Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800

A Nemzeti Színház hírei

Magyar Dráma Napja

A "Madách Projekt 2023 - Az ember tragédiája" az M5 műsorán

Szeptember 21-e kiemelkedő dátum a magyar színjátszásban. 1883-ban ezen a napon mutatták be Madách Imre művét, Az ember tragédiáját. A Magyar Dráma Napját egy szívünkhöz nagyon közeli produkcióval ünnepli az M5 csatorna, amit szeretettel ajánlunk figyelmükbe...

Premier

Az Utcazenész elé - HOBO prológusa

"Ma  már mindennapos, hogy meghamisítják a múltat és  az én generációm kifelé megy az időből, - sőt, sokan már el is mentek, - el kell mondanom egy történetet, amit több, az én utamtól és zenémtől távol álló, más stílusú és gondolkodású kolléga hagyott rám." A tavaszi házibemutatók után az előadás igazi premierje szeptember 22-én lesz a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében.

Nyílt nap a Nemzeti Színházban

Szeptember 23-án, szombaton, 14 órától

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezzük a Nemzeti Színház Nyílt napját. Szeptember 23-án szombaton 14 órától sok szeretettel és programmal  várjuk Önöket. Erre a napra különleges jegy- és bérletvásárlási kedvezménnyel is készülünk. Az első 15 vásárló dedikálókártyával ellátott extra ajándékra is számíthat. A programok ingyenesek.

2023_24_evad

Benedek Miklós lett a Nemzet Színésze

Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

10. MITEM - Ünnepel a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Színház

A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház 2023. szeptember 30–október 23. között megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Nyitottság, kíváncsiság és a megértése kultúrája – ezek voltak azok a kulcsszavak, amelyek mentén 2014-ben létrejött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila és munkatársai kettős célt tartottak szem előtt: Magyarország is kerüljön fel a nemzetközi fesztiválok térképére, és a világszínház meghatározó alkotói jöjjenek Budapestre. A tervek valóra váltak!

10. MITEM

Synergy World Theatre Festival

2017-ben a szerbiai Újvidéken alakult Synergy World Theatre Festival azzal a célkitűzéssel, hogy platformot biztosítson olyan színházaknak és társulatoknak, melyek különböző nyelvi közösségek és kultúrák határain működnek. A fesztivál alapítása óta Újvidéken működik a város támogatásával az Újvidéki Színház/Novosadsko Pozorište szervezésében; vezetője Venczel Valentin, aki 2013-2023 között a délvidéki magyar nyelvű teátrum igazgatója volt. Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható.

Nyílt nap
2023-24

Szűcs Nellié a legjobb női alakítás díja!

A Szarvasi Vízi Színház idei "Színház a víz felett" programjában társulatunk tagjának ítélték a Legjobb női alakítás díját, Fedák Sári megformálásáért. Szűcs Nelli önálló estjét legközelebb Veszprémben láthatják szeptember 12-én, majd október 18-án a Nemzeti Színház Bajor Gizi Színpadán.