Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Augusztus 23. 20 óra, a Református Nagytemplom előtt

Passió Debrecenben

Sajtótájékoztató az augusztusra tervezett előadásról

Új információk:

- Röviddel a 2020. június végén tartott sajtótájékoztató után világossá vált, hogy a pandémia miatt az augusztusra tervezett előadást nem lehet megtartani. A szervezők úgy döntöttek, hogy az előadást 2021-ben hozzák létre. 

 - Az előadás új időpontja 2021. augusztus 13. 20 óra. A helyszín változatlan: Debrecen, Főtér.
Csíksomlyó és Esztergom után augusztusban Debrecenben lesz a következő állomása a Nemzeti Színház és a Magyar Nnemzeti Táncegyüttes közös produkciójának, a Csíksomlyói passió szabadtéri változatának - jelentették be a szervezők hétfőn a debreceni Kölcsey központjában.

Papp László polgármester meggyőződésének adott hangot, hogy a három püspökségnek otthont adó Debrecenben a Csíksomlyói passió bemutatása "felejthetetlen lelki, szellemi és a spirituális élményt nyújt, hitünket erősítő ünnepi alkalom a város egész közössége számára".

 

Frissítés!
A sajtótájékoztató után a szervezők megváltoztatták az előadás akkor bejelentett időpontját (amellyel itt-ott még találkozhatnak az Internetes publikációkban). Kérjük, figyeljenek erre. A helyes időpont augusztus 23, este nyolc óra - ahogy a grafika is tartalmazza.


Az augusztus 11-én kiadott közlemény szerint  az augusztusi esmény elmarad!

 

Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte: "a mögöttünk hagyott csonka évad és az egész ország életét meghatározó bezártság után (...) a Csíksomlyói passió felszabadító élmény lesz a nézők és a művészek számára egyaránt". Emlékeztetett rá, hogy a nemzeti táncegyüttessel közös produkciót 2018-ban Csíksomlyón 25-30 ezer ember előtt mutatták be, majd egy évvel később az Esztergomi Bazilika előtt láthatták több ezren.

PASSIÓ A NYEREGBEN

PASSIÓ ESZTERGOMBAN
 

Az előadás három alapra, a csíksomlyói iskoladrámákra, Szőcs Géza passiószövegére és a Berecz András által gyűjtött népénekekre és mesékre épül. Nagyszabású produkcióról van szó, amelyben "egyenértékű a gesztus és a tánc, a szó és a mozdulat, együtt zenél a színpad" - érzékeltette az előadás különlegességét Vidnyánszky Attila.

Zsuráfszky Zoltán társrendező-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője jelezte: a karantén után ez lesz az első közös előadásuk, amelybe bevonják a Debreceni Népi Együttes fiatal táncosait is.

Fekete Károly tiszántúli református püspök azt mondta, az előadással "olyan lelki tartalmat kapunk, ami felszabadító áldás lesz" mindenkinek. Örömmel fogadták az előadást, mert mint fogalmazott, "a megváltás-történet mindig aktuális". Mint megjegyezte, ma trend az, hogy "semmi sem szent", a darab rámutat ugyanakkor, hogy vannak szent dolgok, szent történetek, szent fogalmak, és hogy "szentséges szálai vannak az életünknek a 21. században is".

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita azt mondta, "ez a történet nem a történelem felidézése, hanem életünk szerves része".

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök hozzátette: "ez nem csak egy történet, hanem a történet", amely egy kertben kezdődött a bűnbeeséssel, és egy kertben fejeződött be, ahova a keresztre feszítés után Jézust temették. A történet azonban ebben a kertben nem fejeződik be, mert feltámad, és Jézus keresztje átvezet bennünket az örök életbe".

 

 

A sajtótájékoztatón a Csíksomlyói passió három szereplője - a Krisztust alakító Berettyán Nándor, a Tanítvány Berettyán Sándor, és a Lázár szerepében látható Szabó Sebestyén László - idézte fel megindító szavakkal, mit jelent számukra színészként és emberként jelen lenni a történetben.

Bár eredetileg az ezer fő befogadására alkalmas Nagyerdei Szabadtéri Színpadon lett volna az előadás, Papp László polgármester a sajtótájékoztató végén bejelentette: az eseményen elhangzottak hatására úgy döntöttek, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren rendezik meg a passiót, amelyet így a cívisvárosban is több ezer ember láthat.

 

A KŐSZÍNHÁZI ELŐADÁS OLDALA A HONLAPON

(2020. június 23.)