Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +36 1 476 6800
Aktuális program
Teljes műsor megtekintése
Alomgyar-Racz
Következő előadások
Szájon lőtt tigris
Rejtő Jenő élete és művei alapján írta: Olt Tamás és Vaszkó Bence

Szájon lőtt tigris

Olt Tamás Rejtő Jenős, sanzonos, kalandos, légiós, fordulatos, tizennégy karátos estje, zenékkel és minden bizonnyal!

október 20. 19:30
Időpontok Jegyvásárlás

fel-SZÍN-vidék

Magyar Alkotók Szlovákiai Egyesületének kiállítása a Zikkuratban

Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete huszonkilenc tagot összefogó szerveződésként kezdte meg tevékenységét. A megújult művészeti egyesület első, tehát bemutatkozónak minősíthető fellépése ez a komáromi Limes Galériában megrendezett kiállítás, amely természetesen nem jelentkezhet, és nem hathat a mindent elsöprő meglepetés erejével: e tárlaton a jól ismert, munkásságukat évtizedek óta, vagy a közelmúlt évei során Szlovákiában építő, jobbára az idősebb generációhoz és a középnemzedékhez sorolható magyar alkotók mutatják be a megújított művésztömörülés közösségét vállalva legújabb munkáikat. 

Ádám és Éva

Ács Eszter és Berettyán Sándor döntésekről, választásokról, csapatjátékról, zajról, zűrről, szabadságról

Az ember tragédiája, Madách Imre drámai költeménye nem könnyű olvasmány. A több mint százötven éve írt szöveg nagyon sok szavát ma már nem is használjuk. De Ács Eszter színművészt – aki Éva szerepét játssza – nem zavarja az archaikus szóhasználat. Ha sajátjaként tudja közvetíteni a gondolatatot, a közönség is megérti, miről szól ma a Tragédia. Berettyán Sándor is – mint Ádám – arra törekszik, hogy meg tudjuk fogalmazni saját kérdésünket: jó úton haladunk, mi emberek, és az emberiség?! A két művésszel két próba között nemcsak a Madách-műről, hanem saját döntéseikről, útkeresésükről is beszélgettünk.

A Nemzeti Bibliája - Madách Imre és Az ember tragédiája

„Említettem több ősmerősöm előtt, hogy írtam egy költeményt, melyben az isten, az ördög, Ádám, Luther, Danton, Aphrodité, boszorkányok s tudj’isten, mi minden játszik; hogy kezdődik a teremtéssel, játszik az égben, az egész földön, az űrben – mosolyogtak rá, de olvasni nem akarta senki” – írta 1861-ben egy levélben Madách Imre. A Tragédia első változata alig másfél hónap alatt született meg 1859 elején az alsósztregovai kastély oroszlánbarlangnak nevezett dolgozószobájában. Madách szokásához híven a megírást követően jó ideig „fektette” alkotását.

Az-ember-tragediaja-Berettyan
Alomgyar-Kinga