Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

MITEM A FELHŐBEN V.

Valerij Fokin üzenete a Nemzeti társulatának és közönségének: „Ne felejtsük el az élő színházat”

Valerij Fokin

Oroszország egyik legnevesebb rendezője, a moszkvai Mejerhold Művészeti Központ alapítója és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője jól ismert a magyar nézők előtt is. A MITEM indulásától kezdve lelkes támogatója a Nemzeti Színház kezdeményezésének, és azon művészek közé tartozik, akik fesztiválunkat nem csupán turnélehetőségnek tekintik, hanem legfontosabb céljaként az alkotói és emberi kapcsolatok építését nevezik meg.

Több rendezése is nagy sikerrel vendégszerepelt a Nemzeti Színházban: a Dosztojevszkij Játékos c. regénye alapján készült Zéró liturgiát 2014-ben, Gogol Háztűznézőjét 2015-ben illetve Jaroslav Hasek legendás művének parafrázisát, a Svejk.Visszatérés című produkciót 2018-ban láthatta a magyar közönség. Ő pedig az Alekszandrinszkij Színház fesztiváljára hívta meg a Nemzeti Színház több előadását: a Johanna a máglyán és a Mesés férfiak szárnyakkal 2014-ben, a Krokodilus 2017-ben illetve a IX. Nemzetközi Színházi Olimpián vendégszereplő Rocco és fivérei 2019-ben aratott nagy sikert a szentpétervári közönség előtt.

A Vidnyánszky Attila és Valerij Fokin illetve a Nemzeti és az Alekszandrinszkij Színház között kialakult alkotói kapcsolatot 2015-ben egy több évre szóló együttműködési megállapodással erősítettük meg, amely további perspektívákat nyitott előttünk. Például egy különleges projekt keretében a két színház művészeti vezetője párhuzamosan egy-egy Dosztojevszkij művet állított színpadra a partnerszínházban (Fokin a Krokodilust, míg Vidnyánszky Attila a Bűn és bűnhődést). Erről a sajátos művészi dialógusról egy 75 perces, izgalmas dokumentumfilm is készült Raszkolnyikov találkozása a Krokodilussal címen.

Valerij Fokin a karanténhelyzet kapcsán elmondott gondolatai után Mispál Attila filmjéből is mutatunk részleteket.

 

 

 

Raszkolnyikov találkozása a Krokodilussal  
(részletek)
Készült a Nemzeti Színház, az Alekszandrinszkíj Színház és a Híd Média Kft. együttműködésében.
Producer: Jantyik Csaba
Rendező: Mispál Attila

(2020. május 15.)