Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Premier - Woyzeck

Sztalker Csoport - Kik ők, mit csinálnak, mit akarnak és hogyan?

SZTALKER CSOPORT

Ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós közös előadásaira létrejött formáció, egyben „képzeletbeli társulat” is; gyűjtőhelye azoknak a fiatal alkotóknak, akik együtt kezdték a színházcsinálást, fórum olyan gondolkodóknak, akik egy irányban, közösen tervezik a jövőt.

NÉV 

Andrej Tarkovszkij Sztalker című filmje előtt tisztelegve, az egy évtizedes múltra visszatekintő beregszászi Sztalker Fesztivál eszmeiségét továbbvíve, egy új világban hitet keresve döntöttünk a név mellett: Sztalker Csoport.

A SZTALKER JELENTÉSE

„a sztalkerek kevéssé ismert és nem ritkán veszélyes helyeket cserkésznek, kutatnak, az ilyen helyek ismerői és rajongói, és az ilyen utakon kísérnek, vezetnek másokat…”

MELLETTÜNK

Büszkék vagyunk rá, hogy fővédnökünknek tudhatjuk Hegedűs D. Gézát, aki első előadásunk, az Athéni Timon főszereplője, így a csapatunk magja volt. Büszkék vagyunk, hogy a moszkvai Meyerhold Központ vezetője, Viktor Rizsakov kezét nyújtotta és segíti készülő munkáinkat; az ő látásmódja nagyban befolyásolja társulatunk épülését.

MIÉRT

A közös energiát szeretnénk megkötni, őrizni. Erőt éreztünk abban, hogy többen vagyunk, hogy ugyanabban hiszünk, utat keresünk, mert úgy érezzük, képesek lehetünk kutatni azokat a kérdéseket, amik túlmutathatnak a jelenünkön.

MIRŐL

„Hogy az istenek az egekben élnek, hogy a rabok a barlangokban szenvednek, ahogy a szenvedély felemel, a szerelem elpusztít, hogy mennyire nincs szükség jó emberre, hogy hazugság ural mindent, és ahogy az emberek a lakásaikban élnek, a gyerekek pedig – a menekülttáborokban, és ahogy visszatérnek a sivatagba, és ahogy elválnak a szeretteiktől, a színház mindenről képes beszélni” (Anatolij Vasziljev)

EDDIGI MUNKÁINK

Athéni Timon (Ódry Színpad 2015), Karnyóné (A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és az SZFE közös produkciója 2015), Liliomfi (Budaörsi Latinovits Színház 2015), Rómeó és Júlia (Kaposvári Egyetem Színházi intézet 2016), III Richárd (A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciója 2016), Iván a Rettenet (Radnóti Színház 2016), Kinek az ég alatt már senkije sincsen (Debreceni Csokonai Színház 2017), Ahogy Tetszik (Ódry Színpad 2017), Liliom (Moszkvai Meyerhold Központ 2017), Mondjad Atikám (Vígszínház 2017), Félkegyelmű (Vígszínház 2018).

SUFNI

a Sztalker Csoport feladatának tekinti, hogy generációnk más művészeti ágainak képviselőit is megszólítsa. Ennek szellemében alakult meg a SUFNI, a Sztalker Csoport állandó bútor- és asztalosműhelye Bajtai Ádám faipari mérnök, valamint Debrei Nóra formatervező vezetésével.

SZTALKER SULI

heti rendszerességgel foglalkozunk hatvan 12-23 éves fiatallal Jerzy Grotowski, Mihail Csehov, valamint a Tudatos Jelenlét mestereinek szellemiségében.

POKET

olvasásnépszerűsítési projekt, amelynek keretében könyvautomatákat helyezünk el Budapest csomópontjain, amelyekből zsebméretű klasszikus és kortárs regényeket vásárolhat majd a közönség, a Sztalker Csoport saját kiadásában.

CSOPORT

Osváth Gábor produkciós menedzser, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós alkotók, Kovács Adrián, Mátyássy Szabolcs zeneszerzők, Berecz István koreográfus, Vecsei Kinga Réta, Páter Sparrow látványtervezők…

ZÁRSZÓ

Nem a színpadon, sem telefonunkban, nem a mellettünk ülőben, sem a vászonról ránk nézőben, csakis bennünk, saját magunkban lehetséges, hogy megszülessen a történet, meglegyen a mondanivaló. Ez csak emberben érintéstől érintésig, tekintetben szemtől szemig, ma, most születhet meg.

 

A Sztalker Csoport egy része + a Nemzeti társulatának egy része - a Woyzeck alkotói  |   Fotó: Eöri Szabó Zsolt 

 

(2018. március 26.)