Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

Nemzeti SzínTér Taliándörögdön

Túl árkon, bokron

Túl árkon, bokron

Véget ért az idei Művészetek Völgye, amely 27 programhelyszínen, további 40 kisebb helyszínen 1200 programot kínált. Néhány égi áldás, hőség és fagyoskodás, de mindvégig jó hangulat - a Nemzeti SzínTéren egészen biztosan. Rideg Zsófia dramaturg gyors összegzése a Nemzeti Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara által belakott taliándörögdi helyszínről.

Kaszás Attila-díj 2017 - szavazott már?

Kaszás Attila-díj 2017 - szavazott már?

Augusztus 20-ig adhatja le szavazatát a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Gazsó Györgyre (Radnóti Színház), Szikszai Rémuszra (Szkéné Színház) és Krisztik Csabára (Vörösmarty Színház). A legtöbb szavazatot kapó művész veheti majd át a Kaszás Attila-díjat szeptember 8-án, a Győri Nemzeti Színházban.

Taliándörögd, Nemzeti-Színtér a Művészetek Völgyében

SzínVáltozás

Minden, amit a színházról tudni akartál, de nem tudtad kitől megkérdezni...

SzínVáltozás

Fiatal vagy és rajongsz a színházért? Még nem tudod biztosan, de érzed, hogy a színház a te utad? Lehet, hogy titokban máris színésznek készülsz? Még nem, vagy éppen csak most múltál el 14? Akkor ott a helyed a Völgyben a SzínVáltozás programokon! (És minden máson!) Drámapedagógusunk minden érdeklődőt vár szeretettel (és rengeteg játékkal, feladattal) július 22 és 29 között Taliándörögdön, a Nemzeti SzínTér udvarban. A foglalkozások délelőtt 10 órakor kezdődnek.

A Nemzeti Színház búcsúzik a nagyszerű színésznőtől, Schubert Évától!

A Nemzeti Színház búcsúzik a nagyszerű színésznőtől, Schubert Évától!

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál. Schubert Éva több mint öt évtizedet töltött a színpadon. Schubert Évának csodálatos, alkotó élete volt, tanítványai rajongtak érte és közönsége, pályatársai is nagyon szerették - mondta az MTI-nek Mécs Károly, hangsúlyozva, hogy a színésznő halálával "nagy embert vesztettünk el".

Vendégszereplés

Psyché a Római Magyar Akadémián és Fara in Sabinában

Psyché a Római Magyar Akadémián és Fara in Sabinában

Olasz színházi szakemberek előtt mutatkozott be sikerrel Psyché című előadásunk június 26-án, a Római Magyar Akadémián, majd a Fara in Sabinaban. "A két és fél órás előadást a közönség lenyűgözve ülte végig, a csapat – a rendező, a színészek, a technikusok és akik gondoskodtak róla, hogy a darab szövege angolul és olaszul is eljusson a nézőhöz – munkája meghozta a gyümölcsét."

POSZT - díjátadó gála

POSZT - díjátadó gála

Véget ért a XVII. Pécsi Országos Színházi Találkozó, a szombati gálaesten kiosztották a díjakat. A Nemzeti Színház két előadással szerepelt a találkozó versenyprogramjában. A III. Richárd címszerepéért Trill Zsolt kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, és ugyancsak a III. Richárdban nyújtott alakításáért Gyöngyösi Zoltáné lett a legjobb 30 év alatti férfi színésznek járó elismerés. A szakmai zsűri szerint az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő c. előadása volt a legjobb, Székely Kriszta rendezőt és Ónodi Esztert a Katona Nóra – Karácsony Helmeréknél c. előadásáért díjazták. Szívből gratulálunk kollégáinknak, és minden díjazottnak! 

Kossuth-díj

„A színházhoz nem kell hókuszpókusz”

Nagy-Kálózy Eszter útkeresésről, menekülésről, sikerekről és csalódásokról, farkastörvényekről és a holtig tartó tanulásról

„A színházhoz nem kell hókuszpókusz”

„Semmiféle díj nincs hatással arra, hogy egy jelenet megszületik-e a színpadon, vagy sem. A Kossuth-díjnak nagyon lehet és kell is örülni, de attól még nem leszek jobb színész” – mondja Nagy-Kálózy Eszter. A Nemzeti Színház művésze március 15-én vehette át az egyik legnagyobb állami kitüntetést.

Vidnyánszky a POSZT-ról

Vidnyánszky a POSZT-ról

A Nemzeti Színház igazgatója szerint a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a szakma rendkívül jelentős eseménye, amelynek fontosságát nem szabad megkérdőjelezni. Vidnyánszky Attila Pécsen az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: ezzel ellentétes elképzelések néhány évente felröppennek a színházi szakma "egy nagyon-nagyon szűk részéről", amely "folyamatosan bántja és szidja" a POSZT-ot.

Új évad, a Kossuth-díjas Nagy-Kálózy, Seweryn, MITEM visszhang

Olvasnivalók a Nemzeti Magazin nyári számában

Új évad, a Kossuth-díjas Nagy-Kálózy, Seweryn, MITEM visszhang

Két évad határán: Vidnyánszky Attila értékel. Bánk bántól Zsótérig – premierek, rendezők 2017/18. Kritikák a MITEM-ről: Osztovits, Horkay Hörcher, Kukorelly. Portréinterjú a friss Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszterrel. A megtorlás színháza: a Nemzeti 57-ben. Emlékezés a 100 éve született Szörényi Évára.