Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

Nézőpontok – Figaro házassága...

Elmélkedés? Hol voltam?

Pröhle Gergely és Wilhelm Droste véleménye

Elmélkedés? Hol voltam?

Már-már tendenciának tűnik, hogy a Nemzeti Színház bemutatói valahogy reflektálnak az operairodalomra. A Bánk bán zenei áthallásai után most a Figaro házassága ébreszt tudatosan operaházi emlékeket, ami – hisz Mozart remekműve sokkal közismertebb, mint a Beaumarchais által írott színdarab – rögtön az otthonosság érzetét kelti a nézőben. (Prőhle) Ebből a szövegből most valószínűleg nem lesz színházi kritika, inkább egy bizonytalan önkritika-kísérlet, egy halom kérdés, mert testileg ott voltam az előadáson, szellemileg viszont nagyon nehezen küzdöttem a feladattal, folyamatosan kerestem bejáratot a darabba, de nem találtam a helyemet benne, a lelkem tejesen kint maradt. (Droste)

Premier portré - Pogánytánc

A színészet lényege: az alázat - Nagy Mari

Az Aase-díjas Nagy Mari a beszédes némaságról, a hallhatatlan hangsúlyokról és a könnyező Máriáról

A színészet lényege: az alázat - Nagy Mari

Nagy Mari Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész szerint eddigi pályafutásának a legnagyobb elismerése az Aase-díj. Igaz, hogy ezzel az epizodistákat jutalmazzák, de szerinte éppen ezekben az úgynevezett kis szerepekben mutatkozik meg a színészet lényege: a megélt pillanatban a teljes személyiség, az arányérzék és a legfontosabb: az alázat. Legújabb szerepe, Rose a Pogánytánc-előadásban is alkalmat ad ennek bizonyítására.

Bemutató - Pogánytánc

Megélt életek - Bozsik Yvette rendező

Megélt életek - Bozsik Yvette rendező

Öt nő él összezárva egy tanyán. Egyikük házasságon kívül született fiát is közösen nevelik. Megjelenik a kisfiú apja, és ebben a furcsa családban él az évtizedes afrikai misszionárius munkából hazatért nagybácsi is. Az összezártság, a férfinélküliség, az elfojtott és kitörni kész indulatok titkairól készít előadást Bozsik Yvette.

MITEM2018_baner

Bemutató - Pogánytánc

Az ír Csehov - Brian Friel és a Pogánytánc

Az ír Csehov - Brian Friel és a Pogánytánc

Alig két éve, 86 évesen hunyt el a 20. század második felének egyik legjelentősebb ír drámaírója, Brian Friel, aki nemcsak Írországban, de szerte a világban az angol nyelvű dráma „nagy öregjének” számított. Az író halálakor Írország államfője, Michael D. Higgins „az ír irodalom és gondolkodás egyik óriása”-ként méltatta, míg Enda Kenny ír miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „a Ballybegben játszódó legendás történetei a világ minden szegletébe eljutottak, Dublinból indulva egészen Londonig, a Broadway-ig és a mozivászonig”.

2018. február 18., 15 óra

A Magyar Széppróza Napja

Versek szódával - Jókai

A Magyar Széppróza Napja

A közkedvelt irodalmi talk-show az első ízben megrendezésre kerülő Magyar Széppróza Napja alkalmából nagy írónk születésnapján Jókai Mórt igyekszik közel hozni a közönséghez kevésbé ismert vonásai tükrében. Hagyományainknak megfelelően a beszélgetéseket vetítés, zenei és színészi produkciók gazdagítják. Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban.

Az_ugynok_v

Csongor és Tünde

Beugrás

Beugrás

Óvatosan, mert támadnak a vírusok! Ma Kurrah ágyban maradt, Tamás Olt helyett Sebestyén László Szabó ugrott be a Csongor és Tündébe, eljátszva eredeti szerepét (Dimitri) és helyettesítve Tamást! Bravúrosan sikerült. 

Pogánytánc