Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. május 18. - Erik, Alexandra Napja
Vissza a folyóiratokhoz

Nemzeti Magazin I. Évfolyam, 6. Szám

Nemzeti Magazin I. Évfolyam, 6. Szám Letöltés PDF-ben
Átlépni a költészet világába

János vitéz

Átlépni a költészet világába

Vidnyánszky Attila a hűség jutalmáról, a „költészettelenítésről” és a hősről

Talán túl korán tanuljuk az iskolában a János vitézt, s így hamar elfelejtjük, milyen mélységei vannak ennek a „beavatási szertartásnak” - Vidnyánszky Attila rendező a hűség jutalmáról, a „költészettelenítésről” és a hősről beszélt a Nemzeti Magazin riporterének.

„Senki sem születik hősnek, de mindenki azzá válhat”

János vitéz

„Senki sem születik hősnek, de mindenki azzá válhat”

János vitéz - Mátray László

Senki sem születik hősnek, de mindenki azzá válhat - mondja Mátray László  a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze. Keménykötésű, daliás, délceg – amint belép a színészbüfébe, a női szemek rászegeződnek, elképzelni sem lehetne vitézesebb János vitézt. A művész Petőfi elbeszélő költemény...

„A játék megtisztulást hozhat”

János vitéz

„A játék megtisztulást hozhat”

Szűcs Nelli – a gonosz mostoha

Az ember ráébred, hányszor tért le az útról életében, Petőfi költeménye azonban arról szól, hogy a helyes út igenis létezik, és érdemes mindig visszatérni rá. Ebben van a segítségünkre János vitéz – mondja Petőfi hőséről Szűcs Nelli színművész, aki az elbeszélő költemény színpadi változatában más ka...

Égi és földi királyság

János vitéz

Égi és földi királyság

Petőfi Sándor és a János vitéz

"A magyar irodalomnak vannak sokkal nagyobb szabású alkotásai, mint a János vitéz. De a János vitéz az, amit az ember szeretne odaajándékozni külföldi ismerőseinek, hogy megérezzék a magyar népjelleg melegségét, humorát, semmihez sem fogható báját, hogy megérezzék a magyar szívverését..."

„A fontos szerepek mindig megtaláltak”

„A fontos szerepek mindig megtaláltak”

Tóth Auguszta a hiányérzet hiányáról, a rendezők nyugalmáról és arról, hogy mi nem kunszt

Ki ajánlotta Törőcsik Mari pártfogásába Tóth Augusztát? Ki óvta meg Schwajda György szigorától a színésznőt? Hová tűntek a filmesek a színházakból? Mi az, ami a színészeket és a kamaszokat egyaránt doppingolja? Miért nem érdemes szerepálmokat kergetni? Tóth Auguszta mesélt.

Minden csak illúzió?

Ion Caramitru színész, rendező gondolatai

A 21. század kezdete… ez a kezdet heves és cinikus. A föld reng, civilizációk pusztulnak el, a vizek elöntik az eget, zsarnokok mennek és zsarnokok jönnek, drágul az üzemanyag. Hihetetlen távolságokban látható minden, és ez a spektákulum mintha a világvége előjele lenne.