Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Színjátszó örömünnep volt a Pajtaszínházi Szemle

A vidéki, amatőr „színházcsinálók” örömünnepe lett a magyar kultúra napja alkalmából január 23-24-én a Nemzeti Színház stúdiószínpadain hagyományteremtő szándékkal megrendezett Pajtaszínházi Szemle, melynek két napja során több mint 350 színjátszó lépett a világot jelentő deszkákra. 

A szemlén a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében, a Magyar Művészeti Akadémia szakmai támogatásával megvalósult Pajtaszínház mintaprogramban részt vevő amatőr színjátszó csoportok a program keretében született előadásainak díszbemutatóit láthatta a közönség. A Pajtaszínház program keretében a Nemzeti Művelődési Intézet hat megye (Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) huszonnégy településén hívott életre vagy támogatott helyi műkedvelő színtársulatokat. A Magyar Teátrumi Társaság a csoportok színházi tevékenységéhez szakembereket biztosított a programhoz, hogy segítsék a színtársulatokat egy produkció létrehozásában. 

A Pajtaszínházi Szemlét január 23-án sajtótájékoztatóval nyitották meg. A rendezvény házigazdájakéntVidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntötte a megjelenteket. „Ez a színház az egész nemzet színháza” – hangsúlyozta, s örömét fejezte ki afelett, hogy az ország számos pontjáról érkező színjátszó csoportok érezhetik ez alkalomból magukénak a színházat. Vidnyánszky Attila beszélt arról is, hogy reményei szerint az esemény hagyományt teremt, s minden évben így ünnepelhetik a Nemzeti Színházban a magyar kultúra napját.

Forrás és a teljes tudósítás: Nemzeti Kulturális Intézet

(2016. január 26.)