Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Sajtótájékoztató

Egri szuperhősök az MVM Dome-ban

Sajtóbejárás, előzetes a 2022. október 20-ra tervezett Egri csillagok előadásunkról

Újabb gigaprodukcióra készülünk. A Nemzeti Színház társulata és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2022. október 20-án mutatja be az MVM Dome-ban az Egri csillagok előadását, amelyet a két kulturális intézmény együttműködésével 2018-óta szerepel a Nemzeti Színház repertoárján. Az MVM Dome-ban tartott sajtóbejáráson az is kiderült: szinte új előadás születik meg az új, minden eddiginél hatalmasabb térben.

 

Egri szuperhősök az MVM Dome-ban!

Október 20-án különleges eseményre várjuk nézőinket! Az Egri csillagok kitelepül a főváros új, gyönyörű sportcsarnokába. Biztosítsa helyét időben! Jegyek már válthatók 3 és 4 ezer forintos áron! Tudjuk, hogy családok és diákok számára még ezek az árak is megterhelőek, ezért a Nemzeti Színház vezetése kedvezményekről is döntött. Családok számára 50%-os kedvezményt tudunk nyújtani. A kísérőtanárral érkező diákcsoportok számára pedig látogatónkként 1000 Ft-os jegyárat határoztunk meg.  

Családi és a diákkedvezmény igénybevételével kapcsolatban kérjük írjanak a szervezes@nemzetiszinhaz.hu e-mail címre.Mikor?
2022. október 20. 19 óra

Hol?
MVM Dome - 1098 Budapest, Üllői út 131.


A videó az esemény sajtóbejárásán készült.

 

Az 1800 négyzetméteres játéktérhez új díszletek készültek. Nyolc kamionnal érkeznek majd a helyszínre. Még egy érdekes adat, az  ostrom alatt látható falat 13500 fémlemezke borítja. Az előadást három részben láthatja majd a 6359 néző, az ülőhelyek mellett 12 kerekesszékes helyet is kialakítanak. Összességében mintegy 10 normál színházi előadás közönsége fogja megtölteni a csarnokot.

A bejáráson Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a produkció rendezője elmondta, az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb előadása, több mint 50-szer játszották már. 2019-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mostanában épült, korszerű stadionokat érdemes lenne kultúrával is feltölteni – tette hozzá a direktor –, de közbejött a koronavírus. A díszletek elkészültek (Székely László tervezésében), de gyakorlatilag újra kell rendezni az egészet, hiszen más megszólalást, más gesztusokat igényel egy ekkora tér. Vidnyánszky Attila elmondta azt is, erről a léptékről vannak már korábbi tapasztalatok, hiszen a Csíksomlyói passiót mintegy 30 ezer ember jelenlétében játszották el Csíksomlyón, a hegynyeregben. Izgalommal, lelkesedéssel telve várja a társulat az októberi bemutatkozást – fűzte hozzá az igazgató.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, az előadás társrendezője kiemelte, nekik sem ez az első gigaprodukciójuk, de ehhez a térhez további táncosok bevonására van szükség. Beszélt arról, hogy 2013-ban, a Körhintával kezdődött az együttműködés a Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Színház között, amit a mostani előadás megkoronázhat. A koreográfus úgy fogalmazott, az Egri csillagokban minden benne van, a magyarság, a hit, ezért minden fiatalnak találkoznia kell ezzel a kivételes történettel.

A Bornemissza Gergely szerepében látható Berettyán Nándor arról beszélt, egészen más érzés ennyi ember előtt játszani, mint a színházban, fantasztikus élmény, de nagy felelősség is. Hozzátette: évezredekkel ezelőtt már összeért a színház és a sport tereinek evolúciója, és ez nem véletlen. A regényről szólva azt mondta, soha nem kérdőjeleződött meg, hogy ezt a fiatalok kezébe kell adni kötelező olvasmányként, mert ez a magyarság közös története, enélkül ma nem lennénk ugyanazok, akik vagyunk. A COVID után különösen példaértékű lesz, hogy ilyen szép történettel színházba lehet csalogatni a tömegeket – tette hozzá a színművész.

Az MVM Dome-ot üzemeltető cég vezetője, Igaz András azt hangsúlyozta, nagyon fontos pillanat lesz, hogy a színház is beköltözik a csarnokba. A multifunkcionális létesítmény technikai paraméterei lehetővé teszik, hogy sportmérkőzéseket, koncertet, vagy akár színházi előadást is minden igényt kielégítően befogadjon. Három hónapja vették át a üzemeltetési jogot Ferencvárostól, most is nagy lendülettel töltik meg a naptárat, amelyben nagyon fontos pillanat lesz a Nemzeti Színház októberi produkciója – tette hozzá a Sportfive Hungary vezérigazgatója.

 

Berettyán Nándor (Bornemissza Gergely), Horváth Lajos Ottó (Dobó István), Barta Ágnes (Cecey Éva, Vicuska), Vidnyánszky Attila rendező, Söptei Andrea (Izabella királyné, Baloghné) és Schnell Ádám (Jumurdzsák) a sajtóbejáráson.  Fotó: Eöri Szabó Zsolt. További képek a galériában. 

 

A bejáráson készült interjúban Vidnyánszky Attila kifejtette, szimbolikusnak is tekinthető, hogy a sport tereit kulturális térként is hasznosítsuk, erre külön programot hívott életre Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Már a görögök is helyet adtak a sport helyszínein a kultúrának – mondta az igazgató. Hozzátette, nem lesz egyszerű feladat egy 12x20 méteres térből most egy 70-80 méter széles, hatalmas térbe áthelyezni a produkciót, amely 3 óra 20 percből 2 óra 20 percre rövidül, így szinte újra kell rendezni. Nagy munka vár a koreográfusokra is, hiszen legalább kétszáz táncossal egészül ki a mostani együttes. Vidnyánszky Attila felidézte, katartikus pillanatot éltek át a színészek és az alkotók, amikor Csíksomlyón megtelt a hegyoldal, és most is ez várható. „Az Egri csillagok adaptációját a Nemzeti Színházban eddig mintegy 30 ezren látták, ennyi gyerekből lett kicsit „egri vitéz”, és azt remélem, még sok tízezret szólítunk meg ezután is.” – mondta a direktor.

 

A készülő előadás méreteit jelzi, hogy a Nemzeti Színház Nagyszínpadán futó produkcióban csak a kőzépen álló hét díszlet-elem szerepel.

 

Berettyán Nándor az interjúban azt emelte ki, ennyi néző előtt játszani mindig egyedi, különleges pillanatnak számít. Arra az estére kell készen lenni, ott és akkor kell megszülni a szerepet. „Szeretem az ilyen csúcstámadásokat” – tette hozzá a színész. Bornemissza Gergely szerepéről azt mondta, erről a figuráról szinte mindenkinek van valamilyen képe, ezért sem egyszerű eljátszani. Hozzátette: „elődje”, Kovács István, aki a filmváltozatban alakította a figurát, elmesélte, hogy 18 millió mozijegyet adtak el a filmre, ami felfoghatatlanul nagy szám. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy ilyenfajta példaképekre, hősökre mindig szükség van. Ma is néznek szuperhősöket a mozikban, de ezek a mi szuperhőseink – mondta a színész. „Gogol mondja a Holt lelkekben, hogy a példa mindig erősebb, mint a szabály. Olyan történeteket és jellemeket kell megmutatni, akik példát jelentenek. Persze ez nem valamiféle „álpátoszos ködöt” jelent, ennek az életből kell gyökerezni. Ezzel a történettel megmutatjuk, hogy ők is emberek voltak, áruló is volt köztük, veszekedtek, bort is ittak, de mégis kiálltak valami mellett, amikor kellett. Rájuk kellene hasonlítanunk, őket kell megmutatnunk a fiataloknak.” – fogalmazott Berettyán Nándor.

 

Ungvári Judit

(2022. május 23.)