Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Varázscsepp Gála - Tehetség határok nélkül

Nemzeti összetartozás napja

Minden magyar azzal a küldetéssel születik, hogy szolgálja a nemzet megmaradását és értékeit megőrizze az egész emberiség számára - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Tehetség határok nélkül gálán a Nemzeti Színházban.

    A gyermekvédelmi ellátásban nevelkedő gyermekek részére szervezett Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny győzteseit, valamint határon túlról érkező fiatalok produkcióit felvonultató, a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó eseményen Semjén Zsolt elmondta: a magyar állam feladata keretet teremteni a nemzet megmaradásához, például a kettős állampolgárság megadásával és a határon túli magyar közösségek, kulturális és oktatási intézmények támogatásával, ugyanakkor a nemzet tagjainak felelőssége, hogy "hajszálgyökerek sokaságával", személyes kapcsolatokkal szője át a Kárpát-medencét.

    Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője megnyitó beszédében kiemelte: a Nemzeti Színház felelősségének érzi a fiatalok felkarolását. 

Példaképek - Rióba készülő bírkózók a Nemzeti Színpadán
A gála résztvevői

 

***

 

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a gála előtti napon a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez és a Családlánchoz csatlakozott családokat láttuk vendégül. Vendégeink a Körhinta című előadásunkat nézték meg Vidnyánszky Attila rendezésében, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

***

Háttér

A Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny a gyermekvédelmi alap- és szakellátásban nevelkedő gyermekek, illetve utógondozásban nevelkedő fiatalok részére.

A tehetségkutató verseny öt különböző kategóriában ad lehetőséget arra, hogy a jelentkezők összemérhessék tudásukat és tehetségüket:

  • ének kategória,
  • tánc kategória,
  • hangszer kategória,
  • vers és próza kategória, valamint
  • egyéb előadó-művészet kategória (pl. rap, kisebb színdarabok).

A 2011. évben indult verseny először Cseppsztár néven valósult meg, majd a 2012. évtől Varázscsepp néven vált országosan is nagy érdeklődést kiváltó rendezvénnyé.

A rendezvény színvonalas szervezése a Főigazgatóság és a Fővárosi Kirendeltséggel való együttműködés, valamint a társintézmények összefogásával, valósult és valósul meg. A Cseppkő Gyermekotthon irányításával létrejött egy projektcsapat, amely a projektterv írásától a színpadi dekoráción, a vendéglátáson keresztül a gyermekvédelmi intézményekkel való kapcsolattartásig megvalósítja a versenyhez kapcsolódó előkészítő és szervezési feladatokat, amelyben mindenkinek megvan a maga szerepe, beleértve a gyermeksegítőket is.

A Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny megrendezésének rövid távú céljai közt szerepel:

  • a tehetséges gyermekek felkutatása és további lehetőségeik bővítése,
  • a Főigazgatóság tehetséggondozó programjába való bevonás lehetőségének megteremtése,
  • a fiatalok ösztönzése, motiválása az önkifejezés fejlesztésére,
  • a segítségnyújtás az ifjú tehetségek céljainak eléréséhez,
  • az esélyegyenlőség és a társadalmi tolerancia erősítése,
  • bűnmegelőzés, drog prevenció a szabadidő hasznos eltöltése által.

A Tehetségkutató Verseny hosszú távú célja, hogy minél több gyermek számára nyisson új távlatokat, kitörési lehetőséget kínáljon számára, valamint, hogy megjelenjen a saját, belső motivációja. Amikor a gyermekek, fiatalok látják a saját és mások sikereit, példát mutatnak egymásnak, barátságokat kötnek, a zene, a művészetek szeretete összeköti őket, és ez jobban motiválja őket, mint bármi más.

A Verseny megrendezése során a szervezők fontosnak tartották, hogy a zsűriben résztvevők olyan hiteles személyek legyenek, akik tehetségük által elismert, vagy egy-egy tehetségkutató versenyen elért eredményüknek köszönhetően váltak előadóművészekké, vagy szakmai munkájuknak köszönhetően elismert producerek, szakemberek, akiknek elismerése, buzdítása, konstruktív kritikájából merítve építkezhetnek saját előadó művészetük terén.

A Tehetségkutató Verseny nem csak a fent említett 5 kategóriában biztosítja a szakellátásban élők tehetségének megmutatását, hanem lehetőséget ad más művészeti ágakban is a bemutatkozási lehetőségre. A 2014. évi Varázscseppen hagyományteremtő céllal indult az a kiállítás, amely a gyermekvédelmi intézményekből érkező képzőművészeti alkotásoknak ad helyet az elődöntő, középdöntő és a döntő idejére, amelyeket a meghívott vendégek, támogatók, és nem utolsó sorban a versenyzők és a kísérőik is megtekinthetnek, megcsodálhatnak. 

A Varázscsepp Országos Tehetségkutató Versenyt több nagyvonalú támogató is a szárnya alá vette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mellett, iskolák, egyéb partner intézmények és civil adományozók is akadnak szép számmal, amelyeknek köszönhetően a jó tapasztalatokon, élményeken kívül senki sem tér vissza üres kézzel. Meg kell említeni a bírálóbizottság tagjait is, akik szintén ingyen vállalták, hogy eljönnek, zsűriznek, motiválják a gyerekeket, valamint kiemelt támogatóként kell megemlíteni a Marczibányi Téri Művelődési Központot, amely térítésmentesen ingyen biztosított helyszínt az elődöntők és a döntők számára.

Idén a győztesek gálájának a Nemzeti Színház ad otthont.

(2016. június 03.)