Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Már társulata is van a Déryné programnak

Sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban

A március elején indult Déryné Program előkészítő munkái a célegyenesbe érkeztek, a program
új szakaszba lépett - hangzott el a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón, június 22-én. Az elmúlt három hónapban a Déryné Program háttérmunkálatai során lezárultak az első jelentkezések. Az  ajánlatokból szakmai bizottság választotta ki az egyes alprogramokba bekerült produkciókat, alkotókat. Elkezdődött az utaztatások szervezése, elkészült a Déryné Online projekt. Megalakult a saját társulat és jelenleg az első bemutatónk próbafolyamatai zajlanak.

 

A Déryné Program jelentkezést hirdetett az olyan előadó-művészeti intézmények és művészeti társulások része, amelyek szívesen vállalkoznak arra, hogy előadásaikat a székhelyükön kívül, Magyarország kisebb településein eljátsszák. Összesen 116 szervezettől 381 produkció került regisztrálásra, melyből végül a szakmai elbírálás után 41 előadás került az Országjárás alprogram előadásai közé. A cél egy műfaji sokszínűséggel bíró lista összeállítása volt, ahonnan a programba regisztrált befogadó intézmények választhatnak. A kiválasztott produkciók között található táncjáték, családi előadás, színmű, bábelőadás, tragikomédia, történelmi játék, vígjáték, dráma, hősköltemény és musical is. A teljes lista megtekinthető a Déryné Program honlapján. (www.deryneprogram.hu)

A Déryné Program felhívást intézett azon magyarországi befogadó intézmények, állandó vagy időszakos játszóhelyek felé, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni. 340 jelentkezés érkezett a programban való részvételre.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Kis Domonkos Márk a Déryné Program vezetője


A Déryné Program elindította a Barangoló alprogramját is, ahová olyan, elsősorban fiatal - kőszínházi struktúrán kívüli - művészi társulatok, alkotóközösségek jelentkezhetnek, akik lehetőséget keresnek saját előadásterveik megvalósításához. Összesen 31 jelentkezés érkezett, melyből a szakmai elbírálók 6 db produkció megvalósítása mellett döntöttek. A program keretében így a Forrás Néptáncegyüttes Magyarok Öröksége Alapítvány, Óvóhely Kultúrbunker, Szegedi Pinceszínház, Színészek Kulturális Egyesület, KOHO Egyesület, Ördögkatlan Egyesület egy-egy produkciója készül el.

A Déryné Programhoz való csatlakozás lehetősége folyamatos, így továbbra is várák a jelentkezéseket mind a befogadói, mind az alkotói oldalról az Országjárás alprogramba, valamint a fiatal alkotókat, alkotóközösségeket megszólító és támogató Barangoló alprogramba!  

A Déryné Programba való bekerülésről minden alprogram esetében a 9 tagú szakmai bizottság dönt, amelynek tagja Balogh Tibor, Kis Domonkos Márk, Kulcsár Edit, Nagy Gábor, Oberfrank Pál, Szedlacsek Emília, Szente Béla, Szigetvári József és Vidnyánszky Attila.

Megalakult a Déryné Program saját társulata, amely jelenleg 14 főt számlál. Évadonként 4-5 bemutató létrehozását és tájolását tervezik. A társulat tagjai Losonczi Kata, Szemerédi Bernadett, Tarpai Viktória, Vas Judit Gigi, Dányi Krisztián, Havasi Péter, Ivaskovics Viktor, Janka Barnabás, Széplaky Géza, Turi Bálint. Továbbá gyakorlati idejüket tölti a társulatban a Kaposvári Egyetem Bozsik Yvett és Bakos- Kiss Gábor vezetésével, 2017-ben indult osztályának négy hallgatója, Gulyás Gabriella, Dánielfy Gergő, Horváth Márk és Kárpáti Barnabás.

Elkezdődtek az első bemutató, Herczeg Ferenc: Déryné Ifjasszony című előadás próbái a Nemzeti Színházban. A produkciót Vidnyánszky Attila rendezi. Párhuzamosan a következő bemutató  előkészítése is zajlik. Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeményét Berettyán Nándor viszi színre. Mindkét premier a nyárra várható.

Elkészült a Déryné Program honlapja is. (www.deryneprogram.hu) A program weboldala az egyik legfontosabb információs felület, amely támogatja a programba való jelentkezés - elbírálás folyamatát. 

A „Színház mindenkinek!” szlogen jegyében, a Déryné Program online programokat is kínál, hasznos, szórakoztató, értékadó produkciókkal jelentkeznek hamarosan, amelyek kiegészítő anyagként beilleszthetőek az oktatásba, vagy segítik az otthoni szabadidő tartalmas eltöltését.

(2020. június 23.)