Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Trianon 100

Tizenhárom őshonos, oltott almafa - az összetartozás jelképei

Ahogy ígértük, színházunk művészei a Trianon 100 rendezvénysorozatunk részeként és a közelgő Tizenhárom almafa című Wass Albert-bemutatónhoz kapcsolódóan színházunk kertjében és további tizenkét határmenti településen almafákat ültettek. Nem is akármilyen fákat, hanem egy-egy Pónyik nevű, ősi eredetű, erdélyi almafajtát, amelyet már az 1508-as Döbrentey kódex is jegyzett.  A csemetéket Kovács Gyula, a Tündérkert Projekt alapítója ajánlotta fel.

 

Vidnyánszky Attila igazgató, rendező,  Kovács Gyula erdész, pomológus,  Félegyházi-Megyesy Péter, a Nemzeti Színház almafájának örökbefogadója  és Bertha Zoltán irodalomtörténész
A célunk az volt, hogy közösen emlékezzünk a 100 évvel ezelőtti eseményekre olyan magyarországi településeken, amelyek a trianoni döntés következtében közvetlenül élték át a szétszakítottság fájdalmát, és annak következményeit.

A kiválasztott települések: Somoskőújfalu, Balassagyarmat, Tompa, Kelebia, Tarpa, Újszalonta, Dunasziget, Magyarszombatfa, Berzence, Sátoraljaújhely, Gyálarét, Nagylak és Budapest.

 

Félegyházi-Megyesy Péter, Szarvas József, Vidnyánszky Attila | Fotók: Eöri Szabó Zsolt
Vidnyánszky Attila, Félegyházi-Megyesy Péter és Szarvas József

 

Trianon a legjelentősebb nemzeti tragédiánk, amelyről Nemzeti Színházként kötelességünk megemlékezni, és a nézőinknek, saját magunknak is segítenünk kell, hogy ezt feldolgozzuk, megértsük - mondta Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház kertjében. Az a hit sugárzik majd a Tizenhárom almafa című előadásból, amit Wass Alberttől is kapunk. Trianon kapcsán én őt tartom a leghitelesebb megszólalónak, mert azt a hitet közvetíti, hogy vagyunk, leszünk, hogy jövőnk van, és bármilyen megrázkódtatás, tragédia is érje ezt a nemzetet, mindig talpra tud állni, mindig újra tud kezdeni mindent - mondta az előadás rendezője.

 

Csurka László színművész Juhász Gyula Trianon című versét adta elő.
Bertha Zoltán irodalomtörténészt hallgatjuk


 

Csapatunk indulásra készen

 

Gyálarétre Nagy Márk, Balassagyarmatra Bakoss-Kiss Gábor, Dunaszigetre Szarvas József, Kelebiára Rubold Ödön, Somoskőújfalura Nagy Mari, Berzencére Horváth Lajos Ottó, Újszalontára Tóth Auguszta, Nagylakra Tóth László, Tarpára Rácz József, Tompára Szabó Sebestyén László, Magyarszombatfára Rátóti Zoltán utazott. Erről a képről hiányzik Bordás Roland, aki Sátoraljaújhelyre vitte a fát. Mindenhol megható szeretettel fogadtak minket. A faültetést kedves ünneppé varázsolták a házigazdák, amelyekről több beszámoló is született. Köszönjük! 

 

Elültették a Trianoni emlékfákat - Pataki Tamás - Magyar Nemzet Online

Szeged Ma - Trianoni almafát ültettek Nagylakon

NOOL a Nógrád megyei hírportál - Az összetartozás jelképeként ültettek őshonos almafát két nógrádi településen

Makóhíradó - Trianon almafát ültettek Nagylakon

BAON a Bács-Kisjun megyei hírport- Trianoni emlékfát ültettek Tompán és Kelebián

BEOL a Békés megyei hírportál - Összetartozásunkat szimbolizálja a trianoni emlékfa

BAMA a Baranya megyei hírportál - Trianoni emlékfát ültetett a Nemzeti Színház

Kisalföld - Dunaszigeten ültették el a trianoni emlékfát – fotók

 

Hasonló galériákkal Facebook oldalunkon is nyomon követtük az eseményt, nézzék meg az összeset!

 

Wass Albert Tizenhárom almafa című kisregényéből írt dráma ősbemutatója március hatodikán lesz a Nemzeti Színházban.

(2020. február 28.)