Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Elkezdődött a Nemzetiben is...

Csütörtök reggel. Az első teherautó a Zikkurat kiállításainak töredékével. Nézzük csak, hova is tegyük? Ilyenből még jön vagy egy tucat... ... hiszen a Megyejárás programsorozat szeptember 12-én, pénteken 14 órakor négy hajdú-bihari kiállítás megnyitójával kezdődik a Zikkuratban. Hajdú-Bihar megye élő népművészete (népművészeti bemutatókkal) Helyszín: Zikkurat 1., 1/A, 2., 2/A, 3., 3/A termei és melléktermei) Válogatás a Hajdú-Bihari Művészeti és Kézművesipari Szakképző Iskola ötvös- és zománcműves tanulóinak vizsgaremekeiből Helyszín: Zikkurat 4. és 4/A termei és melléktermei Csiga-biga, gyere ki… A debreceni Vojtina Bábszínház bábkiállítása Helyszín: Zikkurat 5., 6., 6/A, 6/B, 6/C termei és melléktermei Hajdú-Bihar megyei gyermek képző- és iparművészeti kiállítás Helyszín: Zikkurat 7., 7/A, 7/B termei és melléktermei.
Munkarendi értekezlet.
Az asztal körül a fény, hang, video, díszlet, bútor, jelmez, kellék, frizura, smink tudorai és természetesen a szervezőtitkár, az éppen dolgozó rendezőasszisztensek (remélem nem maradt ki senki), tehát akik nélkül nincs időben se próba, se előadás. Hetente egyszer látjuk így egymást. (Kisebb csoportokban persze, ahányszor csak kell.) Most a szokásosnál is több a papír, hiszen a Megyejárás mintegy hétszáz hajdú-bihari résztvevőjének kívánságait is figyelembe kell venni. "MÉG CSAK AZ ELEJÉN VAGYUNK, DE SZÉP LESZ" Csütörtök kora délután. Nagy a sürgés-forgás a Zikkuratban. A kiállítási anyagok jó részét lepakolták már a megfelelő termekben, s a csomagokból sorra bukkannak elő az izgalmasabbnál izgalmasabb tárgyak. Emitt mázas cserépkorsók, hímes tojások, subák kukucskálnak ki a védőfóliák alól, amott bábok, gyerekfestmények és kerámiák pihennek a padlón. Türelmesen várják, hogy helyükre kerülhessenek.
Mert a munka legnehezebb része, az elrendezés, csak most következik. Nem is gondolnánk, mekkora odafigyelést igényel ez a feladat. Az ötvösmunkákat meghatározott sorrendben kell a vitrinbe helyezni, úgy, hogy színük és alakjuk harmonizáljon. Bármilyen izgatottak is a kiállítók, ezt nem kapkodják el. "Még csak az elején vagyunk, de szép lesz." - ígérik mosolyogva.
A debreceni Vojtina Bábszínház munkatársai 8 előadásuk bábjait mutatják be. Még ők is javában dolgoznak, de már fölkerült néhány ígéretes díszlet: kék hegyek háttere előtt, szarvasbogár vontatta aranyhintó visz minket a mesék birodalmába. Az egyik mellékteremben máris ördögök gyülekeznek egy hatalmas láda mellett. De ez még nem minden. Óriás mesekönyvüket is megtekinthetjük majd, valamint színes kavicsokból kirakott csigabigájukat. (gabo) A Nemzeti Színház épülete is csordultig telt. A kinyomtatott programfüzet alapján is érezni lehetett, nem kevés élményben lesz része a hozzánk látogatóknak. Ám mire a Zikkurat és a főépület valamennyi szintjét bejártam, rá kellett jöjjek az eltelt három óra alatt a harmadát se láttam a lehetségesnek. Tordai Hajnal és Juhász Tibor a kiállítások rendezésének irányítói. Csütörtök este tíz óra, az utolsó simítások a programon. Ki, mikor, kit fogad, ki kéri fel, termek, székek, világítás, hangosítás, és így tovább, és így tovább. Holnap folytatjuk. Pontosabban, holnap kezdjük - most már Önökkel. 2003. szeptember 11. 22.45, a fesztivál előestéje

(2003. szeptember 11.)