Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 18. - Andrea, Ilma Napja
Vissza a folyóiratokhoz

Nemzeti Magazin II. Évfolyam, 2. Szám

Nemzeti Magazin II. Évfolyam, 2. Szám Letöltés PDF-ben
Jelenetek a bábok életéből

Éjjeli menedékhely

Jelenetek a bábok életéből

Viktor Rizsakov avatárokról, közönyről, valódiságról és önmagunk megmentéséről

„…azért játsszuk el Gorkij drámáját, hogy felszabaduljunk, hogy megmentsük magunkat. Amiért a hívő ember imádkozik, azért játszunk mi is. És hogy a világról alkotott eltorzított képet ismét valódivá, reálissá tegyük” – mondja Viktor Rizsakov, az Éjjeli menedékhely orosz rendezője.  

„Így, ahogy most lát!”

Éjjeli menedékhely

„Így, ahogy most lát!”

Törőcsik Mari – Luka

„A szerepről nem beszélek.” Ez volt a kikötése a Lukát alakító Törőcsik Marinak, amikor az Éjjeli menedékhely egyik próbája előtt beszélgetésre kértem. Adódott tehát az első kérdés: miért nem? 

Az önsajnálat veszélyei

Éjjeli menedékhely

Az önsajnálat veszélyei

Trokán Nóra – Natasa

Az Éjjeli menedékhely nagyrészt a Nemzeti társulatára épül. Az egyik főszerepet azonban egy vendég, Trokán Nóra alakítja – akit a beilleszkedésről, Gorkijhoz fűződő viszonyáról és Natasa szerepéről kérdeztünk.

Megidézett Kárpátalja

Megidézett Kárpátalja

Ősbemutató

A Magyar Állami Népi Együttes - Hagyományok háza a Nemzetiben tartja legújabb produkciójának ősbemutatóját. A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás ez után a Hagyományok házában látható majd. Tegnap este fotósoknak tartottak próbát.

A mélyből

Éjjeli menedékhely

A mélyből

Maxim Gorkij és az Éjjeli menedékhely

„Azoknak a megfigyeléseimnek az összegzése ez a darab, amelyeket csaknem húsz esztendőn át a  »lecsúszott emberek« világában tettem. Nemcsak a csavargókat, az éjjeli menedékhelyek lakóit s általában a lumpenproletariátust számítom ide, hanem az értelmiségiek egy részét is, akiket megzavart, meg...

Éjjeli menedékhely

A szerep-csere varázsa

Tóth László – Klescs

A színlap szerinti szerepéről, Kosztiljov figurájáról kérdeztük volna Tóth László színművészt, ő azonban a próbafolyamat sodrásában inkább egy rendhagyó rendező – Viktor Rizsakov – művészi módszereibe avatott be minket.

Szeretek csavar lenni a gépezetben...

Szeretek csavar lenni a gépezetben...

Schnell Ádám szerelemről, népszerűségről, a „bányamunka” öröméről és a semmiből való újrakezdésekről

Miért imádkozott azért, nehogy felvegyék a Színművészetire? Milyen volt a nagy bölények és a fiatal titánok között a pályakezdés? Miért emlékezetes egy taps nélkül befejeződő előadás? Mi a siker, és minek örül, ha hullafáradt? Többek között erről is mesél Schnell Ádám.

Éjjeli menedékhely

Próba közben

Se jelmezek, se díszletek, se zenei aláfestés – csupán néhány jelzésértékű szék, nagyméretű bábok a kezekben és a színészek. Még minden a szövegről és a keresésről szól.

Lakájforradalom – Vidám világkatasztrófa

Nézőpont: Operett

Lakájforradalom – Vidám világkatasztrófa

Gerő András és Horkay Hörcher Ferenc véleménye

Tiszteletreméltó a rendezés látványkoncepciója, tiszteletreméltó a darab résztvevőinek teljesítménye, a befektetett munkamennyiség. Viszont nagyon is vitatható az a rendezői koncepció, amelynek jegyében az előadás fogant. (Gerő András)  A polgárpukkasztó regény- és könyvdrámaíró beolvas szer...

Az én színházam

Fény­keresés

Jon Fosse magányról, utánzásról, egyediségről, hitről és az önéletrajziság elutasításáról

A világ legtöbbet játszott kortárs drámaírója, Jon Fosse, először a pénz miatt kezdett bele egy színdarab megírásába. Harminchárom színpadi művét negyven nyelvre fordították le, a bemutatók száma meghaladja az ezret. A regényeivel is világsikert arató norvég szerző a Nemzeti Színház meghívására 2014...