Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nyáron is Nemzeti – sok-sok derűvel, humorral, nevetéssel!

Gyulától Zsámbékon át Marosvásárhelyig – a Nemzeti Színház előadásai a legnépszerűbb nyári fesztiválokon láthatók. Remek szerepben többek között Udvaros Dorottya, Nagy Mari, Blaskó Péter, Schnell Ádám, Rátóti Zoltán, Szűcs Nelli, Földes László HOBO. Mit, mikor, hol? – ebből a cikkből megtudhatja, hol talál bennünket.

 

 

A Háztűznéző Gyulán

 

 

A Háztűznéző című abszurd komédia Gogol metsző humorával, a talpraesett nő és a pipogya férfiak története augusztus 9-én látható a Gyulai Várszínházban. A beregszászi színház és a Nemzeti Színház közös előadását legutóbb a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján díjazták, ahol Teplánszky-díjban részesült Polyák Anita is a darabban nyújtott alakításáért.

 

Mikor? Hol?

 

augusztus 9. – 20 óra

Gyulai Várszínház 

 

 

Molnár Ferenc egyfelvonásosok Szarvason és Gyulán

 

 

Vidám nyári estére, Molnár Ferenc sziporkázó humorára számíthat az a néző, aki augusztus 9-én a Szarvasi Vízi Színházba vagy augusztus 16-án a Gyulai Várszínházba látogat. Molnár Ferenc egyfelvonásosai, Az Egy, kettő, három és Az ibolya a Nemzeti Színház sztárszereposztásában látható, Schnell Ádámmal, Bodrogi Gyulával, Rátóti Zoltánnal, Kristán Attilával, Tóth Lászlóval, Rácz Józseffel, valamint Szép Dománnal a főbb szerepekben. Az előadást a Magyar Színházak Kisvárdai fesztiválján állva, szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a közönség.

 

Mikor? Hol?

 

augusztus 9. – 20 óra 30

Szarvasi Vízi Színház

 

augusztus 16. – 20 óra

Gyulai Várszínház

 

Az öngyilkos az Ördögkatlanban

 

 

ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében látható Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című abszurd komédiája, melyben a főszereplő elhatározza, hogy öngyilkos lesz, mert így szeretne az érdektelenségből kilépve érdekessé válni… A beregszászi társulat és a Nemzeti Színház közös előadása július 31-én látható az Ördögkatlanban, augusztus 27-én és 29-én pedig Marosvásárhelyen a Vásárhelyi Forgatagon. Nevetésben biztosan nem lesz hiány az előadás díszleteként szolgáló sátorban. Fesztiválrajongóknak különösen ajánlott!

 

Mikor? Hol?

július 31. – 16 és 20 óra

Nagyharsány – Ördögkatlan Fesztivál

 

augusztus 27–29.

Marosvásárhely, Vásárhelyi Forgatag

 

A Macskajáték Gyulán

 

 

Nagy örömünkre Udvaros Dorottya a következő évadban is látható a Nemzeti Színház előadásaiban. Elsőként augusztus 13-án Gyulán Örkény Macskajátékában az Erkel Ferenc Művelődési Központban találkozhat a nagyérdemű a Kossuth-díjas Nemzet Színészével. Az öregedés, a szerelem, az utolsó fellángolás, valamint az élet értelmének témáit boncolgató előadásban Udvaros Dorottya mellett Blaskó Péter és Nagy Mari lépnek fel.

 

Mikor? Hol?

augusztus 13. – 19 óra

Erkel Ferenc Művelődési Központ, Gyula

 

 

Tóték Gyulán és Zsámbékon

 

 

A háború tombolása közepette az idilli Mátraszentannán élő Tót családhoz egy nap beállít az orosz fronton harcoló fiúk parancsnoka…

Örkény abszurd drámája, a Tóték a Gyulai Várszínházban, majd a Zsámbéki Nyári Színházban tekinthető meg.

 

Mikor? Hol?

augusztus 14. – 20 óra

Gyulai Várszínház

 

augusztus 23. – 19 óra 30 Zsámbéki Nyári Színház, Zichy-kastély

 

 

Fedák Sári Salföldön

 

 

Fedák Sári volt „A” primadonna – ahogy ma mondanánk az egyik legnagyobb sztár Pesttől New Yorkig. Megjárta a siker csúcsait és a történelem poklát. Méltán ünnepelték, és méltatlanul félreállították.

Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművész önálló estje egy különleges helyszínen, a balatonfelvidéki Salföldön látható.

 

Mikor? Hol?

augusztus 17. – 20 óra 30

Thália Nyárikert, Salföld

 

 

Az István király Gyulán

 

 

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz közeledve nincs aktuálisabb Sík Sándor István király című nagyívű történelmi drámájánál, amelyben szent uralkodónk végső döntését élhetjük végig: kire bízza az országot? Nyugat vagy Kelet? Pogányság vagy kereszténység?

A lenyűgöző látvánnyal és koreográfiával színre vitt előadás augusztus 17-én látható Gyulán, a Tószínpadon Rátóti Zoltánnal a címszerepben, valamint Kristán Attilával, Söptei Andreával és a Nemzeti Színházhoz nemrég szerződött Martos Hangával.

 

Mikor? Hol?

augusztus 17. – 20 óra

Tószínpad, Gyula

 

HOBO Salföldön

 

 

Hobo nélkül nincs fesztiválszezon!

„József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva” –vallja Földes László HOBO. A Kossuth-díjas, valamint Petőfi Zenei Díj – Életműdíjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész Tudod, hogy nincs bocsánat című estje különleges helyszínen lesz látható.

 

Mikor? Hol?

augusztus 19. – 20 óra 30

Thália Nyárikert, Salföld

 

 

 

 

 

(2024. július 16.)