Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

kiállítás megnyitó: 2018. október 18. 18.00 óra

fel-SZÍN-vidék

Magyar Alkotók Szlovákiai Egyesületének kiállítása a Zikkuratban

fel-SZÍN-vidék

Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete huszonkilenc tagot összefogó szerveződésként kezdte meg tevékenységét. A megújult művészeti egyesület első, tehát bemutatkozónak minősíthető fellépése ez a komáromi Limes Galériában megrendezett kiállítás, amely természetesen nem jelentkezhet, és nem hathat a mindent elsöprő meglepetés erejével: e tárlaton a jól ismert, munkásságukat évtizedek óta, vagy a közelmúlt évei során Szlovákiában építő, jobbára az idősebb generációhoz és a középnemzedékhez sorolható magyar alkotók mutatják be a megújított művésztömörülés közösségét vállalva legújabb munkáikat. 

Szentivánéji álom, Cyrano, Tartuffe - Találkozás David Doiasvili rendezővel

Október 30-án közönségtalálkozó

Szentivánéji álom, Cyrano, Tartuffe - Találkozás David Doiasvili rendezővel

A nagysikerű Szentivánéji álom és a Cyrano de Bergerac rendezése után David Doiasvili  2019. április 12-én a Tartuffe-öt viszi színre a Nemzeti Színházban. Rendezéseiről, terveiről  mesél majd az érdeklődőknek október 30-án a Szentivánéji álom után azon a közönségtalálkozón, melyen David mellett az előadás szereplői is részt vesznek.

Alomgyar-Laci

Jól fut a Nemzeti!

Jól fut a Nemzeti!

Mit jól? Kiválóan. Váltónk első lett az idei Spar Budapest Marathon versenyen. Nagyon bűszkék vagyunk a fiatalokra, és nem csak az elsőkre, hanem minden indulóra, az egyre nagyobb számban futó színészekre. Úgy látjuk, hogy a fizikai állóképesség, a fittség egyre divatosabb a színházakban - és jól van ez így, a produkciók és a közönség is csak nyer ezzel. 

Olimpikonjaink a Körhintán

Olimpikonjaink  a Körhintán

Az idén 25 éves Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja szervezésében tizennégy világhírű olimpikonunk nézte meg a Körhinta című előadásunkat. Keleti Ágnes, Rejtő Ildikó, Kőbán Rita, Gyenge Vali, Dömölky Lídia, Köteles Erzsébet, Gelei József, Hesz Mihály, Vaskuti István, Steinmetz Ádám dr., Kenéz György, Szalay Miklós, Szabó József és Liu Shaoang. Ők tizennégyen összesen negyvenegyszer állhattak az olimpiai győzelmi dobogón, 20 arany, 15 ezüst és 6 bronzérmet szerezve.

Alomgyar-Nelli

Kampány

A színészeké a főszerep az évad plakátjain

A színészeké a főszerep az évad plakátjain

Október 1-jétől köztéri plakátokon, online és a print hirdetési felületeken egységes arculatú, művészi anyagokkal jelentkezik a Nemzeti. A kreatív kampány célja, hogy művészeinket és bemutatóinkat egyszerre népszerűsítse. Októberben Ács Eszter, Csurka László, Berettyán Sándor és Fehér Tibor (mindannyian Az ember tragédiájának szereplői), valamint Szűcs Nelli, Katona Kinga, Rácz József és Tóth László (mindannyian az Álomgyár (Dreamworks) című produkcióban játszanak) portréfotóival találkozhatnak az utcán, a villamosmegállókban, az újságokban és az interneten.

Az-ember-tragediaja-Csurka

Blaskó Péter jutalomjátéka

Blaskó Péter jutalomjátéka

Emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, szeretetről, életünk minőségéről, hús-vér emberekről szól Arthur Miller drámája, Az ügyök halála. Csupa olyan dologról ami Blaskó Péter szerint a legfontosabb a színházban. Ezért is nagy öröm, hogy a MASZK Országos Színészegyesület ezt az előadást választotta, hogy születésnapja alkalmából felköszöntse művészünket. Az előadás végén Hegedűs D. Géza, az egyesület elnöke köszöntötte a nézők előtt Blaskó Pétert, aki a nyáron töltötte be 70. életévét.

In memoriam

„A Nemzeti legyen a nemzet színháza!” - 90 éve született Sinkovits Imre

(Budapest, 1928. szeptember 21. – Budapest, 2001. január 18.)

„A Nemzeti legyen  a nemzet színháza!” - 90 éve született Sinkovits Imre

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1951-ben szerzett diplomát. Főiskolai hallgatóként a Belvárosi Színházban és az Ifjúsági Színházban szerepelt, a végzés után a Nemzeti Színház szerződtette. Megtisztelő volt számára, kitüntetés, hogy az ország legjelentősebb társulatába került. Életének egyik legemlékezetesebb napján, 1956. október 23-án a Petőfi-szobornál Batsányi János, Petőfi Sándor és Ady Endre verseit, s a Nemzeti dalt szavalta. „Megrázó volt, a több ezres tömeg velem együtt visszhangozta: A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, rabok tovább nem leszünk!!! Gyönyörű volt. Életemben ezt a csodálatos érzést még nem éreztem” – emlékezett. Az októberi napokban meghatározó tagja lett a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának, 1956. december 1-jén pedig bekerült a színház munkáját irányító intézőbizottságba. Büntetésül 1958-ban a József Attila Színházba száműzték. Életének erről az időszakáról sokszor faggatták, általában diplomatikusan fogalmazott; 1981-ben azonban már megjelenhetett az a kijelentése is, mely szerint „amikor 1963-ban visszakerültem a Nemzetihez, felnőtt színészi pályám valójában akkor indult”.