Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kolozsvár

Erdélyi megközelítésű szenvedéstörténet a színpadon – a Csíksomlyói passió Kolozsváron

A budapesti Nemzeti Színház erős látvány-és mozgásvilágú előadását, a Csíksomlyói passiót láthatta a Kolozsvári Magyar Napok közönsége Szent István ünnepén, szombaton este a magyar színházban - számolt be a Krónika Online vendégszereplésünkről. Csodálatos napokon vagyunk túl, ez az augusztus 20-a is emlékezetünkbe vésődött, ahogy a Passió valamennyi, vendégségben eljátszott változata. 

 

A Himnuszt énekli a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadása előtt.

 

A próbák előtt, után, ahogy időnk engedte bejártuk a 13. Kolozsvári Magyar Napokra ünneplőbe öltözött város. Szívet melengető érzés volt a főtér több tízezres tömegében hallgatni a magyar szót, együtt örülni a hazai zenész kollégák sikerének, végigjárni a Házsongárdi temető ismert útjait, elcsendesedni a felújított Szent Mihály templom freskóit, köztük a Passió jeleneteit ábrázolókat csodálva.
 
Koncertet hallgató közönség a Kolozsvári Magyar Napokon. 2022., Főtér

Sok élményt kaptunk a várostól de a legtöbbet az előadás estéje nyújtotta. Izgatottan figyeltük, hogyan telik meg a terem, a színfalak mögött különleges lelkiállapotban együtt énekeltük a Himnuszt a közönséggel, az előadás alatt pedig tapintható volt a figyelem és a szeretet, amivel a produkciót fogadták. Az előadás végén felszabadultan, mosolyogva jöhettek többször is előre művészeink, fogadni a hatalmas tapsot.  

 

Térjünk vissza a Krónika beszámolójához.

"A zsúfolásig telt színházteremben az előadás kezdete előtt elénekelte a közönség a magyar himnuszt" - fogalmaz a Krónika, majd Tompa Gábor színházigazgató és Grezsa Csaba főkonzul szólt az ünneplőkhöz.

Tompa Gábor úgy fogalmazott, a budapesti Nemzeti előadása a Kolozsvári Magyar Napok fénypontja, Jézus szenvedéstörténetének erdélyi alapokon álló színpadi verziójával méltón ünnepelhetik meg a kolozsváriak az államalapítást.

 

Tompa Gábor igazgató

 

„Megerősödik hitünk a megújulásban, a szenvedéstörténet a békébe vetett hitet és reményt is hordozza. Öröm számunkra, hogy vendégül láthatjuk Kolozsváron a Csíksomlyói passiót” – mondta az igazgató. Arra is kitért, a 2020-ban elhunyt Szőcs Géza éppen augusztus 21-én született, 69 évvel ezelőtt.

Grezsa Csaba nemrég kinevezett kolozsvári főkonzul rámutatott, a „hol vagy, István király, téged minden magyar kíván” kérdésre adott válasz ma is aktuális, az elmúlt ezer évben erőt meríthetett a magyarság Szent István életművéből.

 

Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul

 

„Nincsen ez másként 2022-ben, Kolozsváron sem. Szent István szellemisége ott van mindannyiunk szívében, a magyar kultúra és anyanyelv révén bárhol a világban egymásra ismerhetünk” – fogalmazott a főkonzul. Hozzátette: kereszténység nélkül nincs a magyarságnak jövője és azt is fontos szem előtt tartani, hogy Szent István nem az önfeladást, hanem a kitartó munkát választotta.

 

Az előadás kezdő képe Kolozsvárott.
További képeket láthat az estéről a cikkhez kapcsolt galáriában. Fotók: Eöri Szabó Zsolt

 

Az előadást követően a Konzulátus fogadást rendezett a színházban, amelyen Tompa Gábor igazgató mellett Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója beszélt, egyebek között arról a különleges, erős kapocsról, amely a magyar anyanyelvű embereket összeköti, és amely színte tapintható volt most is.

A Csíksomlyói passió a Nemzeti Színház egyik meghatározó produkciója. A 2017-es bemutató után minden évben ezzel az előadással kezdjük az évadunkat, 2018-ban a csíksomlyói Nyeregben, 2019-ben az esztergomi bazilika előtti téren, 2021-ben a debreceni református nagytemplom előtt látták sok tízezren az előadást. Ebbe a sorba illeszkedett az idei augusztus 20-i előadás, a magyar államalapítás ünnepén a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

 

Forrás: Krónika Online

 

(2022. augusztus 21.)