Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Fesztiválmeghívás

És járjuk tovább az utunkat…

Arwad Esber, fesztiváligazgató a Festival de l'Imaginaire-ről

„Amikor az idei, a 20-dik fesztiválunk programját véglegesítettük, a nyár eleji párizsi események még jobban belenyomtak minket a borzalmakba. Mit mondhatunk ennyi gyűlölet láttán? Kedvünk lenne begubózni, becsukni szemünket, föld alá bújni… De lehetetlen felejteni. Az emlékezet itt van, és visszavisz engem gyerekkoromba, a polgárháború idejére Libanonba, és az abból számomra leszűrődő legnagyobb tanításhoz, nevezetesen, hogy az élet mindennél erősebb. Az élet megy tovább, és nagyon hamar visszaköveteli jogait. Épp ezért az életért kell ma, sokkal inkább, mint bármikor máskor, megvédeni a kulturális sokszínűséget, amelyet két úthenger pusztító előretörése veszélyeztet: egyrészt a globalizációs „minden gazdaság” elvének hatalmi térnyerése, másrészt mindenfajta fundamentalizmus erőszakossága. Ezek ketten sokkal inkább szövetségesek, semmint egymás célpontjai, és arra törekednek, hogy a nyelveket, a gesztusokat, az álmokat asszimilálják, és megöljék a képzeletet. Mindezek jegyében adtunk az idei fesztiválon ekkora teret Waed Bouhassoun szír énekesnőnek.

                Ez a ritka és különleges események köré évente megrendezett találkozónk némiképp szokatlan lehet a bennünket körülvevő impozáns kulturális környezetben. Valójában azok a különböző táncok, koncertek, mesék és színházi előadások, amiket mi meghívunk, mind megannyi módjai az élet ünneplésének, és mindannak, ami az emberiség számára a legszentebb, és amit feltétlenül meg kell osztanunk egymással. Tehát nélkülözhetetlen volt, hogy az idei fesztivál is létrejöjjön minden nehézség ellenére. Ez nagyrészt köszönhető régi barátaink szolidaritásának, nevezetesen Ariane Mnouchkine-nak és a Théâtre du Soleil társigazgatójának, Charles-Henri Bradier-nek, valamint Bartabasnak, akik ismét megnyitották előttünk színházuk kapuját. Továbbra is mellettünk állnak hagyományos partnereink: a Quai Branly Múzeum, az Arab Intézet, Jacques Chirac, Hélène Fulgence és Anne Behr, továbbá Carole Friez a Paris Quartier d’Eté igazgatónője, Méziane Azaïche a Cabaret Sauvage igazgatója. Nagyon hálásak vagyunk nekik.

 Az idei fesztivál létrejöttét új társak is segítették, többek között Didier Long, a Théâtre de l’Atelier igazgatója, aki az ukrajnai Beregszász magyar társulata előtt nyitotta meg kapuit, egy különleges előadás számára. Vidnyánszky Attila filmjét, amelyet Juhász Ferenc hosszú költeményéből alkotott, egy új változatban, a színészek élő kórusának kíséretében láthatjuk majd.  A rendezőre, ahogy a neves magyar költőre is nagy hatással volt Bartók Béla Cantata profana műve. A csodaszarvas táltosi magyar hagyománya és egy román kolinda témája keverednek itt. … Egy mindenképp felfedezendő világ.

Nem korlátozzuk tehát magunkat az ún. „hagyományos” formák bemutatására, fesztiválunk a kortárs formák felé is érdeklődik, amennyiben azok egy nép és egy társadalom képzeletvilágában gyökereznek, és nem a nyugati modelleket utánozzák.”

                Arwad Esber, fesztiváligazgató

 

Maison des cultures du monde, Paris

Több mint 30 éve a párizsi Világ Kultúráinak Háza aktívan működik közre az immateriális kulturális örökség különböző formáinak és azok eredetének megismertetésében tudományos munkákon, publikációkon, konferenciákon keresztül. Ezzel párhuzamosan a világ minden tájáról meghívott előadásaival az egyik első olyan kulturális intézmény volt, amely a francia közönséget a ritka előadói formákra érzékennyé tette. A Ház az ünnepek, a játékok, a rítusok és az előadások fantasztikus gazdagságát szándékszik bemutatni, mivel meggyőződése, hogy mások megértése azok sajátságos, csak rájuk jellemző kultúrájának megismerésén keresztül történhet, amely kultúra ugyanakkor folyamatos átalakulásban van.

A Világ Kultúráinak Háza 1997-ben egy fesztivált alapított, amit azóta minden évben megrendez. Ez a Festival de l'Imaginaire nagy kulturális örökségek mestereit és az ő tanítványaikat hívja meg a zene, a tánc, a színház, a rituálék területéről. 

Nem korlátozva magát az ún. „hagyományos” formák bemutatására, a Fesztivál a kortárs formák felé is érdeklődik, amennyiben azok egy nép és egy társadalom képzeletvilágában gyökereznek, és nem a nyugati modelleket utánozzák.

(2016. november 25.)