörrel. Nagyon köszönöm a meghívást! 

MITEM2018_baner

MITEM 2018 - Krónika

V. MITEM - hatodik nap, 2018. április 15. vasárnap

Bertolt Brecht á la Berliner Ensemle

V. MITEM - hatodik nap, 2018. április 15. vasárnap

A fesztivál első hetének vasárnapja zsúfolásig megtelt programokkal, amelyek közül a legfontosabb egyértelműen a Berliner Ensemble vendégjátéka, A kaukázusi krétakör, ami szombaton és vasárnap is telt házzal és hatalmas ovációval ment a nagyszínpadon. Az érdeklődök pedig délután négytől az első emeleti előcsarnokban megismerkedhettek közelebbről a darab rendezőjével, Michael Thalheimerrel, akit Németh Ákos faggatott.