Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 25. - Márk Napja

Színházi Olimpia

Világszínház – az egész országban

Legyen mindannyiunk közös ünnepe 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia!

Jövő év áprilisától júniusig a színházi világ Magyarországra költözik. A X. Nemzetközi Színházi Olimpia programjai a Nemzeti Színház koordinálásával valósulnak meg úgy, hogy a nagyszabású eseménysorozatba az előadó-művészetek minden ága bekapcsolódik. Tervek, programok Debrecentől Miskolcon át a Nemzeti Színházig, a tánctól a bábon át az operettig.

 

 

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) nyitottságának és magas színvonalának elismerése, hogy 2023-ban a Nemzeti Színház koordinálhatja a világszínház egyik legkülönlegesebb eseményét, a Színházi Olimpiát. Ezt emelte ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti igazgatója a MITEM szakmai eseményén, amelyen a jövő évi programsorozat fő partnerei ismertették terveiket. Vidnyánszky az elveket hangsúlyozta:

a mostani háborús helyzet is csak megerősít minket abban, hogy nem szabad bezárkózni, ma mindennél fontosabb a nyitottság és a párbeszéd.

Az igazgató azt is elmondta, hogy van néhány hazai intézmény, amely nem csatlakozott a programhoz, de abban bízik, hogy végül valóban közös ünnep lehet a Színházi Olimpia 2023-ban.

Soha ekkora szabadságban még nem szerveződött az olimpia, mint ahogyan a magyarországi: minden csatlakozó hazai teátrum, minden előadó-művészeti ág egy-egy meghatározó szakmai szervezete vagy intézménye maga keres külföldi és határon túli partnert, mindenki saját hatáskörben dönt a szakmai programokról, tájékoztatott a szervezés elvéről az igazgató. 

Félre kell tennünk azt, amiben nem értünk egyet, és közösen kell megragadnunk az olimpia által kínált lehetőséget arra, hogy azt hangsúlyozzuk, ami összeköt bennünket

– ezt már az olimpia egyik vidéki pil­lérét jelentő Miskolci Nemzeti Színház igazgatója mondta. Béres Attila aláhúzta: mindennek megvan a maga ideje és helye, de a Színházi Olimpia nem a vitáké, hanem az összefogásé. Az alapításának 200. évfordulóját jövőre ünneplő miskolci teátrum kiemelt vendége lesz a legrégebbi magyar kőszínház, az 1821-ben alapított kolozsvári, tervezik a nemzeti színházi státussal rendelkező intézmények találkozóját is.

A Csokonai Színház lesz a másik jelentős vidéki pillér 2023-ban. Gemza Péter igazgató elmondta: a jelenleg felújítás alatt álló, 155 éves színházépület átadásával nyitják meg a debreceni programokat, amelyek között szerepel egy országos színházi találkozó és egy nemzetközi amatőr színházi fesztivál is.

Az alapító üzenete

Az olimpia alapötlete az volt, hogy a színházon keresztül dialógust teremtsenek a különböző ideológiákat és esztétikai elveket valló alkotók között. Ahogy már az ókori olimpiák eszménye is a béke volt, így teszünk mi is, akik a Színházi Olimpiát alapítottuk, amiben nagyszerű társra leltünk Vidnyánszky Attilában, a budapesti Nemzeti Színházban és a gazdag színház kultúrával rendelkező Magyarországban – mondta a 2023-as eseménysorozat sajtótájékoztatóján Theodórosz Terzopulosz, a Nemzetközi Színházi Olimpia alapítója. A görög rendező 1994-ben Delphiben, a görög színház bölcsőjében indította útjára a mozgalmat olyan rendezőnagyságokkal, mint a japán Tadasi Szuzuki, az orosz Jurij Ljubimov, a német Heiner Müller és az amerikai Robert Wilson. Magyarország olyan városok után kapta meg a tizedik olimpia rendezésének a jogát, mint például Moszkva, Szentpétervár, Szöul, Peking, Új-Delhi és Wrocław.

 

Kulcsár Edit, a Színházi Olimpia ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy több független színház – így a Szkéné, a Jurányi és a Bethlen Téri Színház is – csatlakozik a programokhoz, elsősorban kortárs drámákat érintő témákban. Míg a MITEM-en szinte kizárólag európai társulatok léptek fel, az olimpiára több tengeren túli színház meghívását tervezik, ezért mexikói, kanadai és egyesült államokbeli partnerekkel is tárgyalnak.

A Nemzeti Színház által koordinált főprogram mellett, amely a MITEM-hez hasonlóan a világ legjelesebb alkotóit vonultatja majd fel, olyan együttműködőket említett Vidnyánszky Attila, amelyek Madách Imre születésének jövőre esedékes 200. évfordulójához és Az ember tragédiájához kötődnek. Az Operaház új operát mutat be, a Müpa a Madách-mű ihletésére már korábban megszületett zenei feldolgozásokat gyűjti csokorba, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bemutatóján pedig minden színt más-más országból érkező színművészeti iskolák hallgatói adnak majd elő. Az Operettszínház programjáról Kiss-B. Attila igazgató számolt be: az igazán világraszóló magyar műfaj, az operett egyik leghíresebb darabjának, a Csárdáskirálynőnek minél több előadását hívják majd meg. Az ország 13 szabadtéri színháza is részt vesz az olimpián, mint arról Nyakó Béla, a terület szakmai szervezetének alelnöke beszámolt: hazai, határon túli és külföldi produkciók utaztatása mellett különleges szabadtéri Shakespeare-előadással készül a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Táncegyüttes. 

– A teljes magyar bábos szakma bekapcsolódik a Színházi Olimpia rendezvénysorozatába, nemcsak a 13 hivatásos bábszínház, hanem a függetlenek is – tájékoztatott Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke. A hivatásosok regionális központokként működnek majd, így az olimpia bábos, vásári és utcaszínházi kínálata az egész országot le fogja fedi.

Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke kiemelte: Budapest mellett a táncművészet vidéki bázisaira is alapoznak a programok szervezésekor a tánc minden műfajában.

A Színházi Olimpia 2023 áprilisától június végéig, húsvéttól szentivánéjig tart majd Magyarországon.

 

Ungvári Judit, Kornya István

 

(2022. június 4.)