Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800 (központ)

A Nemzeti Színház hírei

„Nemzetiszínháztörténeti vetélkedő”

„Nemzetiszínháztörténeti vetélkedő”

A siker kötelez: idén is meghirdethetjük internetes színháztörténeti vetélkedőnket, amelyre - mint eddig is - 10-dikes és 11-dikes diákcsapatok jelentkezését várjuk. Visszatérünk az eredeti, nagy témához, azaz a Nemzeti Színházhoz. A fordulók során a feladatok a Színház nagy korszakaira, fő alkotóira és épületeire koncentrálnak, az alapítástól a Nemzeti mai épületének a megnyitásáig, tehát 1837-től -2002-ig. Jelentezési határidő március 1. éjfél.

Trianon 100 - programok a Nemzeti Színházban

Jezsó Ákos: Megyek túlra – könyvbemutató

2020. február 20. 18 óra

Jezsó Ákos: Megyek túlra – könyvbemutató

Lehetséges egy könyvet körülülve többedmagunkkal emlékezni? Családi sorsok felemlegetése közben határtalanná tenni egy nagyon is határokat szabó történelmi időszakot? A válasz: igen. Mert a regény számos története legtöbbünkben saját emlékeket idéz fel, ezekből újra rajzolva a kárpát-medencei Magyarország eszmei térképét.

Trianon 100 - programok a Nemzeti Színházban

Trianoni emlékfa ültetés – FELHÍVÁS

Február 27-én, 9 óra 30 perckor

Trianoni emlékfa ültetés – FELHÍVÁS

Almafa ültetésre hívjuk barátainkat, nézőinket!  Február 27-én  9 óra 30 perckor A Tizenhárom almafa című Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva a teátrum színművészei trianoni emlékfaként elültetnek egy őshonos, oltott almafát a Nemzeti Színház kertjében, majd autókba ülnek, és elindulnak tizenkét településre, ahol a városok/falvak képviselőivel közösen, szintén ültetnek gy-egy almafát...

Medeia

Andorai Péter búcsúztatója

Andorai Péter búcsúztatója

Február 19-én, szerdán 14 órakor a Farkasréti Temetőben tartják Andorai Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színészének búcsúztatóját. A Makovecz-ravatalozó előtti szertartás sajtónyilvános lesz, ezt követően a művészt már csak családja kíséri végső nyughelyéhez.

HOBO 75

HOBO a fáradhatatlan

Koncertekkel, előadásokkal, kiadványokkal készül 75. születésnapjára Földes László Hobo

HOBO a fáradhatatlan

Az országos és erdélyi turné március 20-án Debrecenben kezdődik és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában zárul - hangzott el a születésnapi rendezvénysorozatot bemutató sajtótájékoztatón a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében. A turné közben színházi előadásait is játssza és előadóesteken is fellép majd országszerte.

Trianon 100 - programok a Nemzeti Színházban

Vannak vidékek - Bogdán Zsolt és Kaláka együttes Kányádi estje

Vannak vidékek - Bogdán Zsolt és Kaláka együttes Kányádi estje

A Kaláka együttes pályafutásának 50. évébe lépve elhatározta, hogy Bogdán Zsolttal a Magyarországon is  filmekből, előadóestjeiről (többek között Ady műsoráról) ismert kiváló kolozsvári színésszel közös műsort készítenek, amelyben az ezredforduló legnagyobb magyar költője, Kányádi Sándor verseit hallhatja a közönség.

Macskajatek

Casting

WORK-SHOPRA VÁRJUK A JELENTKEZŐKET!

Dionüszosz visszatérése - Theodórosz Terzopulosz módszere

WORK-SHOPRA VÁRJUK A JELENTKEZŐKET!

Várjuk 40 év alatti művészek (színészek, dramaturgok, rendezők) illetve színművészeti főiskolások jelentkezését az edit.kulcsar@nemzetiszinhaz.hu címen egy angol nyelvű, fényképes önéletrajzzal 2020. március 1-ig. A workshopon 25 fiatal művész vehet részt, akiket maga Theodórosz Terzopulosz választ ki. A résztvevőket legkésőbb március 20-ig értesítjük.

Bodrogi Gyula kapta idén a Páger Antal-színészdíjat

Bodrogi Gyula kapta idén a Páger Antal-színészdíjat

A Páger Antal-színészdíjat minden évben az a színművész veheti át, aki a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség, eszköztelenség. A díjazott személyéről egy kuratórium dönt, amelynek tagjai Hegedűs D. Géza, Szalma Tamás, Kútvölgyi Erzsébet, Réz András filmesztéta és Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája. A makói önkormányzat által életre hívott elismerést – amely Páger Antal pecsétgyűrűjének pontos mása – tegnap Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, színházunk osztlopos tagja vehette át.

13almafa

Önmagamat megfejteni...

Önmagamat megfejteni...

A változás és a folytonosság szükségszerűségéről, a hagyomány fontosságáról és az újat keresésről, a mások által segített önmegismerésről és természetesen színházról, filmről beszélt Andorai Péter 2015 márciusában a Nemzeti Magazin riporterének. Ezzel a beszélgetéssel emlékezünk a művészre.