Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800 (központ)
Vissza a hírekhez

Velvet Havel

Havel fesztivál - szeptember 23-24.

Václav Havel október 5-én ünnepelné 80. születésnapját. Az alkalomhoz kapcsolódóan a budapesti Cseh Centrummal közösen hívjuk a közönséget a jelentős politikus és drámaíró életét, munkásságát felidéző fesztiválra. A két estén három színházi előadást és egy kiállítást kínálunk.  Az előadások megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a jegy@nemzetiszinhaz.hu címen lehet.

 

Václav Havel (1936 – 2011) 
Jómódú polgárcsaládban született Prágában. Az egyetemre nem nyert felvételt „burzsoá” származása miatt, ezért laboratóriumi segédként, illetve taxisofőrként dolgozott. Közben a Prágai Műszaki Egyetem esti tagozatát látogatta. 1960-tól egy színházban dolgozott, 1963-ban mutatták be első darabját. Ebben az időben már nyíltan hirdette azt a véleményét, hogy vissza kellene térni a két világháború közötti liberális, demokratikus tradíciókhoz. Az 1968-as csehszlovákiai invázió után eltiltották a színháztól, fizikai munkás lett. Mivel szóvivőként részt vett a Charta ’77 mozgalomban, öt és fél évre bebörtönözték.1989-re ő lett az emberi jogok és a politikai liberalizáció fő szószólója. A csehszlovákiai „bársonyos forradalomban” vezető szerepet töltött be, 1989. december 29-én a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság elnökévé választotta meg a parlament Husák lemondása után.

 "Václav Havel a Činoherní klub színpadán Prágában,
az Audiencia első nyilvános csehszlovákiai előadásán 1990. január 12-én
Pavel Landovský színművész társaságában

 

 A  PROGRAM

2016. szeptember 23., 19:00

Audiencia - Antiwords

Dupla Audiencia, azaz Audiencia két változatban. Havel híres egyfelvonásos darabját az est első felében a Váci Dunakanyar Színház megfogalmazásában láthatják. A Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciójában Ferdinánd Vaněk szerepében Bakos-Kiss Gábor, a sörmesterében pedig Benedek Gyula lép színpadra. A  rendező Nagy Péter István.

Az est második felében két cseh előadóművész Soňa Ferienčiková és Michaela Hradecká részben improvizált, a Havel darab által inspirált bohócjátékát láthatjuk, Antiwords címmel. Az Antiwords már három kontinenst meghódított, nagy sikererrel szerepelt többek között Washington, New York, Peking, Szöul, Puszan, Milánó, Oszló, Krakkó, Firenze, Berlin, London és Endinburg színpadán. A rendez Petr Boháč (Spitfire Company)

 

2016. szeptember 24., 19:00

(A szeptember 24-i programok részei a Nemzeti Színház nyílt napjának.)

Velvet Havel

(Cseh nyelven, magyar felirattal)

Velvet Havel Miloš Orson Štědroň színházi-zenei szerzői darabja, aki korábbi, ismert cseh személyiségeknek (Ivan Blatný, Jaroslav Hašek, Antonín Dvořák, Josef Gočár, Johann Gregor Mendel) szentelt, sikeres színházi projektjeit követően logikusan jutott el Václav Havel alakjához. Orson Štědroň Havel élete és munkássága által lazán inspirálva, humorral és a rá jellemző egyedi stílusban mesél Havelről, környezetéről és rólunk magunkról is. A zenéből kiinduló darab formája  lehetőséget teremt ennek a kicsit sem könnyű, kényes és aktuális témának, illetve egy, már életében legendává vált személyiség élettörténetének eredeti megragadására.  

 

KIÁLLÍTÁS:

VÁCLAV HAVEL - AUDIENCIA, avagy FERDINAND VANĚK ARCAI


Ferdinand Vaňek Václav Havel stilizált alteregója, és először az Audiencia című darabban tűnt fel 1975-ben. Ezt az egyfelvonásost, amelyet általában a Verniszázs, vagy a Tiltakozás című darabbal együtt mutatnak be, Csehországban és külföldön egyaránt számtalanszor játszották már. A kiállítás neves külföldi előadásokat megörökítő fényképekből áll össze. Érdekes megfigyelni rajtuk, hogyan képzelték el Václav Havelt a különféle alkotók Ferdinand Vaněk karakterén keresztül.

Kurátor: Helena Albertová

A kiállítást a Prágai Művészeti és Színházi Intézet készítette.

 

(2016. augusztus 29.)