Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Színpadtechnika II.

A forgószínpadról szóló írásunk sikere a sorozat folytatására indított minket. Ebben az írásban a színpadtechnika másik különlegességével, a világon egyedülálló süllyedő rendszer vezérlésével ismerkedhetnek meg.
 

 A narancssárga pólós kolléga helyzetéből azonosítható, honnan is irányítják a rendszert.


Ez a vezérlőpultja az összesen 144 négyzetméternyi mozgatható, emelhető, süllyeszthető és dönthető elektromechanikus rendszernek. A rendezői bal oldalon, a színpad fölött egy-másfél emelet magasságban található. A jobb szélső monitoron az ügyelőpulttól kezdve a színpad minden részlete látható, de számunkra most a további négy képernyő a lényeges, amelyek többek között a süllyedők mozgásának programozását, vezérlését segítik.

A színpadtechnika számos előadásunkban kap fontos szerepet. Több előadásban ez a "képlékeny" színpad alkotta, önmagában a játékteret.
A rendező mellett ilyenkor egy technikai rendező is dolgozik, aki mindig mondja, hogy egy-egy mozgás mennyi idő alatt valósulhat meg. A rendelkezőpróbákon a színészek jeleneteinek beállítása mellett, ez a technikai "részlet" is fontos szerepet kap.
A következő képen megmutatom (ahogy a néző legfeljebb egy vezetéses látogatáson láthatja), a hátsó színpadtól a nézőtér felé nyíló látványt.
 

A szinpadnyílás 12 m, a hozzánk közelebbi kiemelés kb. 3 méteren, a zenekari árok pedig most a nézőtér első sorának szintjén áll. A kép a hátsószínpad első harmadából készült, kb. 30 méterre az első sortól.
 


Az előző állás, de a nézőtérről, kb. az ötödik sorból. A színpad eredeti magassága, nevezzük most "padlószintnek", két oldalt látszik. Tehát a főszínpad nagyobb része kb. -80 cm-en áll (van benne tartalék). Egy ilyen kép, de lényegében bármilyen bonyolultságú forma, 5-15 másodperc alatt alakul ki - ilyenkor "megmozdul a föld". Balra az oldalszínpad, amely majdnem akkora, mint a főszínpad. A jobb oldal inkább csak egy kényelmes, széles "járás". A képen a hátsószínpad nagyobbik fele zárva van.
 
kép és szöveg (eosz)
 
Kapcsolódó cikkek:

(2004. augusztus 25.)