Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

Díj

Magyar Színházakért - díjat kapott Trokán Nóra és Zsótér Sándor

Magyar Színházakért - díjat kapott Trokán Nóra és Zsótér Sándor

Az első Magyar Színházakért Díjat Trokán Nóra és Zsótér Sándor kapta. „A kecskeméti Katona József Színházban és a budapesti Nemzeti Színházban létrehozott előadásaik szakmai elismerések sorát eredményezték, és nézők ezreit vonzották be a színházakba. Az első díjátadójára március 12-én került sor a Radnóti Színházban. Zsótér Sándor és Trokán Nóra közös munkái, a Brand, a Galilei élete, A gömbfejűek és csúcsfejűek ma is láthatók a Nemzetiben.

Ifjúsági program

Kitelepült a Nemzeti

Kitelepült a Nemzeti

A Nemzetiszínháztörténeti vetélkedő fődíja minden évben: a Nemzeti társulata egy napra kitelepül a győztes csapat iskolájába. Ezúttal a veszprémi Padányi Katolikus Gimnáziumban jártunk.

Kossuth Nagydíjas Törőcsik Mari, Csiszár Imre Kossuth-díjas

Kossuth Nagydíjas Törőcsik Mari, Csiszár Imre Kossuth-díjas

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke március 15. alkalmából Kossuth Nagydíjat adományozott Törőcsik Mari színművésznek. Kossuth-díjat kapott Csiszár Imre rendező, akinek két rendezése látható a Nemzeti Színházban: Az ügynök halála és az Egy ember az örökkévalóságnak. A Kossuth Nagydíjat Orbán Viktor miniszterelnök személyesen vitte el Törőcsik Mari  velemi otthonába.

Caligula-Trill

POSZT 2019 - A versenyprogram

POSZT 2019 - A versenyprogram

8 budapesti, egy vidéki és fővárosi koprodukció, valamint 3 vidéki és 2 határon túli előadás szerepel a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjában június 6. és 15. között. A Nemzeti Színház két produkcióval szerepel a fesztiválon: Georg Büchner Woyzeck című művével (ifj. Vidnyánszky Attila) és a Gyulai Várszínházzal közös produkcióval, Székely János Caligula helytartója című drámájával (Szász János).

Kitüntetések március 15-e alkalmából

Nemzeti ünnepünk alkalmából Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Érdemes Művész, Kiváló Művész és Babérkoszorú-díjakat adott át kedden, március 13-án a Várkert Bazárban. A Nemzeti Színház társulatából kitüntetésben részesült Csurka László, Rátóti Zoltán, Rubold Ödön, Szarvas József és Tóth Auguszta. Gratulálunk kollégáinknak!

JELEN/LÉT FESZTIVÁL

Március 25-én kezdődik a nemzetiségi színházak fesztiválja a Nemzetiben

Március 25-én kezdődik a nemzetiségi színházak fesztiválja a Nemzetiben

Az V. Jelen/Lét Fesztivál hat napja alatt 14 színház mutatkozik be 17 előadással. A Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetséggel közös szervezésben megvalósuló, március 30-ig tartó fesztiválon a nézők szerb, bolgár, horvát, roma, örmény, szlovák, német és görög kisebbségek társulatainak előadásait láthatják magyar nyelven, vagy magyar felirattal. Az esemény sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke emlékeztetett arra, hogy az első pillanattól vállalták a nemzetiségi színházak ügyét, szoros kapcsolatot ápolnak a színházakkal, és öröm, hogy a Nemzeti Színház már második alkalommal adhat otthont a fesztiválnak.

SlavaSnowShow

Ingyenes családi program

Márciusi Kölyöknap

Március 17-én, 10 órától

Márciusi Kölyöknap

A családi ünnepé varázsolódott Kölyöknap következő alkalma március 17-én, vasárnap lesz, amikor is az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékezünk.

egyember-ratoti

Nézőpontok: Sára asszony

Átváltozások - A tiszta hang születése

Osztovits Ágnes és Horkay Hörcher Ferenc írása

Átváltozások - A tiszta hang születése

Mai eszünkkel úgy véljük, az Úr még a bibliai Jóbra sem mért ekkora csapásokat. Érthető, de még mennyire érthető, hogy Sára a miértre keresi a választ. (Osztrovits Ágnes) A számos díjjal kitüntetett színésznőről eddig is tudni lehetett, hogy tehetséges, de ez az alakítása a legnagyobbak közé emeli, egyenest oda, Törőcsik Mari közelébe. Az ő Sára asszonya kemény, de változni képes személyiség, aki lázad, ha igazságtalanságot vél felfedezni Isten akaratában, mégis megtörhetetlenül hűséges, hitben és házastársi kötelékben egyaránt. (Horkay Hörcher Ferenc)

Premier portré: Meggyeskert

„Meggyeskertem, csavargók földje” - Blaskó Péter

„Meggyeskertem, csavargók földje” - Blaskó Péter

A mi mostani Meggyeskertünk valahol ott egyensúlyoz komédia és szomorújáték, álom és valóság, lét és nemlét határán. A próbák során sokszor beszélgetünk arról Silviu Purcărete rendezővel, hogy Csehov kertje talán nem is valódi gyümölcsös, hanem afféle szürreális táj. Valami elmúlónak, szépnek a jelképe, aminek már csak a romjai maradtak meg. Lehet, hogy a kertnek is már csak az emléke szép.