Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800 (központ)

A Nemzeti Színház hírei

„SZ.I.A. Színház” színházpedagógia program - pályázati felhívás

Határidő: június 15-e, éjfél.

„SZ.I.A. Színház” színházpedagógia program - pályázati felhívás

Alkotópályázat és szereplőválogatás gyermekvédelmi gondoskodásban élő 6 és 18 év közötti növendékek, valamint 25 évnél nem idősebb utógondozott fiatalok, továbbá a határon túli, hátrányos helyzetben élő magyar gyermekek és fiatalok számára. Mi lenne, ha egy csettintéssel megváltoztathatnád a körülötted lévő világot? Te milyenné tennéd? Min változtatnál? Beküldési határidő: 2020. június 15. éjfél.  Fontos részletekért kattints és olvasd el a teljes pályázati kiírást!

A 2020/2021ÉVAD BEMUTATÓI 

A 2020/2021ÉVAD BEMUTATÓI 

Május 25-én, hétfőn meghirdettük új évadunkat. A terveink szerint kilenc bemutatóval készülünk, íme a címek: Márai Sándor: KASSAI POLGÁROK - Szilágyi Andor: LEÁNDER ÉS LENSZIROM - Móricz Zsigmond: FORRÓ MEZŐK - Anton Pavlovics Csehov: IVANOV - William Shakespeare: RÓMEÓ ÉS JÚLIA - Szabó Magda: AZ AJTÓ - A LIBERALIZMUS DISZKRÉT BÁJA - Mihail Bulgakov: A MESTER ÉS MARGARITA - Hubay Miklós: ŐK TUDJÁK, MI A SZERELEM. Az előadásokat Szabó K. István, Márkó Eszter, Berettyán Nándor, Szász János, Vidnyánszky Attila, Eirik Stubø, Aleksandar Popovski és Rátóti Zoltán rendezi.

MITEM A FELHŐBEN X.

EGY FESZTIVÁL SZÜLETÉSE IV.

 David Doiasvili grúz rendező videoüzenete Tbilisziből és Vidnyánszky Attila záró gondolatai

EGY FESZTIVÁL SZÜLETÉSE IV.

Elérkeztünk összeállításunk utolsó állomásához, amelyben most a Nemzeti Színház alkotói-művészi együttműködéseit villantjuk fel, elsősorban a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) hétéves történetének fényében. Láthatják még David Doiasvili grúz rendező videoüzenetét Tbilisziből és Vidnyánszky Attila is megfogalmazza záró gondolatait a MITEM A FELHŐBEN sorozatunkhoz.

Forromezok

MITEM A FELHŐBEN IX.

EGY FESZTIVÁL SZÜLETÉSE III.

Emlékek a MITEM hétéves történetéből - Világhírű rendezők, ünnepelt előadások

EGY FESZTIVÁL SZÜLETÉSE III.

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) negyedik programja tovább szélesedett, mind szakmai-művészi, mind szervezési és logisztikai szempontból. A 11 ország 21 produkcióját felvonultató fesztivál időtartama 19 napra bővült és kilépett a Nemzeti Színház épületéből, mivel néhány fontos eseményt, előadást más helyszínen rendeztünk meg. A találkozó szlogenje „Világhírű rendezők, ünnepelt előadások”

MITEM A FELHŐBEN VIII.

EGY FESZTIVÁL SZÜLETÉSE II.

Emlékek a MITEM hétéves történetéből - A sokszínűség harmóniája

EGY FESZTIVÁL SZÜLETÉSE II.

A Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM)  kiugróan sikeres indulása 2014-ben és 2015-ben nemcsak a hazai közönség és szakma előtt bizonyította be, hogy Magyarországon egy magas színvonalú, hiánypótló színházi fesztivál született, de a nemzetközi színházi szakma is felfigyelt az önálló arculattal rendelkező, vállaltan a tradíció és az újszerűség közötti folytonosságot kereső művészeti találkozóra. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Nemzeti Színház által szervezett MITEM felkerült a legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiválok térképére. A 2016 tavaszán lebonyolított III. MITEM a „Kortársaink, a klasszikusok” szlogen gondolatiságára épült.

Medeia

MITEM A FELHŐBEN VII.

Dicsőítő színház - film Theodoros Terzopoulos görög rendezőről

Dicsőítő színház - film Theodoros Terzopoulos görög rendezőről

Sorozatunk negyedik részében a görög színházról írtunk, és közreadtuk Theodoros Terzopoulos gondolatait a járvány színházművészetre gyakorolt lehetséges hatásairól. Az idei MITEM sajtótájékoztatóján Terzopoulos jelentette be a hírt, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát. Ami azt jelenti, hogy a tizedik MITEM egyben a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia lesz. Az idei MITEM-re pedig a görög mester társulata az Amor című produkcióval érkezett volna, ő pedig egy workshopra készült a magyar színészek számára. A MITEM a felhőben sorozat mai részében - ahogy korábban ígértük - bemutathatunk egy Terzopoulosról szóló dokumentumfilmet. 

MITEM A FELHŐBEN VI.

EGY FESZTIVÁL SZÜLETÉSE I.

Emlékek a MITEM hétéves történetéből

EGY FESZTIVÁL SZÜLETÉSE I.

Színházi fesztivál, találkozó. Mindkét fogalom szinonimája egy olyan igénynek, mely a szakmai tapasztalatok cseréjét, az ismerkedést, a találkozást tűzi ki célul. Úgy érezzük, eljött az idő, amikor Magyarország is beléphet egy színházi összjátékba, mely a budapesti Nemzeti Színház kezdeményezésére indul, és a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül a legjelentősebb európai (és nem csak európai) társulatok, műhelyek otthonává válhat erre a néhány ünnepnapra. Az elmúlt hat év tapasztalatai, sikerei, a kialakult nemzetközi kapcsolatrendszer komoly visszaigazolás a Nemzeti Színház kezdeményezése számára. Úgy gondoltuk, hogy a MITEM a felhőben sorozatunk második hetében felidézzük a fesztivál 2014 és 2018 között lezajlott hatéves történetének hangulatait, eseményeit, hogy némi képet kaphassunk arról a jelentős útról, amelyet eddig bejártunk.

13almafa

MITEM A FELHŐBEN V.

Valerij Fokin üzenete a Nemzeti társulatának és közönségének: „Ne felejtsük el az élő színházat”

Valerij Fokin üzenete a Nemzeti társulatának és közönségének: „Ne felejtsük el az élő színházat”

A változásokkal együtt ne feledkezzünk meg a legfontosabbról, hogy miért is van mindez, mivégre van a színház. Hogy ne felejtsük el az élő színházat. Hogy ne áruljuk el. Ez nagyon fontos - mondja Oroszország egyik legnevesebb rendezője, a moszkvai Mejerhold Művészeti Központ alapítója és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője Valerij Fokin. Videó üzenetében beszél arról, hogyan érintette őket a világjárvány, milyen változások körvonalazódnak munkájukban és melyek azok az értékek, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodni érdemes. 

MITEM A FELHŐBEN IV.

Görög színház maszkok nélkül - Theodoros Terzopoulos a járvány lehetséges hatásáról a színházművészetre

Görög színház maszkok nélkül - Theodoros Terzopoulos a járvány lehetséges hatásáról a színházművészetre

Amikor Theodoros Terzopoulos januárban a Színházi Olimpia alapítójaként a Nemzeti Színházban járt, egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2023-as Színházi Olimpiának Magyarország ad otthont. Ezen a sajtótájékoztatón az emberi érintés erejét hangsúlyozta a színházművészetben. Immár két hónapja nem érhetünk egymáshoz. Ezért is izgalmas, hogy Theodoros Terzopoulos szerint hogyan hat a színházra ez az extrém helyzet.