Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kossuth-díjat kapott Szarvas József, színházunk tagja

Kitüntetések 2021. március 15-e alkalmából

Gratulálunk Mécs Károlynak, Szarvas Józsefnek és természetesen valamennyi kitüntetettnek! Mécs Károly színművész Kossuth-nagydíj, Szarvas József színművész Kossuth-díj, Párkányi Raab Péter szobrász szintén Kossuth-díj elismerésben részesült. Szabó K. István Jászai Mari-díjas lett.

 

SZARVAS JÓZSEF Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott, a tragikus és a komikus figurákat egyaránt hitelesen megjelenítő színpadi, illetve filmes alakításai, valamint a magyar kulturális életet számos területen gazdagító, jelentős közösségteremtő tevékenysége elismeréseként Kossuth-díj elismerésben részesült. 

Szarvas Józsefet legközelebb március 27-én, szombaton, A kassai polgárok című streamelt előadásunkban láthatják az e.Színházban (Nemzeti StreamPad)

 

Ennél is nagyobb, Kossuth-nagydíj elismerésben részesült MÉCS KÁROLY a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki a Nemzeti Színházban a  Vitéz lélek című darabban látható. Mécs Károly Magyarország számára kivételesen értékes, példaértékű művészi pályafutása során nyújtott, a színházi szakma nagyrabecsülését és a közönség szeretetét egyaránt elnyerő színpadi szerepformálásai, valamint szépirodalmi klasszikusaink filmes adaptációiban nyújtott felejthetetlen, generációk számára meghatározó élményt jelentő alakításai elismeréseként kapta a díjat.

 

 

 

PÁRKÁNYI RAAB PÉTER Munkácsy-díjas szobrász alkotásai a Nemzeti Színház parkjának is ékei. Az ő munkáját dícséri a főbejáratunk feletti homlokzaton látható kilenc múzsa, a parkban pedig Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Latabár Kálmán, Lukács Margit, Gobbi Hilda, Soós Imre és Tímár József szobra. A művész 1992-ben diplomázott, 1995-ben mesterdiplomát szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol mesterei Kiss István és Jovánovics György voltak. Bravúros formakezeléssel komponált, nagy technikai tudással kivitelezett szobrait kőből és fából faragja, bronzból önti. Műveinek jellemzője a figuraközpontúság, életművében a hagyomány és az innováció egyszerre van jelen.

 

 

SZABÓ K. ISTVÁN színházi rendező Jászai Mari-díjas lett. Az ő rendezésében láthatják a Nemzeti Színházban A kassai polgárok című előadást. Reméljük, hogy a pandémiás helyzet lehetővé teszi, hogy következő munkája is célba érjen a közeljövőben, amely Szabó Magda: Az ajtó című művéből készül.

 

Szeretettel gratulálunk nekik és természetesen valamennyi díjazott művésznek!

(2021. március 15.)