Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Tévéfilm készül az Ők tudják, mi a szerelem című előadásunk nyomán

Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművét a 2022 szeptemberi bemutató óta hatalmas sikerrel játsszuk. Az 1959-es ősbemutató után Tolnay Klári és Sinkovits Imre szerettette meg a közönséggel a művet, színházunk előadásában - és a most készülő produkcióban - saját korunk színészóriásai, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter formálják meg a főszerepeket. Mellettük Tóth Auguszta, Tóth László, Ács Eszter, Csapó Judit és Szabó Sebestyén László lesz látható a tévéfilmben.

 

Udvaros Dorottya, Rátóti Zoltán és Blaskó Péter  |  fotó: Szabó Csaba Zoltán

 

„Óriási dolognak tartom, hogy az MTVA meglátta a lehetőséget és a felelősséget abban, hogy filmre vigye a Nemzeti Színház produkcióját. Két elsőrangú, vezető színművészünk válik a tévéfilm által láthatóvá az utókor számára” - mondta az M5 kulturális csatornának adott interjúban Rátóti Zoltán az előadás és a tévéfilm rendezője.  

Az 1864-ben, Lyonban játszódó cselekmény a ráckeresztúri Pázmándy-Brauch kastélyban elevenedik meg és Hector Berlioz romantikus zeneszerző szerelmi történetén keresztül arra világít rá, hogy vannak, akik még életük alkonyán sem mondanak le vágyaikról. A főszereplő egy utolsó romantikus lépésre készül: megszöktetné gyerekkori szerelmét, a már nagymamakorú, tisztes kispolgári életet élő Estellát. A kérdés időtlen: létezik-e örök szerelem, és ha igen, érdemes-e mindent kockára tenni érte?

Az Ők tudják, mi a szerelem producere, Lajos Tamás előremutató kezdeményezésnek nevezte, hogy az MTVA beállt a tévéfilm finanszírozási körébe, ezáltal a lehetőségeik és a költségvetésük megduplázódhatott. Az alkotás fontos mérföldkő a magyar tévéfilmkészítés történetében, hiszen első alkalommal jön létre az NFI és MTVA koprodukciójában televíziós produkció. A televíziós feldolgozás operatőre a számos díjjal elismert, több közönség- és fesztivál-sikerfilm alkotója, Nagy András, a forgatókönyvírója egy ifjú tehetség, Tréfás Luca.

 

Stábfotó a forgatás helyszínén   |  fotó: Szabó Csaba Zoltán

 

A kilenc napos forgatás sikeresen véget ért, most kezdődik az utómunka. A tervek szerint nyáron, a Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatjuk először az alkotást, ezt követően pedig a közmédia tévépremierben mutatja be a nézőknek.

 

 

(2024. január 15.)