Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. május 23. - Dezső Napja
Vissza a folyóiratokhoz

Nemzeti Magazin IV. Évfolyam, 6. Szám

Nemzeti Magazin IV. Évfolyam, 6. Szám Letöltés PDF-ben
Csodatárunk

Csodatárunk

Bodrogi Gyula gondolatai

1965 tavasza. Emlékszem a régi Nemzeti Színház felrobbantására. Szörnyű emlék. 2002. március 15. Itt voltam ennek az új Nemzetinek a nyitásán, az alakuló társulat tagjaként, amely Az ember tragédiájával avatta fel az épületet. Felemelően szép emlék.

Passiók

Csíksomlyói passió

Passiók

A csíksomlyói hagyománytól napjainkig

A 18. században Csíksomlyón még élő hagyomány volt, hogy évről évre újabb és újabb iskoladrámákat mutattak be: 1721-től 1787-ig összesen 42 passiójáték került színre. Ezeket a helyi ferences gimnázium nagytermében adták elő. Később egy színjátszó ház is épült fából, amelynek szélesre tárták ajtaját,...

Költői képek

Csíksomlyói passió

Költői képek

Vidnyánszky Attila rendező a Csíksomlyói passióról

Jézus története egyetlen kifeszített pillanatba sűrítve. Barokk iskoladrámák és népdalok, kortárs költészet és a Biblia. Színház és tánc. Stílusok, műfajok harmóniája. A Csíksomlyói passió Vidnyánszky Attila értelmezésében.

Egy elviselhetetlen remete

Csíksomlyói passió

Egy elviselhetetlen remete

Berecz András – a vándor szerepében

A Csíksomlyói passió előadásába Berecz András visz izgalmas bizonytalanságot egy búcsújáró szerepében. A mesemondó a tőle megszokott, improvizációt sem nélkülöző előadásmódban foltozza össze a jeleneteket.

Zsil, zsiv, bugyet zsitty - Mintha tragikomédia...

Nézőpont - A Gulag virágai

Zsil, zsiv, bugyet zsitty - Mintha tragikomédia...

Kukorelly Endre és Balázs Géza véleménye

Balázs Géza: „A Gulagon is teremtek virágok, anekdoták, tréfák, s tudjuk, a túlélés egyik módja, hogy megpróbálunk nevetni a tragédián. Nem tudtam nevetni, de az a baj, hogy megrendülni sem. Pedig mintha tragikomédia lenne. De nem tragikus és nem komédia.” Kukorelly Endre: „Rácz József képében és...

A fájó lélek szépségei

MITEM 2017

A fájó lélek szépségei

Rimas Tuminas az Anyeginről, az orosz hős típusáról, Puskinról és a be nem teljesült életről

Az orosz élet enciklopédiája. Az orosz romantika csúcsa. Csajkovszkij operát komponált belőle, készült a történetből balett és játékfilm is. Prózai színházban ritkán látható. Ez Puskin Anyeginje. Verses regény, költői színház. A MITEM-re érkező Rimas Tuminas rendezővel beszélgettünk.

Az Ószövetségtől az új szerződésig

Az Ószövetségtől az új szerződésig

Rubold Ödön a nagy elődökről, Kánaánról, a szépfiúság skatulyájáról, a sérelmek értelméről és a költészet erejéről

A Színházi Adattár szerint Rubold Ödön több mint száz szerepben játszott. Nagyon sok olyan előadás részese lehetett, amely túlmutatott a színházon. Úgy érzi, ezek száma már eddig is gyarapodott a Nemzeti Színházban, és most, hogy a társulat tagja lett, számára új értelmet nyert az itteni színpadi lé...

Ezt látni kell!

MITEM 2017

Ezt látni kell!

A 4. MITEM-re érkező 11 ország 23 előadásából válogattunk

Kafka és Dosztojevszkij, Bernhard és Erdman – nagyszerű szerzők, klasszikusok. Lengyel, orosz, litván, tatár társulatok – országaik legjobb színházából. A 4. MITEM-re érkező 11 ország 23 előadásából válogattunk. 

Az Úr komédiásai

Az Úr komédiásai

Az Úr komédiásai

Egy derűs szent élete a totális színház jegyében

– Michel de Ghelderode zseniális műve nem historikus, nem történelemkönyvként vezet végig bennünket Szent Ferenc élettörténetén, és nem is szentimentálisan fogja meg a témát – mondja Bozsik Yvette, az előadás rendező-koreográfusa.

A rajongók

Vendégjáték

A rajongók

A szabadság és a szabadság csapdája Robert Musil drámájában

A Vörösmarty Színház darabja, A rajongók egy jómódú polgári család villájában játszódik. Főhőse két házaspár, ahol a nők testvérek. Az idősebbik testvér házába beállít a húga a szeretőjével, akiket a húg férje rajtakapott, és most menekülniük kell, mert a férj gyilkossággal fenyegetőzik…