Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

A Nemzeti Színház hírei

Vers

Költészet napja 2021

József Attila: Levegőt! Részlet Földes László HOBO József Attila estjéből

Költészet napja 2021

József Attila Levegőt! című költeményét Földes László Hobo szavalja a magyar költészet napja alkalmából. A művész Tudod, hogy nincs bocsánat című önálló estje legközelebb április 23-án látható a NEMZETI StreamPAD-on, melynek keretében újra hallhatják ezt a verset is.

Elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező

Elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező - tudatta a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel. A Balázs Béla díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra - olvasható a közleményben. 2016. januárjában a Nemzeti Színház nagyszínpadán mutatkozott be a Betyárjáték című különleges előadásával, Ferenczi György és a Rackajam valamint néptáncosok közreműködésével, amelynek a "Koncertfilmszínház" műfaji megjelölést találta ki.

Romeo_SzaboSebestyen

Képzőművészet

Tárlatvezetés Marsai Ágnes kiállításán

„Csak ülj a földre és beszélj az égre”

Tárlatvezetés Marsai Ágnes kiállításán

Marsai Ágnes képzőművésznek az evangéliumra, magyar költőkre és a néphagyományra épülő kiállítását 2020. november 17-én nyitottuk meg a Tizenhárom almafa című előadásunk előtt. Majd másnap, az érvénybe lépő szigorítások miatt, be is zártuk - a kiállítással együtt az egész színházat. De most, Húsvét idején, megmuatjuk Önöknek Marsai Ágnes és Szűcs Nelli tárlatvezetésével.

Színházi Világnap - 2021

Rendkívüli üzenet a budapesti és vidéki színházigazgatóktól

Rendkívüli üzenet a budapesti és vidéki színházigazgatóktól

A Színházi Világnapon 31 budapesti és vidéki színházigazgató is kamera elé állt. "A járvány hatására mindannyian kifosztottnak érezzük magunkat - azt az egyedit, az élőt, a varázslatost, amelyre vágyunk, csak együtt teremthetjük majd újjá, amit a javuló körülmények azt lehetővé teszik - mi készülünk." 

Romeo_Blasko

Színházi Világnap - 2021

Helen Mirren üzenete a Szinházi Világnapra 2021-ben

Elmondja Tóth Auguszta

Helen Mirren üzenete a Szinházi Világnapra 2021-ben

Mi másról is szólhatna az idei Színházi Világnap üzenete, mint arról a hitről, hogy közösen túljutunk a világunkat sújtó megpróbáltatáson. Az üzenet megfogalmazója Helen Mirren az egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert angol színésznő. Gondolatait honlapunkon a Nemzeti Színház művésze, Tóth Auguszta tolmácsolja.

Színházi Világnap - 2021

Kásler Miklós miniszter köszöntője és világhírű művészek gondolatai a színházról

Kásler Miklós miniszter köszöntője és világhírű művészek gondolatai a színházról

Kásler Miklós miniszter a Nemzeti Színházból köszönti a művészeket a Színházi Világnapon. Majd Anton Pavlovics Csehovtól Németh Antalon, Petőfi Sándoron, Hevesi Sándoron át William Shakespeare-ig írók, rendezők, muzsikusok, színészek gondolatait adjuk közre Kozma András dramaturg szerkesztésében. Az idei Színházi Világnapra készült összeállítást a Nemzeti társulatától hallhatják.

KASSAIPOLGAROK

KÖSZÖNJÜK NEKTEK, VELETEK VAGYUNK!

KÖSZÖNJÜK NEKTEK, VELETEK VAGYUNK!

A Nemzeti Színház örömmel csatlakozik a kaposvári Csiky Gergely Színház által életre hívott "KÖSZÖNJÜK NEKTEK, VELETEK VAGYUNK" kampányhoz!  Arra buzdítunk mindenkit, hogy március 27-én a Színházi Világnapon, az előadások kezdeti idejében, azaz este 7 órakor, otthonaikban nyissanak ablakot, álljanak ki az erkélyre, és tapsolják meg velünk együtt azokat, akik a mindennapokban értünk és egészségünkért harcolnak! A Nemzeti Színház a kampányhoz való csatlakozással is szeretné kifejezni háláját, és biztatni mindenkit arra, hogy a járvány megfékezése érdekében oltassa be magát!

Elhunyt Szersén Gyula, Jászai Mari-díjas színész

Elhunyt Szersén Gyula, Jászai Mari-díjas színész

Nyolcvan éves korában, szerdán hunyt el Szersén Gyula Jászai Mari- és Tolnay Klári-díjas színművész. Gazdag pályafutása során negyven évig játszott a Nemzeti Színházban, amely diplomája megszerzése után, 1965-ben azonnal szerződést ajánlott neki. Tehetségét rengeteg szerepben mutatta meg az évtizedek alatt, nem csak a színházban, hanem játék- és tévéfilmekben, a Magyar Rádió hangjátékaiban és különböző szinkron feladatokban. Szersén Gyulát a Pesti Magyar Színház és a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. Végső búcsúztatásáról később születik döntés.