Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

11.MITEM

Kuriózumok a MITEM folytatásában

Zajos sikerek, teltházas nézőterek jellemezték az április 6-a óta tartó Madách Nemzetközi Színházi Találkozó eddigi előadásait, és a következő időszak is nagyszerű, egészen különleges élményeket ígér a színházbarátoknak. A program folytatásában ezen a héten a magyar-török kulturális évad részeként érkezik két török produkció, és már nagyon készülünk Alessandro Serra világpremierjére is. 

 

Egyéni sorsok és a boldogság esélye a történelem sodrásában – ezt az alapvető problémakört boncolgatja az Alekszandar Popovszki rendezésében, április 18-án, csütörtökön látható Háború és béke az Isztambuli Városi Színház előadásában. A macedón rendezőt már nem kell bemutatni a budapesti közönségnek, hiszen nagy sikerrel játssza két előadását, A Mester és Margaritát és a Don Juant is a Nemzeti Színház.


 

Április 20-án a török államalapítás korszakát felidéző Államanya előadását is megnézhetik az érdeklődők, ennek főszereplője a nemcsak színpadról, hanem filmes és sorozatszerepeiről is ismert Nusret Şenay, akit talán jónéhányan láthattak a nálunk is bemutatott Tűz és víz című sorozat egyik kisebb szerepében. De nemcsak ezért érdemes megnézni a produkciót, hanem azért is, mert az Ankarai Állami Színház kosztümös-látványos előadása megismerteti velünk azt a fortyogó időszakot, amelyben megszületik a későbbi nagybirodalom, amivel aztán nekünk is bőven akadt dolgunk... Mindezt egy olyan történelmi regény nyomán, amely az izgalmas történelmi háttér előtt egy még izgalmasabb krimi cselekményét is kínálja a nézőnek. 

 

 

Izgatottan várjuk a fesztivál végén látható világpremiert is: a kivételes olasz színházi alkotó, Alessandro Serra ugyanis április 27-én és 28-án Budapesten, a Nemzeti Színházban mutatja be a Tragédia/Oidipusz éneke című előadását, amely a görög antikvitás felfedezésére hívja a nézőket. A rendező, író, szcenográfus, fénytervező az antropológia, a fotó és a film érintésével jutott el a színházhoz, viszonylag késői pályakezdését zajos sikerek követték világszerte. A MITEM-en bemutatott nagyszerű produkciói, a szárd hagyományok alapján létrehozott Macbettu, és a 2023-ban látott A vihar című gyönyörű Shakespeare-adaptáció után most a görög antikvitást indulunk felfedezni Alessandro Serra különös, varázslatos költői világán keresztül. Akik pedig szerették a Macbettu nyelvi specialitását, a szárd nyelv archaikus hangzását, azok most fülelhetnek ismét, hiszen grékó, vagyis kalabriai görög nyelven hangzik majd az előadás szövege. Igazi csattanós fesztiválvég várható tehát az idén is, úgyhogy érdemes előre bebiztosítania a jegyét, aki része akar lenni a nem mindennapi élménynek.

 

►TOVÁBBI RÉSZLETEK A MITEM HONLAPJÁN

(2024. április 17.)