Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800

A Nemzeti Színház hírei

Szilágyi és Hosszú 2016 legjobbja

Az M4 Sport-Év sportolója gála a Nemzeti Színházban

Szilágyi és Hosszú 2016 legjobbja

A férfiaknál Szilágyi Áront, a nőknél Hosszú Katinkát választották a 2016-os év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kiírt szavazáson. Világsztárok álltak a Nemzeti Színház színpadán.

Az Év sportolója gála dobogósai

Hosszú ötödször, Szilágyi először nyerhet

Hosszú Katinka ötödik alkalommal, Szilágyi Áron pedig először nyerheti el az Év sportolója címet a Magyar Sportújságírók Szövetsége csütörtöki gáláján.  Az eseményt az M4 Sport élőben közvetíti.

Krokodilus

Bemutató a Gobbi Hilda Színpadon

„Nem lehetek más, csak a gonosz”

Shakespeare: III. Richárd

„Nem lehetek más, csak a gonosz”

Nem egy szabad, unalomból fakadó elhatározásról van szó, hanem egy olyan világról, amelyben nem lehet másnak lenni, mint gonosznak. Ez a mi valódi kérdésünk. Nem az, hogy miért lesz ilyen gonosz az ember, hanem hogy milyen világ az, amelyben ilyen gonosszá válik - írja Vecsei Miklós, a darab (újra)fordítója, az előadás szövegkönyvének szerzője.

Bemutató a Bajor Gizi Szalonban

Szájon lőtt tigris

No, de ki is ez a rejtélyes Morbitzer?

Szájon lőtt tigris

Január 13-tól új önálló est látható a Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalonjában. Olt Tamás - ahogy ő írja - Rejtő Jenős, sanzonos, kalandos, légiós, fordulatos, tizennégy karátos estje, zenékkel és minden bizonnyal! Jó szórakozást kívánunk hozzá! Íme a szerző, rendező, szerkesztő és előadó ajánló sorai.

Ifjúsági program

Különleges kedvezmény diákoknak

#magyarhosok500

Különleges kedvezmény diákoknak

#magyarhosok500: a Nemzeti Színház repertoárján szereplő, a magyar történelem és irodalom hőseiről szóló előadásokat 2017. januárjától a diákok egységes, 500 Ft-os jegyáron tekinthetik meg! A Nemzeti Színház fontosnak tartja, hogy a diákok megismerkedjenek azokkal a remekművekkel illetve történelmi hősökkel és pillanatokkal, melyek jelentősen befolyásolták a magyar kultúrát és történelmet!

Gulag_baner

Tóth Ilonka

Színjáték a színjátékról – Mű-koptatott kiszerelés

Balázs Géza és Kukorelly Endre véleménye

Színjáték a színjátékról – Mű-koptatott kiszerelés

„A valóság-történelem-színjáték hármassága, az érvek-ellenérvek rendszere végigvonul a darabban. Erre különösen alkalmas a kaotikus, az időrendet felbontó, a figyelmet egyszerre több érzékterületről (hang-látvány) megragadó, karneválszerű rendezés.” (Balázs Géza)

„…színdarab volna – csakhogy nem az. Hanem nem tudom, mi: az ’56-os forradalom megidézése hang- és fény-effektekkel, film- és zenerészletekkel, »realisztikus« és stilizált mozgással, Tóth Ilona tragikus, kibogozhatatlan, föltárások dacára is mindörökre föltárhatatlan történetén keresztül…” (Kukorelly Endre)

Fókusz • Történelem a színházban

Múlt és jelen a színpadon

Gerő András, Horkay Hörcher Ferenc és Vidnyánszky Attila gondolatai

Múlt és jelen a színpadon

Ürügy vagy „szereplő” a történelem a színpadon? Beszélhetünk ma is történelmi drámákról? Hogyan jelenik meg a múlt a színpadokon ma? Feladata-e a Nemzeti Színháznak a múlttal való foglalkozás? A témáról Gerő András történész, Horkay Hörcher Ferenc politikai filozófus, esztéta és Vidnyánszky Attila rendező-igazgató beszélgettek.

magyarhosok

Részegek

Veszélyes zóna

Viktor Rizsakov, a Részegek rendezőjének gondolatai

Veszélyes zóna

A színház, ahogy Sztanyiszlavszkij bizonygatta folyton – kollektív művészet. Ha valaki azt akarja, hogy „színházban játsszon”, tudatosítania kell magában, hogy minden különlegessége, egyedisége mellett egy nagyobb egész részeként kell léteznie.

Olvasnivaló

Történelem, álomügynök, ’56

Megjelent a Nemzeti Magazin december-januári száma

Történelem, álomügynök, ’56

Történelmi drámák – történész, filozófus és rendező szemmel. Nézőpontok – Balázs Géza, Kukorelly Endre. ’56 és a Nemzeti. Mécs Károly és Lengyel György színháza… és még sok más a Nemzeti Magazin legfrissebb számában. Keresse a Nemzeti Színházban, a jegyirodánkban, országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban és online.