Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

A Nemzeti Színház hírei

Premier-Portré • Szabó Sebestyén László

Beugrással kezdte - Szabó Sebestyén László Orseolo Péterről, a letört gitárnyakról, a gyerekkori Kuckóról és a pucér Trepljovról

Szíve szerint trubadúr lett volna. Színész lett, de nemcsak színdarabokban játszik, hanem verseket ír, zenét szerez, tanít és rendez. És még csak 33 éves. Márciusban a mozikban is feltűnik majd, a Most vagy soha című filmben. De most a színházról és a legközelebbi premierjéről beszélgettünk. Sík Sándor István király című darabjában Orseolo Pétert alakítja Szabó Sebestyén László.

Kurázsi

Premier: ISTVÁN KIRÁLY

Hívő ember és vágtató pogány - Berettyán Nándor rendező

Első uralkodónk utolsó napjának drámája tárul a szemünk elé Sík Sándor István király című művében. Berettyán Nándor rendező szerint az utódlás feszítő dilemmája csodálatos döntésre sarkallta Szent Istvánt. Következő, március másodikai bemutatónkról beszélget Berettyán Nándorral Lukácsy György.

Utolsó földi útjára kísértük Benedek Miklóst

A Farkasréti temetőben vettünk végső búcsút Benedek Miklóstól, szeretett kollégánktól. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze ravatalánál rokonai, pályatársai, barátai, tisztelői jelentek meg. Elsőként  búcsúzott tőle Blaskó Péter, színházunk művésze, majd Vajda Katalin író, Hirtling István és Szacsvay László színművészek.

István király

Életpályája elismeréseként a Petőfi Zenei Díj Életmű-díjával jutalmazták Földes László Hobo-t

Hazai könnyűzenei életünk egyik legendáját, a Nemzeti Színház társulatának tagját, Földes László "Hobo"-t, a Petőfi Zenei Díj Életműdíjával tüntették ki a február 3-án. A Kossuth-díjas bluesénekest életművéhez méltó, grandiózus gálaműsorral tisztelte meg a közmédia, amelyet a Duna Televízióban és a közmédia online felületein is követhettünk.  

MITEM 2024

Szabadbérletek a MITEM-re!

11. MITEM 2024. április 6 – 28.

A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 6 – 28.  között rendezzük. Biztosítsa be helyét a 2024-es MITEM előadásaira! MITEM szabadbérlettel akár 45%-os kedvezménnyel juthat be a különlegességeket ígérő fesztivál előadásaira.

11MITEM_Berlet

A Nemzeti „sclávja”

220 éve született Bajza József, a Nemzeti Színház első igazgatója

Színházvezetői gyakorlata nem volt, de a liberális reformellenzék tagjaként a kultúrnemzeti törekvések egyik bástyájának tekintette a Nemzet Színházat, amelynek első igazgatója lett. Sokféle teendője miatt a teátrum rabszolgájának, „sclávjának” érezte magát. Megalkotta a működés mintaadó szabályzatát, művészi arculatot adott az ország elsőszámú színházának. Nyolc hónap adatott meg az alapok lerakására, amikor is – elsősorban az „operaháború” miatt – lemondott. Bajza József „arcképe” a színházalapítás évéből.

Megkoszorúztuk Bajza József szobrát

A nemzeti Színház első igazgatójának születésnapján koszorút helyeztünk el Erdey Dezső szobrász Bajzát ábrázoló mellszobrán, színházunk előcsarnokában. Bajza József éppen 220 éve, január 31-én született a Heves vármegyei Szűcsi községben, kisnemesi családban. A piaristáknál végzett, majd tanult jogot és bölcsészetet, 1928-ban ügyvédi esküt is tett, de a visszaemlékezések szerint már az egyetemen is az irodalom és az esztétika izgatta a legjobban.Dolgozott íróként, újságíróként, tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának és a Kisfaludy Társaságnak is.