Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Így jöttem

Online sorozat a Rocco és fivérei fiatal szereplőivel - Vidékről a fővárosba

I-V. rész

A sikeres nemzeti színházi bemutató után útra kel Vidnyánszky Attila rendezése, a Rocco és fivérei. A Luchino Visconti filmje és Giovanni Testori A Ghisolfa-híd című regénye alapján készült előadás a pesti premier után Szentpétervárra látogat, ahol szeptember 27-én és 28-án részt vesz a Színházi Olimpián, majd október 7-én visszatér a Nemzeti Színházba. Ez alatt a két hét alatt publikálják az alkotók azt az ötrészes dokumentumfilm-sorozatot, amelyben a Rocco hat fiatal színésze mutatja be, honnan is érkezett, hol és hogyan talált rá a színészhivatásra.

ÍGY JÖTTEM

A lapot folyamatosan frissítjük az sorozat új részeivel. Térjen vissza később is!
I. Mészáros Martin 
II. Berettyán Nándor és Berettyán Sándor
III. Bordás Roland
IV. Barta Ágnes
V. Szabó Sebestyén László

Az Így jöttem… című online sorozathoz az ötletet maga a színházi előadás adta. Luchino Visconti filmklasszikusában a délolasz faluból a nagyvárosi lüktetésű Milánóba érkező Parondi fivérek a bokszon keresztül próbálnak boldogulást – legalábbis megélhetést – keresni a metropoliszban. Vidnyánszky Attila előadásának szereplői között több olyan fiatal színész is akad, aki Roccóékhoz hasonló utat járt be: vidékről érkeztek a fővárosi Nemzeti Színházba. Tapasztalataikat beépítik az előadásba, hátrahagyott otthonaikról pedig a sorozat egyes epizódjaiban mesélnek.

Az ötrészes sorozatban Mészáros Martin mutatja be a délvidéki Csókát és Zentát, Berettyán Nándor és Sándor Balmazújvárost és a pusztát, Barta Ágnes Szolnokot, Szabó Sebestyén László Debrecent, Bordás Roland pedig a beregi Hetefejércsét. A Nagy Anikó Mária rendezte önéletrajzi idegenvezetés epizódjait három-négy naponta teszik közzé az alkotók a Bonum TV Youtube-csatornáján a szeptember 19-i színházi bemutatót követő két hétben.

 

V. SZABÓ SEBESTYÉN LÁSZLÓ

Ha valaki belenőtt a színész hivatásba, Szabó Sebestyén Lászlóról mindenképpen ezt gondolhatnánk. Más gyermekkorától édesanyja, Szentgyörgyi Rita előadóművész társulatában, a Kuckó Művésztanyában szerzett tapasztalatokat, amelyek aztán a debreceni Ady gimnázium drámatagozatára, majd a fővárosi színiegyetemre vezették az útját. Utólag legalábbis mindez egyenes útnak tűnik. Portréfilmünkből kiderül, hogy ez az út nemcsak egyenes, de legalább annyira rögös is volt.

 

 

IV. BARTA ÁGNES

Barta Ágnes Szabó T. Anna Lüktetés című verséből idéz: "Kidőlt fa törzsén állni, innen megtörténhet bármi." Nem véletlen a választás, hiszen Barta Ágnes nyolcéves volt, amikor családjával átköltöztek az anyaországba, Szolnokra. Mit hagyott Erdélyben, mit tart otthonának, hogyan lett a versmondóból a Nemzeti Színház művésze - erről szól az Így jöttem... sorozat Barta Ágnest bemutató része.

 

 

III. BORDÁS ROLAND

A harmadik rész Bordás Rolandé, aki a beregi Hetefejércsén meséli el mit jelent neki a szülői-, nagyszülői ház, hogyan ébredt rá, hogy színész akar lenni és miként éli meg, hogy egy néhányszáz lelket számláló faluból a zajos fővárosban kell gyökeret eresztenie. Roland visszaemlékezéséből sokan ráismerhetünk saját gyermekkorunkra.

 

 

II. BERETTYÁN NÁNDOR és BERETTYÁN SÁNDOR

A Hortobágy gumicsizmás színésze, avagy Soós Imre nyomában – ez is lehetne a címe annak a páros portréfilmnek, amely a Nemzeti Színház két fiatal színművészét, Berettyán Sándort és Nándort mutatja be. A Rocco és fivérei című, Vidnyászky Attila rendezte előadás két szereplője maga is megélte azt, amit a darabbéli Rocco (Berettyán Nándor) és Vincenzo Parondi (Berettyán Sándor): egy vidéki kis településről a metropoliszba kerülve meg kellett szokniuk a nagyvárosi életmódot. Igaz, ahogyan az az Így jöttem…. sorozat róluk szóló részéből kiderül, a színészek sokban tudták segíteni egymást a hivatásra találásban és a budapesti beilleszkedésben. Pedig ez az út nagyon rögös is lehet. Ahogyan a portréfilmben a két testvér felidézi, ugyanonnan – Balmazújvárosból – származnak, mint tragikus sorsú pályatársuk, Soós Imre (1930–1957). Emlékezetes, hogy Fábri Zoltán Körhinta című filmklasszikusának főszereplője nagyon nehezen találta meg önmagát a fővárosban. Sőt színművészi sikerei ellenére magánélete összeomlott, és a közönség által máig szeretett Soós Imre végül öngyilkosságot követett el. Az ő élete különösen fontos a Berettyán testvérek számára. Nándor az egykor Soós Imre által alakított Bíró Mátét játssza a Körhinta című nemzeti színházi előadásban (rendezte: Vidnyánszky Attila), Sándor pedig a szakdolgozatát szentelte Soós Imre emlékének. Mindemellett a Petőfi-életérzésről, a Hortobágy szépségéről, a balmazújvárosi fociélményeikről, a debreceni Ady Endre Gimnázium hatásáról is beszélnek a Berettyán fivérek az Így jöttem… sorozat második részében.

 

 

I. MÉSZÁROS MARTIN

Az első részben az ifjú Parondi testvért, Cirót alakító Mészáros Martin beszél arról vajdasági otthonában, milyen rokon vonásokat fedezett fel magában és szerepében, hogyan kezdte el bontogatni szárnyait odahaza, de Mészáros Martin vallomásos hangvételű városnézésében sokan magukra ismerhetnek. A színművész szavain keresztül ugyanis ráláthatunk a vajdasági magyar sors, a pályaválasztás, a fiatalok útkeresésének, a nagyváros megszokásának nem mindig szívderítő, de Mészáros Martin elbeszélésének hála: szívmelengető nehézségeire.

 

 

A sorozat elérhető a Bonum TV Youtube-csatornáján. A dokumentumfilmek a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával jöttek létre, gyártójuk a jezsuiták budapesti lelkiségi és kulturális központja, a Párbeszéd Háza.

(2019. október 09.)