Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800 (központ)

A Nemzeti Színház hírei

Trianon és a színház • 4.

„Lenni vagy nem lenni?” Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház az impériumváltás idején – 1918–1919

Trianon és a színház • 4.

A kolozsvári Nemzeti Színház volt az erdélyi színjátszás központja, amelynek felívelése a 20. század első évtizedeiben elválaszthatatlanul összefonódott Janovics Jenő személyével. Sikeres üzletember és a magyar színházművészet és kultúra elkötelezett harcosa volt. Tragikus életén és az általa vezetett teátrummal kapcsolatos drámai erejű írásain keresztül átélhető, hogy mit is jelentett Trianon a kor embere számára.

Nézőpontok - Tartuffe

Tartüffel torta - Jaj nektek, farizeusok! Bazsányi Sándor és Hodász András véleménye

Tartüffel torta - Jaj nektek, farizeusok! Bazsányi Sándor és Hodász András véleménye

A darabot nézve a néző azt a feszültséget érzi, ami akkor fog el minket, ha a horrofilmben a főszereplő a kísértetjárta házban valamilyen furcsa oknál fogva hátrafele araszol, miközben csak mi látjuk, hogy éppen ott van mögötte a gyilkos. Ilyenkor szívünk szerint egy emberként kiáltanánk fel: „Mit csinálsz? Nem látod?” Pont ilyen érzése van a nézőnek ebben az előadásban. Hüledezünk, hogy a csaló Tartuffe még a lebukása után is rá tudja venni a vendéglátó házigazdát, Orgont, hogy minden vagyonát ráírassa.

Portré

Keménytojás

Nagy Mari a szürkeség szépségéről, a lebukásról, a szerdai mélypontokról és négy évtized nyolcperces jutalomjátékairól

Keménytojás

Valamiképpen minden színre vitt dráma által gyarapodik a színész tudása, érzékenysége. Nyilván hatnak egymásra a párhuzamosan futó szerepeink, sőt, évekkel később is érezhető ilyesmi. Nekem az is sokat segített, hogy ugyanabban a darabban más karaktert játszhattam. Mindjárt jobban értettem az újabb szerepem, ha ismertem a többiekhez való viszonyom, és tudtam, mit gondoltam a játszott személyről, amikor a másik szemszögéből láthattam. Sőt, utólag is foglalkoztat egy-egy szerep.

Medeia

A néző igazi szabadsága

Nagy Márk színművész gondolatai

A néző igazi szabadsága

Engem a történet érdekel. Gyerekkoromban nagyon kedveltem, ahogy a nagymamám hihetetlen átéléssel mesélt gyermek- és fiatalkora eseményeiről. A történeteket nagyjából félévente újra elmesélte, és döbbenettel tapasztaltam, hogy a sokadik alkalommal is ugyanazt a hatást éri el.

Ádámok és Évák ünnepe 2020

Ádámok és Évák ünnepe 2020

A Nemzeti Színház ifjúsági programjai között fontos helyet foglal el az Ádámok és Évák ünnepe középiskolás játék. A Szolnoki Szigligeti Színház által évekkel ezelőtt indított kezdeményezés mára országos mozgalommá fejlődött. A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház hetedik éve adja át egy napra nagyszínpadát a diákszínjátszóknak. Idén január 22-én 19 órától, 247 budapesti és Budapest környéki diák 12 bibliai történet színpadi feldolgozásával ünnepeli a Színház a Magyar Kultúra Napját. (Frissítve az idei képgalériával)

Súgó

MITEM 2020 sajtótájékoztató

A tizedik MITEM lesz a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia

A tizedik MITEM lesz a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia

Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, a MITEM 2020 mai sajtótájékoztatójának díszvendége köszöntőjében bejelentette, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát. A mai eseményen arra is fény derült, hogy április 8-án a világhírű amerikai rendező, Robert Wilson Oidipusz rendezésével veszi kezdetét a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. A május 17-ig tartó fesztiválon 15 ország 19 produkciója lesz látható, a Nemzeti Színház négy előadással képviseli Magyarországot. A MITEM bérletek január 21-től beválthatók, január 27-től pedig elindul a jegyértékesítés is.

Ők nyertek - Az Év Sportolója Gála

Milák Kristóf és Hosszú Katinka személyében a férfiaknál és a nőknél is úszót választott a 2019-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Összesen 399 szavazat alapján hirdettek győzteseket csütörtökön az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban.

ROCCO ÉS FIVÉREI

Tizenhárom almafa, Forró mezők - Wass Albert és Móricz Zsigmond bemutatóra készülünk

Két olvasópróbát tartottunk

Tizenhárom almafa, Forró mezők - Wass Albert és Móricz Zsigmond bemutatóra készülünk

Két új színdarab munkái kezdődtek meg ma a Nemzetiben. A Tizenhárom almafa (munka)című előadás egy trianoni utótörténet. A premier 2020. március 6-án lesz a Nagyszínpadon. Rendezője Vidnyánszky Attila. A másik előadás Móricz Zsigmond Forró mezők című regénye alapján készül. Igazi krimi. És igazi Móricz. A bemutató tervezett időpontja: 2020. március 14. Rendező Berettyán Nándor.

Ők nyerhetnek - Az Év Sportolója Gála

Ők nyerhetnek - Az Év Sportolója Gála

Ők nyerhetnek - A Nemzeti Színházban tartott az M4 Sport által élőben közvetített sajtótájékoztatón kiderült, mely sportolók, edzők és csapatok reménykedhetnek abban, hogy díjazzák őket január 16-án, csütörtökön a szintén a Duna-parti teátrumban rendezendő Év Sportolója Gálán...