Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 24. - György Napja

Tamási-emlékév

Bécsi siker

Álló tapssal köszöntötték a művészeket a Theater Akzent színpadán

Mindig megható, amikor a  közönség tagjai egymás után pattannak fel a helyükről, így ünnepelve az előadás szereplőit. Ez történt a Theater Akcentben is, a Vitéz lélek bécsi vendégjátéka után. Gyönyörű volt, mondja szomszédjának lelkesen a mellettem tapsoló hölgy, már állva. Tamási, a színészek, csodálatosak - ugrik fel a székéről partnere is. Már áll az egész nézőtér, a színház fotósaként nekem is fülig ér a szám, nem tudom mi az illendőbb, tapsoljak vagy exponáljak. Hosszú szünet után egy igazán szép, feszültséggel és vidámsággal teli előadás született újra a bécsi színpadon.

 

Tamási Áront és a Nemzeti Színház előadását ünnepli a közönség a Theater Akzentben.
(Nézze meg a turné képeit a cikk végén található galériában! ​Fotók: Eöri Szabó Zsolt.)

 

A Tamási-emlékév programsorozathoz kapcsolódva a Kaláka Club meghívására utaztunk az osztrák fővárosba. Wurst Erzsébet a Kaláka Club (az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége) elnökétől tudjuk, hogy negyedik alkalommal szerveznek kulturális programot a Magyarság Házával és a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságéval együttműködve Bécsben. A mostani előadásra nem csak Bécsből, de a főváros környékéről, sőt a klubhoz régóta kapcsolódó győri és felvidéki nézők is érkeztek, ami tökéletesen egybevág a Magyarság Háza elgondolásával. Az előadás előtt a  Magyarság Háza igazgatója Csibi Krisztina fogadta és köszöntötte a nézőket, az alábbi gondolatokkal.

 

„Az idők gyógyító lázában él a magyar. Történelmünk ezer évén átlobog az emberi Géniusz üzenete, mely nemzeti hőseink példáit emeli elénk és költőink fénylő szavait idézi. // Nincs módunkban kitérni a hűség elől. […] A hatalmak, melyek a maguk rendszerében élni jónak és helyesnek látják, adják meg nekünk a lehetőséget, hogy mi is a magunk emberi és nemzeti formánkban élhessünk. […] Szenvedő lélekkel áhítjuk, hogy a rontó harcok megszűnjenek; s kérjük az emberi bölcsesség szellemét, hogy e harcok küzdőit igazságtalan ítélet ne érje.”

Tamási Áron 1956. október 26-án a Magyar Rádióban elhangzott jegyzetének néhány gondolatával köszöntök szeretettel és tisztelettel minden kedves megjelentet abból az alkalomból, hogy nemsokára együtt nézhetjük meg Tamási Áron Vitéz lélek című drámáját a budapesti Nemzeti Színház művészeinek előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Néhány nappal vagyunk Tamási Áron 125. születésnapja előtt, és kilencedik hónapja tart a nagy székely-magyar író tiszteletére a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által 2022-re meghirdetett emlékév, amelynek lebonyolítására a Magyarság Házát kérték fel, és amelynek fővédnökségét a Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László vállalta el.

A 2011-ben létrehozott Magyarság Háza az a minden magyar összetartozását jelképező intézmény, amelynek célja a Magyarország határain belül és kívül élő magyar közösségek közötti kapcsolatok erősítése, a pozitív magyarságkép kialakulásának, a magyarság értékmegőrző képességének segítése, az egymás iránti felelősségérzet kialakítása, elmélyítése.

 

Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója a Theater Akzentben

 

A Magyarság Háza rendezvényei a nemzeti identitás erősítését szolgálják, bemutatják a világ magyarságára jellemző értékeket, eredményeket, sikereket. Megismertetik a hazai és határon túli közönséget a hungarikumokkal, az épített és szellemi örökséggel, a magyar kultúrkincsekkel, a tudományos, szellemi és fizikai teljesítményekkel.

A Magyarság Háza rendszeresen részt vesz az emlékévek szervezésében, így volt ez Szent László, Márton Áron, Mátyás király vagy éppen II. Rákóczi Ferenc esetében is. A közönség soraiban, ha jól látom, többen is vannak olyanok, akiknek volt szerencséjük találkozni az álruhás Mátyás királlyal 2018-ban, mégpedig itt, Bécsben.

A Tamási Áron 125 Emlékév hivatalos megnyitójára január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában került sor, ugyancsak egy színházi bemutatóhoz kapcsolódóan, hiszen ezen a napon mutatták be a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház előadásában Tamási Áron Tündöklő Jeromos című népi játékát.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár akkori megnyitó ünnepi beszédében a bátorságot és az iránymutatást emelte ki Tamási Áron jellemzői közül. Tamási saját élményeiből építette fel legismertebb regényének hősét, Ábelt, és az írónak volt bátorsága kimondani, hogy az élet értelmét a szülőfölddel való bensőséges kapcsolatban kell keresni.

 

A Nemzeti Színház előadásának záró képe (Theater Akzent, 2022.)

A Magyarság Háza, együttműködésben magyarországi és külhoni partnerekkel, az év végéig tartó eseménysorozattal emlékezik Tamási Áronra. Nem kezdenék hosszas felsorolásba, de azért engedjék meg, hogy néhány programot megemlítsek. Hirdettünk irodalmi és illusztrációs pályázatot, vándoroltatunk egy kerítéskiállítást, hamarosan napvilágot lát egy újonnan illusztrált Ábel-kiadás, már megjelent a Hitel című folyóirat Tamási-különszáma, ezen a hétvégén zajlanak Farkaslakán, az író szülőfalujában a születésnapi rendezvények, december közepén pedig Tamási-szobrot avatunk Budapesten a tizenkettedik kerületben, a kárpátaljai Matl Péter szobrászművész alkotását. A játékos kedvűek Tamási-kvízzel tehetik próbára a tudásukat, mégpedig online, elég csak felkeresniük a tamasiaronjatekok.hu oldalt, ahol keresztrejtvények is várják az érdeklődőket. Az Emlékév legkülönlegesebb vállalkozása pedig a Tamási-túra. Két kiváló újságíró, Varga Gabriella és Horváth Gábor Miklós néhány hónapja azzal az elhatározással vették a nyakukba a Kárpát-medencét, hogy felkeresnek minden olyan települést, ahol Tamási Áronról utcát, teret, színházat, iskolát, más egyéb intézményt, szervezetet neveztek el, vagy szobrot állítottak neki. A túravezetők, Gabi és Gábor, tavasszal indultak útnak, hogy mindenhonnan, amerre csak járnak, rövidebb-hosszabb képes beszámolót küldjenek. Mától kezdve egészen év végéig hetente többször is új tartalmakkal jelentkeznek a Magyarság Háza honlapján. Az első írások és fotók talán éppen ezekben a percekben kerülnek fel a világhálóra, és az előadás végén már Önök is csatlakozhatnak a túrázókhoz, egy-két kattintás csupán.

„Az elmúlt tizenkét évben közösen építettük fel és erősítettük meg a külhoni magyarság megtartó intézményeit az élet minden területén: a politikában, a kultúrában, az oktatásban, az egyházakban, a sportban, a gazdaságban, megerősítettük a közösségeket és a közösségek közötti kapcsolatrendszert” – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a néhány perccel ezelőtt már említett év eleji ünnepi köszöntőjében Marosvásárhelyen, a Tamási Áron 125 Emlékév megnyitóján, és arra buzdította hallgatóságát, és én is ezt teszem most, hogy közösen védjük meg az eddig elért eredményeket. Ma talán még nagyobb szükség van az összefogásra, mint volt az év elején. Ehhez az összefogáshoz ajánlom támaszul a Tamási Áron 125 Emlékév jelmondatát, ami a beszédem elején idézett Magyar fohász egy sora: „Nincs módunkban kitérni a hűség elől.”

Köszönöm, hogy meghallgattak. Kellemes és tartalmas időtöltést kívánok a Nemzeti Színház Vitéz lélek-előadásához!

 

---

Ha az előzményekre is kívácsi, itt elolvashatja.

(2022. szeptember 18.)