Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM A FELHŐBEN VII.

Dicsőítő színház - film Theodórosz Terzopulosz görög rendezőről

A film magyar hangalámondással és angol felirattal a cikkben megtekinthető

Sorozatunk negyedik részében a görög színházról írtunk, és közreadtuk Theodórosz Terzopulosz gondolatait a járvány színházművészetre gyakorolt lehetséges hatásairól. Az idei MITEM sajtótájékoztatóján Terzopulosz jelentette be a hírt, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát. Ami azt jelenti, hogy a tizedik MITEM egyben a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia lesz. Az idei MITEM-re pedig a görög mester társulata az Amor című produkcióval érkezett volna, ő pedig egy workshopra készült a magyar színészek számára. A MITEM a felhőben sorozat mai részében - ahogy korábban ígértük - bemutathatunk egy Terzopuloszról szóló dokumentumfilmet. 

A világszínház történetében alighanem egyedülálló színházalapítás az, ahogy 1985-ben Theodórosz Terzopulosz megalapítja az ATTIS társulatát. Így vall erről a filmben:

„Augusztusban megkerestem száz görög színészt, valamint színészhallgatókat. Rendeztem nekik egy meghallgatás-sorozatot és egy workshopot. Először a Delphoi Kulturális Központban, majd fent a hegyekben. Három napig hegyet másztunk a Kithairon Hegységben. Ez alatt a három nap alatt sokan feladták. Az első nap után a százból hetvenen maradtak. A második nap után a hetvenes létszám tizenhatra csökkent. A harmadik napon egy meredek szakadékhoz értünk… Egy 200 méter magas domb húzódott az alján, ami egyfajta védőhálóként szolgált, ha valaki netán le találna esni. Neki rugaszkodtam és átugrottam. Néhányan követtek. Ezek a következők voltak: Sophia Michopoulou (aki még szinte kislány volt akkor), Kalliopi Tachtsoglou, Akis Sakellariou, Giorgos Symeonidis és Dimitris Siakaras. Ők voltak, akik követtek engem. Abban a pillanatban alakult meg az Attis Társulat.”
 


Dicsőítő színház / Theatrou

Készítette: a Görög Televízió - Ellinikí Radiofonía Tileórasi (ERT) / Greek: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, (ΕΡΤ)
Rendezte: Dimitris Trikas 

 

(2020. május 19.)