Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Nyílt nap - szeptember 24-én

Szombaton 14-21 óráig

A Nyílt nap házigazdája Mikecz Estilla
A Nyílt napon való részvétel, a programok, természetesen ingyenesek. Néhány nézőtereken zajló esemény - az önök kényelme érdekében - előzetes e-mail-es regisztrációhoz van kötve. Friss: Tisztelt vendégeink! A Kulisszajárás programunk minden csoportja megtelt. A Nyílt napon több csoportot már nem tudunk indítani. Ugyanígy, az esti Csongor és Tünde előadás és Pintér Szilvia színházpedagógus foglalkozásai is teltházasak. Köszönjük a regisztáró leveleket!
Programok:
14:00-18:00 Gyerekeknek

14:00-18:00 Csörgős nemezlabda-készítés
a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusaival
Helyszín: földszinti előcsarnok bal oldal

14:00-18:00 Mézeskalács-díszítés
Tószegi Judittal
Helyszín: földszinti előcsarnok jobb oldal

14:00-18:00 Makettkészítés
Ügyeskezű kicsik és nagyok elkészíthetik a Nemzeti makettjét
Helyszín: földszinti előcsarnok jobb oldal

14:00-18:00 Fotózás a fotófalnál
lehetsz szüretelő lány vagy fiú, akár huszár is: ha megkapjuk a fotódat, feltesszük a facebook oldalunkra
Helyszín: földszinti előcsarnok

14:30-18:00  Zenebona Horváth Zsófiával
Találkozás Ősztündérrel - zenés foglalkozás kicsiknek, azaz ősz a zenében.

Mese az Ősztündérről, az őszi évszakkal kapcsolatos gyermekdalok, népdalok éneklése, idiofon hangszerekkel való ismerkedés ritmusjátékok kíséretében, őszi hangulat festése zenehallgatással, mozgással, kreatív zenei játékok.

Helyszín: Amfiteátrum (a színház Duna felőli oldalában, szabad téren)
Időpontok: 14:30-15:00  /  15:30-16:00  /  16:30-17:00  /  17:30-18:00


14:00-18:00 Fiataloknak
 
14:00-14:30 Shakespeare lives
az Egyesült Királyság Nagykövetsége, a British Council és a Nemzeti Színház közös programja
a Shakespeare angol nyelvű színjátszó fesztivál nemzeti színházi döntőbe jutott csapatainak improvizációs játéka (most még magyarul!)
Helyszín: Amfiteátrum (a színház Duna felőli oldalában, szabad téren)
 
15:00-15:45 Ádámok és Évák ünnepe
A Nemzeti Színház Nagyszínpadán 2017 januárjában bemutatandó jelenetek sorsolása a jelentkező középiskolai színjátszó csapatok között
Helyszín: első emeleti büfészint, jobb oldal
17:00-18:00 "A színházi boldogságkeresés nyomában" – Kedvcsináló a Csongor és Tündéhez
Pintér Szilvia színházpedagógus elsősorban 14-18 éves diákok számára ajánlja játékos foglalkozását, amelyben Csongor és Tünde világába léphetnek be a résztvevők. Mindenki „megalkothatja” saját boldogságkereső történetét, hogy utána még izgalmasabb legyen megnézni az „igazi”, nagyszínpadi változatot, 19 órától.

Az ideális csoportlétszám 15, ezért a játékban való részvételért regisztrálnia kell!
Előzetes regisztráció: szilvia.pinter@nemzetiszinhaz.hu 
A jelentkezés lezárult!

Helyszín: harmadik emelet, karzatszint
 

14:00-22:00 Minden korosztálynak
14:00-18:00 Kulisszajárás
Idén kibővített útvonalon haladnak a kulisszajáró csoportok. Közben kipróbálhatják a gyorsöltözést, a színpadi gyorsváltozást és részt vehetnek egy tapsrend próbán! Benézhetnek az igazgatói irodába, a jelmeztárba, és a szerencsések ajándékot is nyerhetnek!  A csoportok félóránként indulnak. A torlódások elkerülése érdekében erre a programra is előzetes regisztráció szükséges!   latogatas@nemzetiszinhaz.hu 

Tisztelt vendégeink! A Kulisszajárás programunk minden csoportja megtelt. A Nyílt napon több csoportot már nem tudunk indítani. Köszönjük a regisztáró leveleket!

Természetesen az évad során folyamatosan szervezünk csoportokat vezetett épületlátogatásra, amelynek díja fejenként 500 Ft, nyugdíjasoknak és diákoknak 300 Ft. Előadás megtekintése előtt pedig a színház ingyenesen biztosít vezetést a csoportok számára.
 
14:00-16:00 Nyílt fotózás

14:00-15:00 Plakátfotózás a Tóth Ilonka című előadáshoz. Tóth Ilonka: Waskovics Andrea e.h.
15:00-16:00  a Nemzeti Színház új tagjainak portréi: Rátóti Zoltán, Szabó Sebestyén László

A 14:00-15:00 között érkező nézőink közül 15:05-kor kisorsoljuk azt a szerencsést, akiről ugyanolyan profi portré készül, mint a színház új tagjairól. Fotóját feltesszük a színház facebook oldalára, és az évad során partnerével együtt a színház vendége lesz minden nagyszínpadi bemutatónkra.
Helyszín: első emeleti büfészint, bal oldal
14:00-18:00 Jelmezpróba

Helyszín: a színház Duna felőli oldalán a ligetben

14:00-22:00 Kiállítás
Václav Havel – Audiencia, avagy Ferdinand Vaněk arcai
a budapesti Cseh Centrummal közös program Václav Havel születésének 80. évfordulóján

Ferdinand Vaněk, Václav Havel alteregója először a szerző Audiencia című darabjában tűnt fel 1975-ben. A Prágai Művészeti és Színházi Intézet kiállítása – amely erre az alkalomra érkezett Budapestre – neves külföldi előadások fotókon mutatja meg, hogyan képzelték el Václav Havelt Ferdinand Vaněkként a világ különböző tájain. 
Helyszín: harmadik emelet, karzatszint

14:00-16:00 Nyílt próba - Csongor és Tünde
Időpontok: 14:00 / 14:30 / 15:00 / 15:30 / 16:00
Az érdeklődők bepillanthatnak abba, hogy zajlik a Csongor és Tünde felújítópróbája.
Helyszín: Nagyszínpad, balkon- és karzatszint
16:00-17:15  Színpad és kínpad 1956-1958
Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön pódiumműsora – előpremier

Pódium-dokumentum összeállításunk az 1956-os forradalom színházi történéseiből villant fel fontos, eddig kevéssé ismert tényeket.

Előzetes regisztráció: jegy@nemzetiszinhaz.hu

Az elmúlt negyedszázadban számos könyv, összeállítás született a forradalom eseményeiről. Az írások, a televízió sorozatai főként az események politikai aspektusait tárták fel, de hogy a színházi életben mi történt, arról keveset tudunk. Az egykori krónikák azt még megemlítik, hogy Sinkovits Imre szavalt a Petőfi szobornál, majd Bessenyei a Bem szobornál, de hogy mélyebb áramokban mi történt, arról alig valamit vagy semmit. A szuverenitási kísérletek, a vidéki események, a beszervezések, majd a büntetések változatossága az ártatlanul kivégzett Földes Gábor győri rendezőig, valamennyi külön is fontos árama a forradalom életének. Aztán a szétszóródás: a magyar színházi életből több mint százan elhagyták az országot, a Nemzeti vezető művészeiből a legtöbben, s közülük ketten öngyilkosságba menekültek. Igazi színészi karriert csak Ferrari Violetta futott be külföldön, sokan néhány hónapos vagy éves távollét után hazatértek. Sorsok és szakmai események dokumentatív felidézésére törekszünk versek, színészi vallomások, minisztériumi, rendőrségi, belügyi anyagok összeillesztésével.

Fontos törekvésünk, hogy ne csak az 1956-os őszi eseményeket mutassuk meg, hanem a következményeket, a megtorlások változatos tényeit is. Ebben a jelben felvillantjuk Sinkovits Imre előkerült ’56-os naplójának részleteit, Darvas Iván, Bessenyei Ferenc, Mensáros László írásait és rendőrségi anyagait, Földes Gábor perének tényeit. Felhasználjuk Ablonczy László Régimódi színháztörténet – ÁVH-s iratokkal … és Raksányi Kutyával, továbbá „Templom, parlament, színpad, megannyi kínpad” című könyvének néhány kutatási eredményét. Albert Camus kiállása a magyar forradalom mellett közismert, de arról a magyar közvélemény nem értesült, hogy nemzetközi diplomáciai üggyé és különös háttérpolitikai játékká vált, amikor 1957 márciusában Yves Montand kelet-európai turnéja során felmerült a kérdés: tiltakozásul mondják-e le a moszkvai és budapesti fellépést feleségével, Simone Signoret-val. Ehhez a párizsi Irodalmi Újság anyagaiból merítünk az est műsorában, ezzel is utalva a forradalom és a magyar színészet becsülésének nemzetközi dimenziójára.

A műsort összeállította és előadja: Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön
Helyszín: Kaszás Attila Terem

 

16:00-16:30  Beszélgetés a színház új tagjaival
Rátóti Zoltánt és Szabó Sebestyén Lászlót Szabó László kérdezi
Helyszín: első emeleti büfészint, jobb oldal
17:00-18:30 Különleges utak és találkozások
Beszélgetés és filmvetítés a dániai Odin Teatret ősszel látható új szellemi kalandjáról.
Az Odin Teatret a 2015-ös MITEM-re hozta el The Chronic life c. előadását. The Tree (A Fa) című előadásukat a Nemzeti Színházzal és wroclawi Grotowski Intézettel koprodukcióban hozzák létre, és szeptember 30. és október 5. között öt alkalommal mutatják be színházunkban. A próbafolyamat utolsó tíz napjáról hoz benfentes információkat színházunk dramaturgja, Rideg Zsófia. Útjáról és e különleges társulat történetéről kérdezi őt Pálfi Ágnes és Szász Zsolt, a Szcenárium szerkesztői, akik egyben a folyóirat szeptemberi számát is bemutatják.
Helyszín: a Gobbi Hilda Színpad előtere
17:30-18:30 Premier előtt
Szilágyi Andor: Tóth Ilonka – ősbemutató a Nemzeti Színházban 1956 emlékére. A darab közelgő bemutatója kapcsán beszélget Szabó László Waskovics Andreával, Tóth Ilonka alakítójával. A beszélgetésen részt vesz még Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője, Dózsa László színművész és Szilágyi Andor író. 
Helyszín: második emelet, balkonszint bal oldal
17.00 - 18.00 Villámrandi, ahol a néző ismerkedhet színészeinkkel
17:00-17:30 Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Bakoss-Kiss Gábor, Fehér Tibor, Olt Tamás
17:30-18:00 Nagy-Kálózy Eszter, Söptei Andrea, Mátyássy Bence, Rácz József, Trill Zsolt
Helyszín: első emeleti büfészint, jobb oldal
18.00 Kaszás Attila Terem, Felolvasószínházi bemutató a Magyar Dráma Napja alkalmából
Kiss Csaba:
FŐNYEREMÉNY

(játék a pénz körül)

Előzetes regisztráció: jegy@nemzetiszinhaz.hu

Pár évvel ezelőtt egy napról-napra tengődő férfi 630 millió forintot nyert a skandináv lottón. Kiss Csaba darabjának hősét róla mintázta, a pénz által szült magányt, a vagyon üvegházhatását vizsgálja fájdalmas és mulatságos vígjátékában. A felolvasás után közönségtalálkozót tartunk, melyen a szerző mellett jelen lesz a darab ihletője, a skandináv lottó főnyereményének nyertese, Andraschek László és felesége is. 

Szereposztás:

PECH JÓZSEF: Horváth Lajos Ottó
MARGIT, P. második felesége /  IRMA, P. első felesége:  Györgyi Anna
FŐNÖKÚR, P. főnöke / AGG PECH, P. apja:   Schnell Ádám
VILI, személyi menedzser / PECH PUBI, P. fia első házasságból:   Farkas Dénes
FANNIKA, lány a szomszédból / GUCCI lány:   Vas Judit Gigi eh.

Dramaturg: Kulcsár Edit
Rendező: Kiss Csaba

18:15-19:00 Nem késő abbahagyni
A Kaposvári Egyetem V. éves színészosztályából alakult együttes koncertje.
Tagjai: Katona Kinga, Mikecz Estilla, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Kovács András, Krausz Gergő.  A koncerten saját dalaik hangzanak el. „… az élet csak zakatol idebenn / én táncolok hosszú vonatsíneken / fütyül a sors a hátam mögött / de minden bánat az égbe szökött…”
Helyszín: Hajóorr
19.00 Nagyszínpad - Csongor és Tünde 
Ingyenes előadás a Magyar Dráma Napja alkalmából, amelyet a Csongor és Tünde színpadi történetében először látássérültek számára is élvezhetővé teszünk, narrálással. Előzetes regisztráció: jegy@nemzetiszinhaz.hu    -   minden hely elkelt!

 

Kedves Nézőink!

Sajnálattal közöljük, hogy a 2016. szeptember 24-én a Nemzeti Színház nyílt napján 19 órakor kezdődő Csongor és Tünde című ingyenes előadásunk az előzetes regisztráció alapján betelt. Szeretnénk azonban kárpótolni önöket, ezért 50%-os kedvezményt biztosítunk a 2016. szeptember 26-án 15 órától műsorra tűzött Csongor és Tünde című előadásunkra, valamint szeretettel várjuk önöket Nyílt napunk egyéb izgalmas és egyedülálló programjaira!

Jó szórakozást kíván a Nemzeti Színház Kommunikációs Osztálya

 
19.00 Gobbi Hilda Színpad - Velvet Havel
A humorral átszőtt zenés előadás egyedi stílusban mesél Havelről, a már életében legendává vált személyiségről - cseh nyelven, magyar felirattal.
Ingyenes de regisztrációhoz kötött előadás! Szerezze meg a részvételi lehetőségét a  jegy@nemzetiszinhaz.hu címen! 

Az előadásról további részletek a Nyílt nap 2016 kapcsolódó információiban.

 

Egész nap kedvezményes jegy- és bérletvásárlási lehetőség!
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

(2016. augusztus 25.)

Előző hír Következő hír