Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Kitárta kapuit a Nemzeti Színház

Fiatalok és idősek egyaránt jól szórakoztak szombaton a Nemzeti Színház nyílt napjának programjain. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek teátrumunk kulisszái mögé, a nyílt próbákba, találkozhattak színművészeinkkel, és koncerteket is hallgathattak. Az egész napos rendezvényen természetesen a gyerekekről sem feledkeztünk meg.


Szombaton délután kettőkor nyitotta meg kapuit régi és új ismerősei előtt a Nemzeti Színház. Akinek sikerült ülőhelyet találnia a nagyszínpad nézőterén, az elsőként a Berzsián és Dideki című képregénycirkusz kulisszái mögé pillanthatott be. A nyílt próbán – Almási–Tóth András rendezőnek és a művészeknek köszönhetően - a gyerekek és a felnőttek ízelítőt kaptak a Lázár Ervin meséjéből készülő előadásból. Ezzel párhuzamosan néhány emelettel lejjebb a Gobbi Hilda Színpadon Szabó Kimmel Tamás, Miklós Marcell és Marton Róbert tartottak aerobic órát a vállalkozó kedvű érdeklődőknek. Az októberben bemutatásra kerülő Pánik című darab három művésze - Rába Roland rendezővel - interaktív módon szemléltette a darab egyik jelenetét, amely komoly fizikai kihívás elé állította a próba résztvevőit, színészt és leendő nézőt egyaránt. A nyílt próbákkal egy időben a színház előtti területen egész nap jelmezeket próbálhattak az arra járók, és bérletet válthattak az évad előadásaira, melyeket teátrumunk művészei árusítottak. Panoráma termünkben óránként vetítettük a Lugosi Lugo László rendezte Egy ember tragédiája című, Németh Antalról szóló dokumentumfilmet. A sportfoglalkozások sem maradtak ki repertoárunkból, hiszen fiatal színészeink kötélhúzó versenyre, focizásra, ping-pongozásra és tollas labdázásra invitálták a gyermekeket és szüleiket. A Kaszás Attila Teremben - a Berzsián és Dideki című mesedarab kapcsán - rajzversenyt hirdettünk a legkisebbeknek, majd Nagy Mari művésznő meséi után Girgác Lacku felejthetetlen bábelőadása szórakoztatta a gyerekeket. A rajzverseny díjazott alkotásai megtekinthetők itt. Három órától Alföldi Róbert avatta be készülő előadásának kulisszatitkaiba a nézőket. A Friedrich Schiller: Ármány és szerelem című művéből készülő darabot a rendező egy héttel ezelőtt kezdte el próbálni színészeivel. A nyílt próba során az előadás egyik jelenetét a nagyszínpad közönsége előtt szedte darabjaira, majd építette fel művészeivel Alföldi Róbert. A kulisszajárás idén sem maradhatott ki a programunkból, teátrumunk munkatársai és színészei érdeklődők százainak mutatták meg színházunk műhelytitkait. Késő délután Gergye Krisztián kortárs tánc produkcióját az Óbudai Danubia Zenekar kísérte a Gobbi Hilda Színpadon, majd a Tízparancsolat alapján íródott kortárs drámákból felolvasószínház keretében hallgathattak részleteket az érdeklődők a nagyszínpad nézőterén Alföldi Róbert rendezésében. A Gobbi Hilda Színpad előterében a Bartók Rádió stábja rádiómúzeumot rendezett be, ahol kvízjátékkal és a Muzsikáló este című egyórás műsorral várták a nagyérdeműt. A színes program utolsó etűdjeként este nyolc órakor Tompos Kátya és Szarvas József ragadtak mikrofont, és este tíz óráig, kapuzárásig a Zuboly zenekarral közösen szórakoztatták a közönséget.


Köszönjük mindenkinek, hogy eljött és személyesen is találkozhattunk, reméljük, sikerült örömteli perceket szereznünk. Legyen így az egész évadban!

 

 

(2009. szeptember 28.)