Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

A Nemzeti Színház hírei

Emlékezés

Homo moralis – Herczeg Ferenc életútja ma is tanít

Szültésének évfordulójára emlékezve megkoszorúzták Herczeg Ferenc szobrát a Nemzeti Színházban 2022. szeptember 20-án. A két világháború közötti időszak legismertebb, irodalmi Nobel-díjra is jelölt magyar szerzőjének egy évvel ezelőtt állították fel mellszobrát a színház épületében. A megemlékezésen Takaró Mihály irodalomtörténész, a Herczeg Ferenc Társaság elnöke azt hangsúlyozta, még ma is tévesen ítélik meg az írót, holott az életműve máig érvényes tanulságokkal szolgál az egész magyarságnak.

Díj

Junior Prima Díjat kapott Barta Ágnes

Junior Prima Díjjal ismerték el Barta Ágnes munkáját. A Nemzeti Színház fiatal színésznője egyike annak az öt 30 év alatti tehetséges művésznek, akiket ebben az évben méltónak találtak az elismerésre a színház-, film- és táncművészet kategóriájában. A díjat szeptember 20-án vehették át a kitüntetettek

Kedvezményes Színházi Maraton!

4 előadás 4000 forintért!

Kedves Nézőink, "ha ősz, akkor színház" - tartja a mondás. De vajon milyen meglepetést tartogat Önöknek a Nemzeti Színház? 4 ikonikus előadásunkat szedtünk most csokorba, melyet egy rövid színházi maratonba csomagolva kínálunk, 4 előadást 4000 forintért! Lássuk, melyik 4 elképesztően izgalmas, és látványos előadás került be az őszi Nemzeti Színház maratonba... Olvasson tovább!

2022/23-as évad

Premier: Ők tudják, mi a szerelem

Színházastársi nyilatkozat

Udvaros Dorottya és Blaskó Péter személyre szabott szerepekről, szenvedélyes szerelmekről és a színpadi házasságok tartósságáról 

Udvaros Dorottya és Blaskó Péter számtalanszor lépett már színpadra házaspárként. A meglehetősen változatos, de mindig jól működő kapcsolatuk titka a közös szerelem: a teljes odaadást igénylő színészi hivatás. Az Ők tudják, mi a szerelem című Hubay Miklós-egyfelvonásos bemutatója előtt is elsősorban erről, az estéről estére megélt közös szenvedélyről, a színházról beszélgettünk.

Miniszteri látogatás a Nemzeti Színházban

2022. szeptember 15-én a budapesti Nemzeti Színházba látogatott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, és találkoztak Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház vezérigazgatójával. Csák János miniszteri kinevezését követően a színházak közül elsőként a Nemzeti Színházat kereste fel.

2022. szeptember 24., szombat, 13 órától

Nyílt Nap - 20 éves a Nemzeti Színház Duna-parti épülete

Részletes program

Szeretettel várunk idén is mindenkit a Nemzeti Színház Nyílt Napjára!  Mint mindig, a programok ingyenesen látogathatók. A Nyílt Nap során a Nemzeti Színház előadásaira 30%-os kedvezménnyel lehet jegyeket vásárolni! Mentse el ezt az oldalt, a programok leírását folyamatosan frissítjük. Díszvendégek: Siklós Mária, Tordai Hajnal, Székely László, és még sokan mások. Programok: Kulisszajárás - Villámrandi - A Terzopulosz módszer - Nyílt próbák - Táncház és még sok más...

EgricsillagokMVMDome

Premier: Ők tudják, mi a szerelem

Két műfaj egy felvonásban - Hubay Miklós és az Ők tudják, mi a szerelem

Hubay nemcsak a ma már klasszikusnak számító színpadi művet, hanem annak keletkezéstörténetét is megírta. Így vált közismertté, hogy Ádám Ottó rendező kérte meg 1959-ben a szerzőt, aki dramaturgként is dolgozott, hogy ajánlana neki egy könnyed, de irodalmi szempontból igényes francia egyfelvonásost. Azt is kérte, hogy legyen benne valami komolyabb szerep Tolnay Klári számára. Az író megkereste a művésznőt, és megkérdezte tőle: milyen szerepet szeretne? A válasz így hangzott: „Szeretném egyszer eljátszani a mamámat.

Tundoklo_Jeromos

Tamási-emlékév

Bécsi siker

Álló tapssal köszöntötték a művészeket a Theater Akzent színpadán

Mindig megható, amikor a  közönség tagjai egymás után pattannak fel a helyükről, így ünnepelve az előadás szereplőit. Ez történt a Theater Akcentben is, a Vitéz lélek bécsi vendégjátéka után. Gyönyörű volt, mondja szomszédjának lelkesen a mellettem tapsoló hölgy, már állva. Tamási, a színészek, csodálatosak - ugrik fel a székéről partnere is. Már áll az egész nézőtér, a színház fotósaként nekem is fülig ér a szám, nem tudom mi az illendőbb, tapsoljak vagy exponáljak. Hosszú szünet után egy igazán szép, feszültséggel és vidámsággal teli előadás született újra a bécsi színpadon.

Az újrakezdés gyönyörű meséje

Bécsbe készül a Vitéz lélek

Bécsben vendégszerepel a Tamási-emlékév programsorozatához kapcsolódva szeptember 16-án a Nemzeti Színház jelenleg is repertoáron lévő legrégibb előadása. A Vitéz lélek című darabot 2013-ban mutatta be a teátrum, azóta több szereplőcserével, de folyamatosan műsoron tartja. A legújabb „felfrissülés” a bécsi bemutató előtt történt.