Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kép-szöveg

Sardar Tagirovsky megjegyzései

Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke

Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke
Sosrkomédia két szünettel
Írta: Sényi Fanni 
Beaumarchais Figaro házassága c. drámája alapján
 

Hogy mi köze a Mesterséges Intelligenciának Figaro házasságához? Hogyan ötvöződhet Beaumarchais 18. százada egy elképzelt, de nem távoli jövővel egy előadáson belül? Amikor elkezdtük a próbafolyamatot, akkor nem gondoltam volna, hogy még a szokásosnál is több hír fog érkezni a mesterséges intelligencia kapcsán. A napokban kapta meg az első robot a szaúdi állampolgárságot. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hirtelen kerülünk abba a jövőbe, amiről nagy részben szól az előadásunk. Valaminek a küszöbén vagyunk és mérnöki precizitással tréfál meg minket a SORS, ami ilyen helyzetbe hozza munkánkat. A SORS, amiről a görög hősök vagy egy paralel Oidipusz beszél, aki nem más, mint Figaro. De mi köze Figaronak mindenhez? És miért teszi fel ezt a kérdést maga Figaro önmagáról? Ő hogyan keresi a szerepét az életben, mint színész a színpadon? 

Nagy Márk, azaz Ádám, a humanoid szerepében. Az Éden vállalat tulajdona, aminek a vezetője Almaviva, akinek ugyanazok a 18. századi arisztokrata gyökerei vannak, mint a klasszikus drámabeli ősének. Ádám egy humanoid, egy hiperérzékenységű gép.

 

Egy kép - egy kis szöveg. Ez a lényege a rovatnak. Eben a cikkben Sardar Tagirovsky kommentjeit gyüjtögetjük a Figaro rendezése közben készülő fotókhoz.

Éppen azt a pillanatot látják, amikor a hatalmas érzékenységgel rendelkező humanoidok (Ádám és Éva) rácsatlakoznak Antoniora, a gondnokra, aki a kastély kertésze és színpadtechnikusa is egyben. Rácsatlakoznak Antonio álmára. Antonio szerepében: Szarvas József. Az Éden vállalat tulajdonában lévő humanoidokat, Ádámot alakítja Nagy Márk, Évát pedig Nikolett Szabó fogja játszani.

 

Érzékenyen érintette őket egy elmaradt próba. Színészek. Beaumarchais-Sényi: Egy őrült nap avagy Figaro házassága - Szabó Nikolett Egy digitális gésa szerepében. Szép Domán szerepe szerint pedig Domingot alakítja, aki tudatos-álom kutató az Éden nevű vállalatnál. Többet nem árulhatok el, mert még nem mertek eljönni...

 

Részlet az egyik elemző próbáról, a második felvonás elejéből. A történet egy nem annyira távoli jövőben játszódik. Almaviva gróf, az Éden vállalat elnöke megbeszélést tart a dolgozókkal japán teaszertartás szerint. A cég fő profilja jövőkutatás, illetve álomkutatás. A mesterséges intelligencia fejlesztése. További részletek hamarosan és folyamatosan.

Almaviva gróf az Éden Vállalat alapítója, tulajdonosa, elnöke és vezérigazgatója: 
Vállalatunk volt a világon az első, amely ötvözte a mesterséges intelligenciát az emberi érzelemmel. Mi adtunk testet a jövő emberének. Ők már velünk élnek. Itt vannak. Tudásuk és empátiaszintjük elképesztően magas. Emlékezzenek vissza, milyen hihetetlennek tűnt ez tíz évvel ezelőtt. Nekik köszönhetjük, hogy még nem pusztítottuk ki egymást, hogy élhetővé vált bolygónk. Köszönjük. 

 

Nagy Blanka filmrendező forgatás közben, az operatőrrel, Grátz Márkkal.
Az előadásban felvételek lesznek. Illetve élő videók.
Egy átmenet a valóságok között, színpadi és filmes idők közötti utazás, álmok és emlékek határán lebegő játékok. Folyamatos új variációk, és új valóságok. 
Hogyan élünk emlékről emlékre? Álomból álomba vándorolva alkotjuk meg a saját szimulációs világunkat. Egy olyan pontot az életből, ami életben tarthat...
Neked mi ez az emlék? Mi ez a képzeletbeli tér?
Írj nyugodtan itt is, ebben a "valóságban".


 

(2017. október 26.)