Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

TV műsor ajánló

Bánk bán maraton az M5-ön

November 17-én 21 órától látható a Bánk bán maraton című dokumentumfilm az M5 kulturális csatornán. A Nemzeti Színházban tartott háromnapos maraton egy két évtizedes rendezői törekvés pillanatképe volt: Vidnyánszky Attila 2002 óta rendezi újra Katona József drámájának prózai, operai és tantermi változatát.

 

A 2020. október 20. és 22. között tartott esemény egyben tisztelgés volt Katona József és az 1820 novemberében, vagyis 200 éve megjelent dráma előtt. A Nemzeti Színház ez alkalomból Vidnyánszky Attila három legutóbbi Bánk bán-rendezését tűzte műsorára: Katona prózai művét, az eredeti műből készült osztálytermi verziót és Erkel Ferenc operáját.  A filmből megismerhetők annak a Vidnyánszky Attilának a két évtizedes alkotói törekvései, aki 2002 óta a prózai művet és az operát is többször színre állította.

 

A Bánk bán maraton filmben Udvaros Dorottya, Mátray László, Söptei Andrea, Farkas Dénes színművészek, Molnár Levente, Mester Viktória és Fischl Mónika operaénekesek, Kesselyák Gergely karmester, Batta András zenetörténész és Balázs Géza nyelvész beszélnek alakításokról, a dráma tanításának nehézségeiről és fontosságáról, Katona és Erkel zsenijéről, és arról, miért shakespeare-i mű a Bánk bán.

 

Mikor?
2020. november 17-én, 21 órától

Hol?
Az M5 csatornán

Ha lemaradna róla, az adás visszanézhető a mediaklikk.hu oldalon.

 


 

A Bánk bán - maratonnal folyóiratunk a Nemzeti Magazin és természetesen a színház honlapja is részletesen foglalkozott.  Összeállításunkban olvashatnak a mű szellemi és színpadi történetéról, tanításának dilemmáiról. Bepillanthatnak Vidnyánszky Attila operai, prózai és osztálytermi Bánk bán-rendezéseinek műhelyébe is. 

(2020. november 14.)