Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

December 15. 16 óra Kaszás Attila Terem

Igor Stravinsky: Tavaszi áldozat - mozgásszínházi előadás

A Kaposvári Egyetem Színházi Intézete II. éves színész hallgatóinak vizsga előadása

Osztályvezető tanárok:
Kéri Kitty - Uray Péter

 

Igor Stravinsky Tavaszi áldozat (Le sacre du printemps, 1913) című műve, melynek premierje gyakorlatilag botrányba fulladt annakidején, alapjaiban változtatta meg a XX. század zeneművészetének a ritmusszerkezetről alkotott képét. A pogány rítus elképesztő dinamikájú zenéje időről időre  megszólította és megszólítja a koreográfusokat, akik alkotói pályafutásuk kiemelkedő fontosságú opuszaként tekintenek erre a műre, mint például az eredeti bemutatót koreografáló Vaclav Nizsinszkij, vagy a későbbi alkotók közül Maurice Béjart, illetve Pina Bausch is.

- Egy, már az összeomlás szélén álló közösség újra fel akarja támasztani az ősi áldozati rítust, hogy visszataláljon elfeledett hitéhez. A körkörösen építkező folyamatok az első rész végére a kiválasztott felavatásával és a közös szándék felébresztésével zárulnak. A középrész elemelt, álomszerű története a kiválasztott lány találkozása a törzs szellemeivel és véneivel, a beavatás rituáléjával.

Az előadás megtekintése regisztrációhoz kötött!
Kérjük küldjöl levelet erre a címre:
tavaszialdozat@gmail.com

- A közösségben ezalatt eluralkodik az erőszak és a hatalmi vágy, az új vezetők a tombolás bálványaivá válnak. A halottak hegyéről visszatérő lány megrettenti a tömeget, ereje ismeretlen és megfoghatatlan a számukra. Lassan erőre kapó agressziójuk azonban előbb megtöri, majd megsemmisíti a kiválasztottat.

A Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének II. éves színész hallgatói által létrehozott előadás a rendező 1998-as bemutatójának dramaturgiai és koreográfiai formavilágát gondolta újra. A mozgásszínházi rendszert elsajátító fiatalok a rendezővel közösen alakították ki a játék koreográfiai anyagát, így elmondható, hogy a kész alkotás kompozícióinak jelentős része a résztvevők mukáját dícséri. A magával ragadó bemutató erős, formabontó egységet teremt Igor Stravinsky örökérvényű zenéjével.

Előadók:

Csabai Csongor, Csapó Judit, Farkas Laura, Foltányi Edina, Hajdú Csaba, Katona Levente, Kövesi Csenge, Madáci István, Martos Hanga, Potonyecz Fanni, Sándor Soma, Szentgyörgyi Dániel, Urszinyi Ádám, Virágh Panna

Fény: Horváth Gábor

Koreográfus-rendező: Uray Péter

(2019. október 25.)