Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

NŐI VONAL - Festészet Napja a Zikkuratban (is)

Október 17-től november 7-ig

NŐI VONAL - Festészet Napja a Zikkuratban (is)

A Női vonal kiemelt rendezvény a Magyar Festészet Napja Fesztivál rendezvénysorozatban. A nyolc éve megálmodott koncepció a női festők érzékenységét, finom rezdülésekre való fogékonyságát, érzelmeik lüktetését kívánja láthatóvá tenni a festővászon teremtő varázsával. Az inspirált, meg kellene mutatni, hogy a roppant érzékeny nők hogyan reagálják le a mindennapok feszültségét, szépségét, sokszínűségét - mondja a kiállítás kurátóra. Tudjuk, hogy a nők megérzései, intuíciói erősebbek, mint a férfiaké. A természet gondoskodott róla, hogy így legyen.

Pályázat

VIDEÓS SZÍNHÁZKRITIKUS KERESTETIK!

A Kortárs folyóirat és a Nemzeti Színház felhívása.

VIDEÓS SZÍNHÁZKRITIKUS KERESTETIK!

Szereted a színházat, szinte minden bemutatót megnézel, és véleményed is van róluk? Szoktál live-ozni vagy tartalmat gyártani a közösségi média felületeire, vagy készítettél már videót barátaidnak, amit te is vágtál meg?

Így jöttem

Online sorozat a Rocco és fivérei fiatal szereplőivel - Vidékről a fővárosba

I-V. rész

Online sorozat a Rocco és fivérei fiatal szereplőivel - Vidékről a fővárosba


Az ötrészes sorozatban Mészáros Martin mutatja be a délvidéki Csókát és Zentát, Berettyán Nándor és Sándor Balmazújvárost és a pusztát, Barta Ágnes Szolnokot, Szabó Sebestyén László Debrecent, Bordás Roland pedig a beregi Hetefejércsét. A Nagy Anikó Mária rendezte önéletrajzi idegenvezetés epizódjait három-négy naponta teszik közzé az alkotók a Bonum TV Youtube-csatornáján a szeptember 19-i színházi bemutatót követő két hétben.

2019_2020_evad

Premier - Tartuffe

Képmutató az egész világ. Trill Zsolt – Tartuffe

Képmutató az egész világ. Trill Zsolt – Tartuffe

Mindannyian Tartuffe-ök vagyunk, nincs köztünk egy őszinte, egyenes ember. Talán erről is szól az előadás – mondja Trill Zsolt, a Tartuffe címszereplője. Bárhová néz az ember, ha egy kicsit őszintébb vagy, abban a pillanatban összeomlik a világ, és még neked kell bocsánatot kérned.

Premier - Tartuffe

Végzetes siker? Molière és a Tartuffe

Végzetes siker? Molière és a Tartuffe

A versailles-i palota 1664-es félhivatalos megnyitóünnepségének, Az elvarázsolt sziget gyönyörei című „fesztiválnak” az egyik rendezője és főszereplője a Napkirály kedvence, Molière volt. Az eseménysorozat idejére esett a Tartuffe bemutatója is, amelynek szövegét a szerző állítólag felolvasta előzőleg a királynak, akinek – ezt dokumentumok bizonyítják – tetszett a mű, a további előadásokat mégis betiltotta.

Premier - Tartuffe

Mindenki a maga módján farizeus - David Doiasvili rendező

Mindenki a maga módján farizeus - David Doiasvili rendező

Létezhetünk egyáltalán képmutatás nélkül? Kik a farizeusok? Mi a különbség a grúz és a magyar Tartuffe között? És miért hozza lázba a grúz rendezőt a Nemzeti színpadtechnikája? – erről is beszélgettünk David Doiasvilivel, aki a Szentivánéji álom és a Cyrano de Bergerac után újabb közkedvelt darabot, Molière Tartuffe-jét viszi színre a Nemzetiben.

ROCCO ÉS FIVÉREI

Úszó aranyérmes Rátóti Zoltán!

A Leblanc Gergely - Rátóti Zoltán páros lett az első az Úszó Világkupa sztárfutamán

Úszó aranyérmes Rátóti Zoltán!

A színpad helyett pénteken a Duna Arénában mutatkozott be a közönségnek a Nemzeti Színház színművésze, Rátóti Zoltán. Az októberi Úszó Világkupát ezúttal különleges futam színesítette, amelyen televíziós műsorvezetők és színészek csatáztak a medencében.

Portré

Testvérek – az életben és a színpadon

Premier-portré Berettyán Sándor • Berettyán Nándor

Testvérek –  az életben és a színpadon

Aki belép a ringbe, aki bokszkesztyűt húz – legyen bármilyen ügyes és erős –, nem tudja elkerülni az ütéseket. A Rocco és fivérei című Visconti-film forgatókönyve alapján készült színházi előadás két szereplője, Berettyán Nándor és Berettyán Sándor a felkészülés során megismerte a bokszot, bár továbbra is a foci a kedvenc sportjuk. Beszélgetés családról, csapatjátékról, egy keresztrejtvény megfejtéséről és a távolságok változásáról.

TARTUFFE

Olvasnivaló

Képmutatás, színész-testvérek, olimpia - megjelent a Nemzeti Magazin!

Képmutatás, színész-testvérek, olimpia - megjelent a Nemzeti Magazin!

„Lehetnénk már őszintébbek, mégsem tudunk azok lenni” – mondja Trill Zsolt, a Tratuffe címszereplője a Nemzeti Magazin idei első számában. Szűcs Nelli a Médeiáról, Vidnyánszky Attila a Rocco és fivéreiről, a Berettyán-testvérek pályájuk alakulásáról mesélnek. Trianoni számvetés: 70 mínusz 44, megfejtés – és sok egyéb olvasnivaló – a lapban.

Elismerés

Szabó Sebestyén László Junior Prima díjas!

Szabó Sebestyén László Junior Prima díjas!

Öt fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában október 2-án, a budapesti Kálmán Imre Teátrumban, köztük Szabó Sebestyén László, színházunk tagja. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át az 54 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek. Gratulálunk!