Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. május 18. - Erik, Alexandra Napja
Vissza a folyóiratokhoz

Nemzeti Magazin IV. Évfolyam, 7. Szám

Nemzeti Magazin IV. Évfolyam, 7. Szám Letöltés PDF-ben
Kultúrákon átívelő horizontok

MITEM

Kultúrákon átívelő horizontok

Nagy József, koreográfus gondolatai

A 2006-os Avignoni Fesztivál úgynevezett társművészeként (artiste associé) megélhettem a fesztiválszervezésben rejlő lehetőségeket. Rendkívüli alkalmat teremtett ez számomra, hogy művészi világomat, territóriumomat ne csak saját műveimen, hanem hozzám közel álló alkotókon keresztül is bemutathassam....

A szerelem istencsapás

Hippolütosz

A szerelem istencsapás

Euripidész és a Hippolütosz

​Kicsoda is ez a Hippolütosz? Thészeusz és Antiópé amazonkirálynő fia. Ő az a fiú, akibe beleszeret a mostohaanyja, Phaidra. Phaidra neve ismerősebb, egyet jelent a pusztító szerelmi szenvedéllyel.

Szerelem, bosszú, halál

Hippolütosz

Szerelem, bosszú, halál

Zsótér Sándor rendező

A hiú istenek nem tűrik az emberek elvakultságát, amiből sok bonyodalom származik. Ám a történet menete a fontos, nem a kimenete – idézi Brecht mondását Zsótér Sándor. Euripidész Hippolütosz című tragédiájának rendezője azt is elmondja: hogyan kerül a ló a színpadra.

Egymás tükrébe néznek

Hippolütosz

Egymás tükrébe néznek

Trokán Nóra, Trill Zsolt és Ifj. Vidnyánszky Attila a Hippolütoszban

Ez a szerelem kissé távol áll a mai, gyönyöröket és élvezeteket előnyben részesítő világ harsányságától, mert Hippolütosz valami eszményiért rajong. A néző számára viszont így talán még fájdalmasabb lehet a bukása, hiszen arra is rá kell döbbennie, hogy nemes eszmék mégiscsak fontosabbak (lettek vol...

Versengő drámák

Hippolütosz

Versengő drámák

Németh György ókortörténész mesél

Min mulattak és sírtak a görögök? Hogyan lehetett előadásonként húszezer ember figyelmét lekötni? Hogyan dolgozott az ókori rendező? Mi köze van az ókori Athénban előadott drámáknak az operához? Ezekről beszél – egészen pontosan sztorizik – Németh György ókortörténész.

Égre emeli tekintetét

Csak szólani egy szót...

Égre emeli tekintetét

Horváth Lajos Ottó – aki Szép Ernő nevében beszél

„Csak szólani egy szót mint ember” címmel Szép Ernő írásaiból, valamint Szép Anna naplójából készülő egyszemélyes színházi előadásban látható Horváth Lajos Ottó. Premier a Bajor Gizi Szalonban.

Bevon és varázsol – Semmit Assisiről

Az Úr komédiásai

Bevon és varázsol – Semmit Assisiről

Balázs Géza és Kukorelly Endre véleménye

Balázs Géza: „A hatások összeadódnak. Szent Ferenc szerepében Bakos-Kiss Gábor – különösen szép orgánumával – ugyanúgy leköti a figyelmet, amikor egymaga van a színpadon, mint amikor a látványosan röpködő angyalkákban gyönyörködhetünk.” Kukorelly Endre: „Egy végletekig visszahúzódó, beteges...

A nyitottság a koncepció

MITEM 2017

A nyitottság a koncepció

Vidnyánszky Attila – a MITEM fesztiváligazgatója

Az idei MITEM bő két hete alatt egy „színházi világválogatott” előadásai láthatók: Nekrošius, Lupa, Hermanis, újra itt lesz Barba, Purcărete, Tuminas, Rizsakov, Fokin egy-egy előadása. Olyan rendezői névsor ez, amely a világ bármelyik nagy múltú fesztiváljának a kínálatával felveszi a versenyt – mon...

Az éhezőművész

MITEM 2017

Az éhezőművész

Meno Fortas Színház, Vilnius

Az utóbbi években igen megcsappant az éhezőművészek iránti érdeklődés. Míg korábban igen jövedelmező volt efféle nagy látványosságok rendezése saját vállalkozásban, ma a dolog tökéletesen lehetetlen. Más idők járták.

Az élet szép

MITEM 2017

Az élet szép

Macedón Nemzeti Színház, Szkopje

Oroszország a múlt század húszas éveiben. Már kialakulóban vannak egy új társadalom új rettegési formái. Nyomorúságos, sokszorosan megalázott munkanélküli Szemjon Szemjonovics Podszekalnyikov. Elkeseredésében elhatározza, öngyilkos lesz, hiába az idősödő felesége és az anyósa rimánkodása.