Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM A FELHŐBEN I.

Egy figura aki nem képes meghalni

Komikus előadás Mr Peanut-ról vagyis a Halálról - az ő emléke ez a film

Az ODIN TEATRET karanténajándéka számunkra az itt látható kis film Julia Varley főszereplésével, melyet 2019 novemberében mutattak be.  A Halál megközelítése e filmben, és általában az Odin Teatret előadásaiban is a középkori karneváli világot idézi: ha már el nem kerülheti az ember, akkor mulasson vele kissé.

A filmet angol nyelven adjuk közre.

 

Egy figura aki nem képes meghalni

Komikus előadás Mr Peanut-ról vagyis a Halálról - az ő emléke ez a film

Színésznő: Julia Varley
Film: Claudio Coloberti
Rendező: Eugenio Barba 
 
A halál az út kanyarulata. Meghalni csupán annyi, hogy nem látszunk. A föld égből van. Senki nem veszett el soha. Minden igazság és átmenet. (Fernando Pessoa)

 

Szerelem és Halál a két legszélsőségesebb tapasztalás az életünkben. Ezek ketten összeölelkeznek és emlékeztetnek minket arra, hogy a költők a testi egyesülést „kis halálnak” hívják.
Akkor miért is félnénk a Haláltól? Küzdhetünk, hogy elűzzük, de ő türelmesen kivárja a mi utolsó tettünket és szavunkat. 
Hol él a Halál, amikor mi nem látjuk őt? Bennünk? A mi testünk az ő teste? Milyen külsőben, milyen formában jelenik meg nekünk? Vajon el tud minket csábítani a Halál? Meg tud bennünket nevettetni? Vajon szerelembe tud esni a Halál és minket szerelemre tud-e lobbantani? A Halál életet adhat-e egy gyermeknek? Milyen igazság virágzik ki a vele való találkozásunkból?

A színház látomás: az előadás a láthatatlant vágyik megmutatni. Egy figura, aki nem tud meghalni, elképzeli és megtestesíti Mr Peanut születéseit, kalandjait, halálait és feltámadásait. Mr Peanut a koponyafejű figura, aki több mint negyven éve szereplője az Odin Teatret előadásainak, gyakran főszereplője.

Az előadás egy szerelmi vallomás a színésznő részéről a figurához, amelynek ő adott életet. Fülsiketítően zajos utcákon és csendes termekben Julia Varley feltárja előttünk Mr Peanut sok-sok groteszk és megdöbbentő megtestesülését, amely e planétán tett utazását kísérte.

Előadás- és filmrészletek váltják egymást, hogy felidézzék a múltat és elképzeljék a ránk váró jövő valóságát. E valóság lényegét az ellentétek tánca adja, amelyben a fájdalom és a hiány magában foglalja a gyengédséget, a költészetet és a gyógyulást. 

 

„Én nem vagyok messze, én csupán a másik oldalon vagyok, a sarkon.
Minden rendben.
Ne sírj ha szeretsz engem: a mosolyod az én békém.”
(Henry Scott Holland)

MR PEANUT - A character that cannot die from Odin Teatret on Vimeo.

 

(2020. május 11.)