Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

...kik dolgoznak a háttérben

Ismerje meg közelebbről...


… a technika „ördögeit”, a hangosítókat

Koroknai Tamás a Nemzeti Színház hangosító tárának vezetője. Ő az, aki –kollégáival - a kábelek másik végén gondoskodik arról, hogy a teátrumban estéről – estére a nézők és a színészek megtalálják egymással a megfelelő hangot.

 

… a sötétség urait, a világosítókat

Pallagi Mihály és Győri László a Nemzeti Színház fővilágosítói. Ők gondoskodnak a sötétségről és a világosságról, vagyis mindenről, ami a színpadon a nézők számára látható vagy láthatatlan.


… a hajköltemények mestereit, a fodrászokat

Makk Ildikó a színházi és filmes világ művészeinek frizuráját alkotja meg nap, mint nap. Kollégáival közösen estéről estére gondoskodnak arról, hogy a loknik és a parókák mindig a helyükre kerüljenek, és az előadások végéig ott is maradjanak.

 

… a jelmezek gondozóit, az öltöztetőket

Hosszú Ritakilenc kollégájával együtt - a Nemzeti Színház művészeit öltözteti. Jöhet folt, szakadás vagy gyűrődés, ő gondoskodik róla, hogy estéről estére minden jelmez tökéletesen álljon a színészeken.


… a láthatatlan mestereket, a díszítőket

Beregszászi Attila és Balogh Alajos a Nemzeti Színház színpadmesterei. Ők azok, akik csapatukkal nap mint nap felépítik, majd lebontják az előadások díszleteit. Bár legtöbbször láthatatlanok, munkájuk eredménye minden alkalommal látványos.

Beregszászi Attila

Balogh Alajos


..a nőket a színfalak mögött 

Négy nő, sok–sok rendező, rengeteg előadás. Bencze Zsuzsa, Herpai Rita, Tüű Zsófia és Kolics Ágota a Nemzeti Színház rendezőasszisztenseiként a háttérben dolgoznak, és csapatjátékosként segítik egy–egy darab létrejöttét.  

Bencze Zsuzsa

Herpai Rita


… az előadások karmestereit, az ügyelőket

Géczy István, Kabai Márta, Lovass Ágnes, Dobos Gábor és Lencsés István a Nemzeti Színház ügyelői. Bár a háttérben dolgoznak, a szerepük legalább olyan fontos, mint a színészeké. Ők az előadás karmesterei, akik felelnek azért, hogy este héttől tízig az előadás hibátlanul működjön.


Géczy István

Kabai Márta

Lovass Ágnes

Dobos Gábor

Lencsés István


… a drámaolvasás mestereit, a dramaturgokat

Keszthelyi Kinga és Perczel Enikő a Nemzeti Színház dramaturgjai. Ők azok, akik hivatásszerűen olvasnak, darabok után kutatnak, külföldi fesztiválokat látogatnak, hogy minél sokszínűbb repertoár várja egy-egy évadban a teátrum közönségét.

Keszthelyi Kinga

Perczel Enikő

… „a színészek élő lelkiismeretét”, a súgókat


Türelem, alázat, és ritmusérzék. Sütő Anikó, Kónya Gabi és Gróf Kati munkájának legfontosabb ismérvei. A Nemzeti Színház súgói az olvasópróbáktól kezdve feszülten figyelik a színészeket, hátha szükség van rájuk, és boldogok, ha az előadás alatt nem kell hallatniuk a hangjukat.


Sütő Anikó

Kónya Gabi

Gróf Kati

 

 


 

(2010. május 09.)