Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Rába Roland új szerepben

- Miről szól Mika Myllyaho darabja?

Rába Roland: Alapvetően egy szórakoztató “bulvárdarab” ez három fiúról, akik bajban vannak. Vicces formában mutatja meg, milyen az, amikor szorong az ember, fél vagy félreért dolgokat. A szerző sokszor következetlen, bizonyos szálakat, helyzeteket feldob, aztán nem foglalkozik vele, de ez a szabadsága is az anyagnak, mert lehetőséget ad az improvizációra. Egyébként a szerző eredeti szövegén is sokat alakított az ottani, finnországi próbafolyamat, ezért is engedi meg jobban a továbbírást. A megírása óta két további drámával trilógiává bővült Pánik Myllyaho első, önéletrajzi mozzanatokat is tartalmazó darabja három fiúról, a második darab, a Káosz három lány története, a Harmóniát pedig egy hónapja mutatták be Helsinkiben, így arról még nem tudom, miről szól.

- Melyik karakterrel volt a legtöbb munkátok?

Rába Roland: Mindegyikkel sok munka volt, és folyamatosan dolgozunk tovább a figurákon.

- Te melyik figurát formálod meg?

Marton Róbert: Ő a mi változatunkban a Robi nevet viseli, eredeti neve Leo, egy olyan figura, akiről nem derül ki, hogy pontosan mi is a baja, de az világos, hogy nincs minden rendben az életében. Szerintem ezzel sokan vannak így manapság: viszonylag normálisan élnek, normális családban, de mégis elégedetlenek. Hogy mivel, azt nem tudják. Ezt hívják depressziónak, levertségnek, de az is lehet, hogy ezek az emberek egyszerűen nem tudnak magukkal mit kezdeni. Igazi bajuk nincs, mégis bajban vannak. Van, aki például olyan munkát végez, - mint az én figurám, aki szerelő - aminél, úgy érzi, többre hivatott. Lehet, hogy ezt nem ismeri fel, inkább a párkapcsolatában keresi a hibát, pedig egyszerűen csak annyi baja van, hogy nem azt csinálja, amit szeretne.

- Ha neked problémád van, hogyan oldod meg?

Marton Róbert: Attól függ, milyen problémám van, de a legfontosabb, hogy beszélni kell róla.

- Improvizáltatok a darabban?

Rába Roland: Vannak benne olyan részek, amelyek improvizációból születtek, illetve vannak olyan részek, amelyek még nincsenek megoldva. Nagyon nehéz és izgalmas feladat, hogy csak hárman vannak a színészek színpadon. A figyelemmel, tempóval még problémáink vannak. Létre kell hoznunk egy olyan biztos állapotot, amiből, mint egy amőba tud mozogni az előadás, annak megfelelően, hogy épp milyen közönség nézi.

- Szeretsz ilyen pici csapatban dolgozni?

Rába Roland: Kisebb csapatban koncentráltabban tud létezni a színész, de éppen ez a feladat nehézsége is egyben, hogy nem tud eltűnni, tehát másfajta koncentráció szükséges a munkához. Nem nehezebb vagy könnyebb, más.

- Szabó Kimmel Tamás egész jól kick bokszol a darabban. Elküldted órára?

Rába Roland: Nem, én tanítottam be neki.

- Pár nap múlva lesz a bemutató. Ideges vagy?

Marton Róbert: Fura helyzet, hiszen kevesen dolgozunk a darabban, régóta próbáljuk, már egy hete rendszeresen megállás nélkül megyünk, ebből néha nagyon jó próbák születnek, de néha üresnek érzem magam. Nagyon várom már, hogy legyenek nézőink, legyen valami együtt lüktetés, hogy megoszthassuk mindezt másokkal is.

- Ez az első rendezésed. Izgulsz?

Rába Roland: Bízom magamban és a fiúkban is. A tudásunknak megfelelően tesszük a dolgunkat. Ha már néznék, az újabb inspirációkat adhatna a továbblépésre. De ez pillanatokon belül megtörténik.


(2009. október 09.)