Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 29. - Aguszta Napja

Emlékezés

Kóti Árpád emléktáblájának avatóján

Emléktáblát állított a 2015-ben elhunyt Kóti Árpád, Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a debreceni Csokonai Színház örökös tagja tiszteletére a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület Debrecenben.

A Stremeny Géza szobrászművész által tervezett emléktáblát a színművész születésének 85. évfordulója alkalmából egykori lakóháza, a Darabos utca 4. szám alatti társasház Hunyadi utcai homlokzatán leplezte le Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke.

Vidnyánszky Attila és Hegedűs D. Géza - további képek a  cikk végi galériában |   Fotó: Máthé András


A táblaavatót megelőző, a helyi Déri múzeumban rendezett megemlékezésen, amelyen ott volt Kóti Árpád özvegye is, elsőként Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház egykori igazgatója személyes hangvételű felszólalásban idézte fel az együtt töltött éveket.

„Itt van velünk, nagy mozdulatai, gesztusai velünk élnek, gyarapítják a színházi anekdotahalmazt” – mondta a színigazgató, aki szerint a kiváló színész, Kóti Árpád jól példázza „a nagy magyar vidéki színész sorsát”, amely „egyszerre csodálatos és tragikus”. Vidnyánszky szerint csodálatos abból a szempontból, hogy befogadta egy város, ahol jól érezte magát, szerették őt, ahol nagy szerepek sorát játszhatta el, ahol évtizedeken keresztül a színház meghatározó alakja volt, ugyanakkor tragikus, mert hiába volt nagy színész, a városon kívül nem ismerték.

Ez jelzi a magyar színész helyét a társadalomban, ami nem megfelelő, amin változtatni kell – fűzte hozzá a Nemzeti Színház vezetője. „Árpádnak sikerült élete végén megfelelő díjakban részesülnie” – utalt Vidnyánszky a Kossuth-díjra és a Nemzet Színésze elismerésre, majd úgy jellemezte Kóti Árpádot, hogy „különleges, legendás színésze volt az országnak”.

Vidnyánszky Attila fontos programnak nevezte a Nemzeti Színház és a MASZK közös törekvését, hogy „ebben a felejtős korban ezeknek a csodálatos emberek emléke megmaradjon a hazájukban”. A Nemzeti Színház és a MASZK az idén elindított programja keretében emléktáblát állít Nemzet Színészészei elismerés viselői közül azoknak, akik már nincsenek közöttünk, és még nem őrzi emléküket még tábla. Így került emléktábla az idén Bitskei Tibor és Kóti Árpád egykori otthonára. Az elkövetkezőkben Szabó Gyula, Gera Zoltán, Zenthe Ferenc, Kállai Ferenc, Darvas Iván emlékét őrzi majd egy-egy tábla.

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész, rendező, a MASZK elnöke felidézte, hogy 1967 és 1971 között debreceni középiskolásként látta először színpadon Kóti Árpádot, aki már akkor nagy hatással volt rá. „A hűség alapvető emberi tulajdonság” – mondta arra utalva, hogy Kóti 1963-től haláláig a Csokonai Színházban dolgozott, és hatalmas életművet hagyott hátra: csaknem kétszáz szerepet formált meg pályafutása alatt.

Csikos Sándor, a Csokonai Színház Jászai-díjas művésze a Kóti Árpáddal közösen megélt sztorik közreadásával idézte fel egykori barátja emlékét, Gemza Péter, a színház jelenlegi igazgatója a társulat örökös tagjára emlékezett a hozzá köthető anekdotákat felidézve. Újhelyi Kinga egy dalt énekelt az egykori kolléga emlékére, és levetítették Jóvér Csaba Kóti Árpádról készült portréfilmjét.

MTI, Nemzeti Színház, Kornya István

(2019. november 19.)