Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

A Nemzeti Színház hírei

Premierek, díjak, Himnusz – a Nemzeti Magazin legfrissebb számában

Milyen premierekre készül a 2023/2024-es évadban a Nemzeti? Mi a világos képlet Trill Zsoltnak? Miért érdekes a King Lear Show? Mit gondolnak színházról, életről az új Nemzet Színészei? Hogyan született Erkel Himnusza 180 éve? Mit keres egy direktor a dívány alatt? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak a Nemzeti Magazin megfrissebb számában.

 

Ajánló a tartalomból

13almafa

Nyelv – színházi nyelv – színházi nyelvújítás

1. Kerekasztal-beszélgetés Vidnyánszky Attila új Bánk bán-rendezése kapcsán

Moderátor: Smid Róbert

A Nemzeti Színház a 2023/24-es évadot a „Királyok Évada” szlogennel hirdette meg. Szeptember 3-án volt a premierje Vidnyánszky Attila új Bánk bán-rendezésének, és 2024 február 2-án mutatták be Sík Sándor István királyát, de májusban színre került a Lear király kortárs átirata, a King Lear Shaw is.

Ismét a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium diákjai nyerték meg a színháztörténeti vetélkedőt!

A március vége óta tartó, három online fordulót követően 2024. június 14-én a Nemzeti Színházban került megrendezésre a Nemzeti Színháztörténeti vetélkedő döntője, melyben a 62 induló csapatból a legjobb 6 versenyzett. A döntő kérdései igazodtak az internetes fordulók témájához: Katona József: Bánk bán drámája került előtérbe. A fordulók során jelentős előadásokat, színészi alakításokat és izgalmas háttértörténeteket után kutattak a diákok. A döntő utolsó feladataként rövid jeleneteket is mutattak a drámából.

Évadterv

– megalkuvás nélkül

Vidnyánszky Attila az új évadról, az átalakuló társulatról, feladatokról, nemzetköziségről, hiányérzetekről, válságról és reményekről

A 2023/2024-es évad végén arra kértük Vidnyánszky Attila vezérigazgatót, hogy vonja meg a Nemzeti Színház lassan mögöttünk hagyott szezonjának a mérlegét, és adjon betekintést az előttünk álló évad terveibe. Beszélgetés a bizakodástól a lelki megrendülésen át a reményt keltő kilátásokig.