Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM A FELHŐBEN II.

Üzenet Bergamoból - A változásnak belülről kell jönnie

Interjú Tiziana Barbieroval a Teatro Tascabile di Bergamo vezetőjével

Az áprilisi MITEM-en - a mostanra sajnos a koronavírus epicentrumaként elhíresült - Bergamóból ismét fogadtuk volna a Teatro Tascabile társulatát, akik az indiai Kalatharangini Kathákali Iskolával koprodukcióban egy egész éjszakás Mahábhárata előadást mutattak volna be. A MITEM A FELHŐBEN sorozat mai részében a társulat jelenlegi vezetőjével, színésznőjével Tiziana Barbieroval beszélget Pintér Géza, és láthatnak két filmet is a társulatról illetve munkájukról.

 

A TTB (Teatro Tascabile di Bergamo) színházat 1973-ban alapította Renzo Vescovi követve az utat, amelyet a lengyel Jerzy Grotowski a Teatr-Laboratoriummal és az olasz Eugenio Barba az Odin Teatrettel megnyitott.  A színház Bergamo óvárosában a Citta Altaban található egy gyönyörű karmelita kolostorban. Itt folyik a művészi, kutatói és pedagógiai munka a hagyományos középkori itáliai haláltánc műfajától a commedia dell’arte-n át a különböző indiai táncokig (kathákali, orisszi, bharatanatyam).
A TTB a MITEM-en 2017-ben Rosso Angelico, Egy éteri utazó tánca című előadás után

 

A Teatro Tascabile di Bergamo (TTB) egy „csoportszínház”, “group theatre”, a munkájuk minden egyes tag együttműködésén alapul a legkülönbözőbb területeken, mint a reneszánsz művészeti műhelyekben: emberek egy csoportja, akik napi munkával egy sajátos alkotói folyamaton keresztül nem az azonnali eredményt célozzák, hanem egy párhuzamosan futó, elmélyült kulturális kimunkálást.
Tavaly nyáron a TTB meghívására Vidnyánszky Attila Három nővér rendezését mutatta be a beregszászi társulat a bergamói kolostor udvarán. Azóta az olasz társulat nehéz időket élt meg: pont az épület felújítási munkálatai közepette kellett, hogy elhagyja játszóhelyét a járvány miatt, és alig egy hónapja elvesztette utolsó alapítótagját, Giuseppe Chierichetti-t, vagyis Beppét. Őt még láthatta a MITEM közönsége 2017-ben a Rosso Angelico - Egy éteri utazó tánca című előadás főszerepében.
Giuseppe Chierichetti az asztal mögött, a kép bal oldalán - MITEM 2017, Egy éteri utazó tánca

 

Személyében az ún. Harmadik Színház egyik legjelentősebb alakját tisztelték. Így emlékezik meg róla társulata: „Kiváló ember volt, aki a művészi választásaiban is mindig a szerelem hívását követte. Szenvedélyesen szerette a társulatát, a társai pedig mélyen ragaszkodtak hozzá.” 
 
Tiziana Barbiero átveszi a MITEM plakettet Vidnyánszky Attilától (Nemzeti Színház, 2017

 

 
A társulat jelenlegi vezetőjével, színésznőjével és a legutóbbi előadások rendezőjével, Tiziana Barbieroval beszélget Pintér Géza, aki a TTB berkeiben tanult és dolgozott három éven át.

 
Az olasz társulat karanténajándéka számunkra az itt következő kisfilm, amely szorosan kapcsolódik a VII. MITEM-re várt Mahábhárata előadáshoz, amiben a tizenegy indiai művész mellett az olasz társulat két színésze, Alessandro Rigoletti és Ruben Manenti is részt vesz.  Az "Ardzsúna ajándéka" (Il dono di Arjuna) Alberto Valtellina bergamói független dokumentumfilm rendező alkotása a TTB indiai útjáról, 2011-ben. Valtellina elfogulatlan derűvel, némi humorral, de pontos lényeglátással követi a négy színész mindennapjait a keralai tanulmányútja során.
A filmet angol nyelven magyar felirattal adjuk közre.

 
 
"Senkit sem lehet helyettesíteni" (No one can be replaced), Rumann Gábor dunaszekcsői független filmkészítő 2019-es alkotása a TTB-ről. A film hiánypótló jellegű, mert betekintést nyújt egy, a harmadik színházi mozgalomból eredő csoport öt évtizeden át fejlődő létformájába, illetve szemléletesen feltárja annak történeti hátterét, pedagógiai és etikai alapelveit. Szintén magyar felirattal tekinthető meg.

 
Fotók: Eöri Szabó Zsolt

(2020. május 12.)