Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Sajtótájékoztató

Pajtaszínházi Szemle 2020 januárban

Ötödik éve folytatódik a vidéki amatőr társulatokat támogató Pajtaszínház program, a színjátszókörök 2020 januárjában a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak be a Pajtaszínházi Szemlén - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón, a Nemzeti Gobbi Hilda Színpadán. A Pajtaszínház program országos szakmai napjára 19 megye településeiről, többek között Kömpöcről, Pellérdről, Gádorosról, Girincsről, Királyhegyesről, Bősárkányból és Mányról érkeztek a résztvevők. 

A kulturális államtitkárság mindent megtesz, hogy megfelelő támogatásban részesítse Magyarország egyik legfontosabb programját, valamint hogy az országhatárokon túllépve is erősítse azt - hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a szakmai programokat megelőző sajtótájékoztatón. A program alapja az alkotásba, a színház közösségalkotó és megtartó erejében való hit - mutatott rá Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, hozzátéve: a Pajtaszínházi Szemle tetőpontjai a legszebb ünnepi pillanatok közé tartoznak, mert tele vannak életigenléssel.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője elmondta, hogy a program a közművelődési szakma megújulásáról is szól, arról, hogy a szakemberek közösen dolgoznak a közösségért a helyiekkel. Kiemelte, hogy egy-egy közös cselekvés szociális háló is egyben, az érintett települések 43 százalékában új darabok is készülnek. Az önszerveződő közösségek életre kelnek és életben maradnak, emellett a környékbeli települések is igénylik, hogy a színjátszókörök az új produkciókat az ő rendezvényeiken is bemutassák - fűzte hozzá.

 

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora felidézte a korábbi évek eseményeit, valamint elmondta azt is, hogy a csoportok - ahogy eddig is - színművészek mentorálásával fognak dolgozni, illetve már sokan dolgoznak is. 

A sajtótájékoztatót szakmai programok követték. Nádasy Erika a miskolci és Kozáry Ferenc a szekesfehérvári színházak művészei eddigi mentorálási munkájukról beszéltek. Majd három műhelybeszélgetéssel folytatódott a program. Bagossy László rendező, drámapedagógus arról beszélt, miként erősíti az amatőr színjátszás a generációk közötti párbeszédet. Buzogány Béla színész, rendező a Mátészalkai Művelődési Központ igazgatója a színjátszó közösségek hatását mutatta be a települések közösségeinek építésében. Csáki Csilla rendező, színészmesterség oktató pedig a tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan segítik a helyi hagyományok újraélesztését a pajtaszínházi csoportok.

Az amatőr társulatok 2020 januárjában a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak majd be a Pajtaszínházi Szemlén.

 

(2019. október 28.)