Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Virrasztás

Szia Attila!
Én sajnos nem tudtam elmenni ma Hozzád.....De ez nem jelenti azt, hogy nem vagyok lélekben Veled....Gyújtottam egy gyertyát Neked látod?... Persze hogy látod.... Buta kérdés volt...És azt a sok-sok embert, akik ma csak miattad mennek el a színházba...? És hányan gondolnak ma este Rád.... Nagyon sokan azt hiszem....Gondoltad volna hogy ilyen sokan szeretnek és hogy ennyi könny fog hullni Érted? De azért ma már láttam mosolyokat is....Míg írom ezt a levelet Téged hallgatlak..... Sokan, köztük én is, sokféleképpen tettük már fel azt a kérdést, hogy mi az ami miatt a lelkünk egy része kicsit Veled együtt elment? De ahogy így írás közben hallom a hangod már tudom... A válasz Benned van... A válasz a kérdésekre TE vagy.........

(ani)
 
Nagyon szép a megemlékezés, és megható az a tömeg, amely folyamatosan áramlik a színházhoz.

(Réka 1979)
 
Azoknak, akik nem tudnak jelen lenni a virrasztáson: most jöttem haza a színházból, már 1/2 7-kor ott voltam, rengeteg ember jött a parkolón a színház felé. A hajó orrában kialakítottak egy emelvényt, amelyen Attila fényképe, rengeteg virágcsokor, és megszámlálhatatlan mécses, gyertya égett, lejjebb a lépcsőkön is. A színház kb. első emelete magasságában kivetítőn Attila szerepeiben volt látható, a hangja kihangosítva, szinte már a parkoló végétől hallható. Rengeteg ember, kinn és benn. Fiatal kislányok feketében, kitűzővel, szinte vezettek, és végig nagyon kedvesek voltak.
 
Már kint a színház előtt egy fiatalember rendező megszólított nagyon kedvesen halkan invitált a nézőtérre, mert a nagy tömeg miatt már korábban a tervezettnél elkezdték vetíteni a színpadon Attila szerepeit. Eredetileg 8 órára volt tervezve. Beérve a nézőtérre, szinte alig volt hely, egy-egy szék volt üresen az is a sor közepén. Ott is kedvesen a rendezőgárda súgta hogy hol van hely, melyik sorban.

Leültem és néztem, és sírtam. Jöttek mentek közben az emberek, cserélődtek, de a nézőtér tele volt mindig. Egyszer csak mellém ült Garas művész úr. Csendben, szerényen, mint egy civil. Nézte ő is az emlékműsort. Ott nem egy színész volt, hanem nagybetűvel Ember, egy gyászoló, mint a többi. Nagyon szimpatikus volt a viselkedése.

Sajnos 9 óra körül nagyon kedvesen, kérve megértésünket, elmondták, hogy a színház előtt több száz fős tömeg várja, hogy beléphessen a nézőtérre, emlékezhessen Kaszára, kérték, hogy cseréljünk helyet, miután a bent lévő tömeg csendben, tolakodás nélkül kiért a színház elé, valóban láttuk, hogy mennyien várakoznak. Hosszú sorban jöttek a gyászolók, ki virágot, ki mécsest hozott a kezében. Fiatal családokat is láttam egy vagy két gyerekkel, a gyerekek kezében egy - egy szál virág volt...
 
A pénztárnál, ahol az adományjegyet árulják, mikor én vettem, kb. a 8. voltam, de amikor kifele jöttem a színházból akkor is álltak vagy 10-12-en a pénztár előtt.
Hát ennyi. Mindenkinek üdvözlet és meleg ölelés.

(nagymama)
 
Szívbemarkoló volt a rengeteg ember, a milliónyi mécses, a virágok, és felettük Attila arca, azzal a huncut vidámsággal a szemében.

(Fehérrózsa)



Lassan összeáll egy kép. Nem arról, hogy ki vagy, nem, hanem, hogy mit jelentesz másoknak. Mennyi szeretet, mennyi önzetlenség, mennyi jóság... Mindenki Attilája vagy. Felvidéktől Erdélyig mindenki megrendülten állt meg a hír hallatán. Elmentél és meghasadtak a szívek.

(Akszusz)
 
Olyan volt, mintha visszajött volna elbúcsúzni mindenkitől.

(Zsuzsa1966)

(2007. március 31.)