Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Bemutató - Macskajáték

Gúzsba kötve táncolni, Bánsági Ildikó – Giza

 A színpadon eddig valahogy elkerültük egymást a Macskajátékkal, de Makk Károly filmadaptációját természetesen láttam és szeretem. Már csak a két idős asszony kiváló megformálása miatt is, Dajka Margit és Bulla Elma alakítása felejthetetlen. Nagyon szép mozi, de mi teljesen más felfogásban dolgozzuk fel, talán energikusabbak vagyunk, mint a filmbéli Orbánné és Giza.

 

Bánsági Ildikó, Udvaros Dorottya  -  Macskajáték   |   Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Kettejük kapcsolatán sokat dolgozunk Udvaros Dorottyával, hiszen ez egy titokzatos levelezés-telefonálás-párbeszéd. A próbafolyamat jelenlegi fázisában azt keressük, hogyan teremtsük meg ezt a különleges viszonyt, ami abból fakad, hogy a két nővér, Orbánné és Giza egymástól távol vannak, az előbbi Pesten él, a másik Németországban, de mégiscsak egyfajta közvetlenséggel szólnak a másikhoz. Hiába tűnik úgy, hogy mi együtt vagyunk a színpadon, mindez csupán gondolati-lelki közelséget jelent.

 „Azért szerettük egymást, mert mindig volt mit irigyelnünk a másiktól”

– a két, egymástól távol élő testvér évtizedeken át tartó kapcsolata ezen a titokzatos mondaton alapul. Gizaként könnyen át tudom érezni ennek a valóságát, hiszen szerepem szerint kerekes székhez vagyok kötve, és irigylem ép alkatú testvéremet. Rémes színészi kihívás ez számomra, hiszen én is mozgékony természet vagyok, nehezen bírok egy helyben ülni. De Giza fájdalma nemcsak ebből fakad, hanem a magányából. Mindig kéri is a testvérét, hogy éljenek együtt. Akkoriban egy magyar Garmisch-Partenkirchenben nem ugyanazt jelentette, mint manapság. Giza a háború után férjhez ment Nyugat-Németországban, és kint ragadt. Ezt akkor úgy mondták, disszidált, és ez komoly megbélyegzettséggel járt, kész csoda, hogy a húga leveleit egyáltalán megkaphatta. Ebben a különleges helyzetben nehéz a kommunikáció, és minden mondatnak súlya lesz. Amikor Erzsi azt mondja Gizának: „Képzeld, találkoztam egy nővel, aki pont olyan, mint te”, Giza azonnal szörnyen féltékeny lesz Paulára. Lehet, hogy Paula a helyembe léphet Erzsi lelkében? Kevés ennél fájdalmasabb dilemma létezik.

 Persze Örkény csalafinta humorral mutatja be mindezt. Sírjunk vagy nevessünk például Giza büszkélkedésén, amikor örömmel újságolja: „Elkészült a családi kripta!”

L. Gy.

(2019. december 13.)