Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

Kaszás Attila-emléknap

Kaszás Attila-emléknap

Tíz éve vettünk búcsút Kaszás Attilától. Együtt sírtunk, virrasztottunk, közösen próbáltuk meg feldolgozni a tragikus hírt, hogy a nagyszerű művész, jóbarát, fizikai valójában nincs, nem lehet többé közöttünk. Idézzük fel Jordán Tamás, a Nemzeti Színház akkori főigazgatójának szavat a búcsúztatóról. "Másnap este jöttek sorban a Vígből, más színházakból a kollégák, megrendülten, egymás tekintetét keresve. Gyönyörű harmónia költözött a Klubba. A köszönések, a kézfogások, az ölelések az összetartozásról szóltak. A hiányod volt a kötőanyag. Velünk voltál és mi egymással együtt. És mert nagyon szerettünk Téged, így nagyon szerettük egymást is." 2017. március 23-án délután, a tíz éves évfordulón, Kaszás Attilára emlékezünk.

Erdélyi turnén a Vitéz lélek

Erdélyi turnén a Vitéz lélek

A szerző, Tamási Áron szülőföldjén, több mint 2000 nézőt vonzó, teltházas előadásokkal turnézik Vitéz lélek című produkciónk. Március 20-án a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, 21-én Farkaslakán, a Tamási Áron Művelődési Házban, 22-én Székelyudvarhelyen, a Tomcsa Sándor Színházban, 23-án pedig Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában  kerül színre a darab, mely Vidnyánszky Attila első rendezése volt a Nemzeti Színház igazgatójaként 2013 őszén. Marosvásárhelyen és Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán, Vidnyánszky Attila is ott lesz, hogy köszöntse a nézőket.

Művészeti díjak 2017

Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas

Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas

Nagy-Kálózy Esztert a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért Kossuth-díjjal jutalmazták. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adta át március 15-én az Országházban. "Szakmai életemben az öröm volt meghatározó, sok lehetőséget kaptam a pályán" - mondta az MTI munkatársának. Olvassa el a teljes interút!

Miniszter

MITEM

A képzelet terei - Helmut Stürmer díszlettervező kiállítása a Zikkuratban

Megnyitó: április 13-án 17 óra 30 perckor

A képzelet terei - Helmut Stürmer díszlettervező kiállítása a Zikkuratban

A Faust című előadás díszlettervezője, Helmut Stürmer több mint négy évtizedes pályafutása során mintegy kétszáz színházi eladáshoz, számtalan operához, és játékfilmekhez tervezett díszletet és jelmezt. Olyan világhírű rendezők munkatársa, mint Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete, Tompa Gábor és Vlad Mugur.

Művészeti díjak 2017

Társulatunk három tagja vehetett át művészeti elismerést

Társulatunk három tagja vehetett át művészeti elismerést

Magyarország Érdemes Művésze díjat kapott Söptei Andrea Jászai Mari-díjas színművész. Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Fehér Tibor színművészt pedig Jászai Mari-díjjal jutalmazták. Szívből gratulálunk mindhármuknak!

 

Csíksomlyói passió bemutató

Az MTI kérdezte legújabb bemutatónkról Vidnyánszky Attila rendezőt

Csíksomlyói passió bemutató

Csíksomlyói passió címmel mutat be előadást pénteken a Nemzeti Színház pénteken 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján. A produkció rendezője Vidnyánszky Attila, koreográfusa Zsuráfszky Zoltán.

Az Úr komédiásai

Indul a II. Nemzeti VERSeny

Részletes információk a VERseny menetéről, nevezési lap

Indul a II. Nemzeti VERSeny

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete 2017-ben is meghirdeti a Kárpát-medencét felölelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt valamennyi korosztály számára, nem hivatásos versmondók részére. A VERSeny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet által, valamint a kulturális identitás erősítése.

Elhunyt Balla Zoltán táncművész

Tragikus hirtelenséggel, 58 évesen elhunyt Balla Zoltán, a Betyárjáték előadás táncosa, pedagógus, néptánctanár, a Fóti Népművészeti Szakközépiskola néptánc tagozatának vezetője, a Budapest Táncegyüttes egykori tánckarvezetője, Huszár Hagyományőrző hadnagy. 

Mária_testamentuma

Vendégjáték

Kép a korról: Hubertusz

Kép a korról: Hubertusz

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadása, a Hubertusz március 1-én látható a Nemzetiben. Szerzője Zelei Miklós, a téma 1956. Interjú Berettyán Nándor rendezővel.