Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Előkészületek

Kezdem azzal, hogy alig ismertem rá az épület belső tereire. A be- és átrendező most a Békés megyei Népművészeti Egyesület. Szintenként és termenként egy-egy "műhelyt", varázsoltak, amelyekben természetes alapanyagokból a szemünk láttára készül majd a szőttes, a faragás, a kosár, és az edények. A műhelyek falain kész munkák. Ha Pál Miklósnétól, kalauzomtól, az Egyesület elnökétől nem hallottam volna, magamtól is kitalálom, Békés megye népművészetének válogatottan legszebb darabjai. De ne (csak) régi tárgyakra gondoljanak. Élő népművészetet hoztak magukkal, olyan tárgyakat és bútorokat, amelyek mai, modern lakásaink díszei, "lélekmelegítői" lehetnek.
Én pl. "cserépmániás" vagyok, s bár lakásom nincs teletömve fazekasok munkáival, órákig tudok gyönyörködni egy szép formájú, mintájú edényben. Hasonló érdeklődésű olvasóinknak üzenem, ki ne hagyják ezt a három napot.
A játszóház az építmény földszintjén található legnagyobb teremben működik, ahol szakértő kezek segítik majd csemetéinket, a rongy- és csuhébaba, az ízléses gyöngysor és szalmajáték vagy a karácsonyfára való díszek készítésében.
A nagyszínház kiállításaival amúgy is találkoznak majd, nem kell még ezt a Zikkuratig vezető százlépésnyi kerülőt sem megtennie senkinek. A több emeletet átfogó merész installáció a kedvenceim egyike, ahogy Székely László díszlettervező művész bemutatója is. A Békéstáji Művészeti Társaság kiállítása részben még a falaknak támasztva várta a rendezőket. Igazi válogatás, ízelítő a sokféle stílusban alkotó művészek friss munkáiból. A kisplasztikák, szobrok kedvelői a stúdiószínház előterében találják majd kedvenceiket. Bármerre is sétáljanak, mindenhol valami érdekes, szép látványban lesz részük. A Békés megyeiek is igazán kitettek magukért. Bízunk benne - és itt egy idézet következzék a Békéscsabán tartott Megyenapokat megnyitó sajtótájékoztatón elhangzottakból -, hogy ez az igyekezet szerencsésen találkozik majd a budapesti közönség értő kíváncsiságával. Ne feledjék, mindössze három nap... Péntektől vasárnapig Békés megye kulturális életének egy különleges szeletét ismerheti meg nálunk, a Nemzeti Színházban. (eosz)

(2003. november 06.)