Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kállai Ferenc emlékév

A Kossuth-díjas színművész tiszteletére, születésének 90. évfordulója alkalmából megemlékezés-sorozat kezdődött. Szeptember 28-án, egy budapesti sajtótájékoztatón ismertették a Kállai-emlékév állomásait. A 2010-ben elhunyt művész erősen kötődött szülővárosához, ezért az első események helyszíne Gyomaendrőd.

 

2015. október 2. Gyomaendrőd

Szoboravatás
Gyomaendrőd sok híres embert adott a világnak – mondta Toldi Balázs polgármester az emlékezők gyűrűjében. Közülük is kiemelkedik az 1925. október 4-én született Kállai Ferenc. A város díszpolgárává avatta a színészt, róla nevezték el az alapfokú művészeti iskolát, utca is őrzi az emlékét. Most egy egészalakos, ülő szobor került a városba, a Holler Szálloda melletti tére, ahol kilencven éve Kállai Ferenc édesapja várta gyermeke megszületését. - mondta a polgármester. Szőke Sándor alkotása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és civil adakozásból készülhetett el. „A szobor visszahozta őt közénk" - fogalmazott Toldi Balázs.

Hegedűs D. Géza színművész, a Kállai Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnöke a 20. századi magyar színház- és filmművészet egyik legnagyobb kiválóságának nevezte a színészt. Szavai szerint a családnak, a gyermekkor élményeinek, a hely szellemének és Gyomaendrőd emberi közösségének köszönhető, hogy Kállai Ferenc a nemzet színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, Kossuth-díjas és még számtalan díjjal elismert színész lehetett. "Mert azt mondják, minden eldől kiskorunkban" - fogalmazott. Hegedűs D. Géza reményét fejezte ki, hogy a Szabadság tér azon része, ahol az alkotást elhelyezték, a szerelmesek találkozóhelye lesz, mert "Kállai Ferenc művészetének egyik éltetője a szerelem volt, amely itt érte őt utol először".
 

MTI fotó: Rosta Tibor


Halászné Balogh Erzsébet, a szoborállítást kezdeményező Gyoma és Szülőföld Baráti Kör elnöke még a budapesti sasjtótájékoztatón elmondta: az ovális gránittömbön elhelyezett, bronzból készült szobor egy padon ülve ábrázolja Kállai Ferencet. Hegedűs D. Géza pedig arról beszélt, hogy Szőke Sándor szobra a művész derűjét és humánumát sugárzó alkotás, inspirálója Keleti Éva 1971 júliusában készült fotója, amelyen kiskutyájával az ölében ül a művész.

 

Kállai 90
Keleti Éva fotókiállítása

A szoboravatás után a művelődési házban folytatódott a rendezvény, amely a tervek szerint 2016 februárjában felveszi Kállai Ferenc nevét.

Keleti Éva fotóművész :: MTI fotó: Rosta Tibor

A kiállításon Keleti Éva 50 képe látható. A felvételek a Kállai-életpálya jelentős állomásait és magánéletének egyes pillanatait mutatják be. A megnyitón Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező egyebek között elmondta, hogy a képek "egy nagyon nagy emberről szólnak, aki nélkül nem lett volna 20. századi magyar színház". A fotók jól mutatják Kállai Ferenc sokszínűségét, "azt, hogy az élet borzalmas és gyönyörű".

Szinetár Miklós rendező :: MTI fotó: Rosta Tibor

A rendező úgy fogalmazott: vannak nagy művészek, akikkel nem jó együtt lenni, de Kállai Ferenc nem ilyen volt.

A megnyitón Kállai Ferenc pályatársa Béres Ilona mondott verset. A tervek szerint a Kállai 90 című fotókiállítást még az idén Budapesten is láthatjuk majd a Pesti Magyar Színházban, a Vígszínházban és a Nemzeti Színházban is. Később pedig vidéki színházainkban is bemutatják, elsőként a Békéscsabai Jókai Színházban

A gyomaendrődi eseményeken a Nemzeti Színházat A. Szabó Magda, az intézmény stratégiai igazgatója és Rubold Ödön színművész képviselte, aki a kiállítás megnyitót követő gálaesten is fellépett.


 

(2015. október 03.)