Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 29. - Aguszta Napja

Olvasnivaló

Színházi Olimpia, MITEM, jelmezek

Megjelent a Nemzeti Magazin új száma

Világszínház – miről szól a Színházi Olimpia, mit jelent a szabadság? Mit kínál az idei MITEM? Mit rejt az orosz színházi élet enciklopédiája? Ezekről és sok egyéb érdekességről olvashatnak a Nemzeti Magazin legújabb számában.

 

A részvétel a fontos – a színházi olimpiák története

A 2023-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Színházi Olimpia a globális színházi fesztiválok között a legfiatalabb, de megtalálta saját profilját azzal, hogy visszatért a modern kori olimpiák eredeti eszményéhez, és a résztvevők versengésénél előbbre tartja a kulturális találkozást. Létezhet-e korszerűbb gondolat ennél az ideológiai elkülönülés és az engesztelhetetlen kultúrharc korában?

Színházi Olimpia megnyitó ünnepség, 2019

 

Színház és szabadság // Vidnyánszky Attila

A színházi világ figyelme 2023-ban Magyarországra irányul: húsvéttól Szentivánig, jó három hónapon át jeles külföldi társulatok nagyszerű előadásai, izgalmas programok várják majd a közönséget országszerte – mondja Vidnyánszky Attila. A 2023-as Nemzetközi Színházi Olimpia művészeti vezetőjeként azt reméli: az egész színházi szakma közös ünnepe lesz ez a világszínházi esemény.

 

Jelenet a Vahtangov Színház 2022-es MITEM-re meghívott Háború és béke című előadásból

 

Kelet és Nyugat // Kulcsár Edit a 2022-es MITEM-ről

Francia, görög, orosz, ukrán, lengyel, cseh, lett, litván, indiai és vietnami előadások érkeznek a Nemzeti Színház fesztiváljára. A 2022. április 20. és május 8. között zajló Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a járvány okozta válságban is gazdag kínálatot nyújt a magyar közönségnek. A folyamatos újratervezési üzemmódról, visszatérő nagyságokról, újdonságokról is beszélgettünk Kulcsár Edittel, aki 2017 óta az esemény főszervezője.

 

Az orosz színház enciklopédiája – Rimas Tuminas színháza

„A litván, aki az orosz színházi kultúra jelenségeként teljesedett ki” – tartják Rimas Tuminas rendezőről, aki a moszkvai Vahtangov Színház művészeti arculatát igazgatóként az orosz klasszikusok felé fordította. Ebből a kínálatból a magyar közönség is részesülhetett már az elmúlt évek során a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón: Lermontov, Puskin és Csehov után az idei MITEM-en Tolsztoj és a Háború és béke következik.

 

Berzsenyi Krisztina és két terve a Róeó és Júlia című előadásunhoz

Egyéni tervek, közös alkotások – Berzsenyi Krisztina

„Olyan jelmezre van szüksége a színésznek, amelyben kényelmesen tud mozogni, és amelyben – az adott szerepben – a sajátjaként tud létezni. Abban is segítjük, hogyan váljon eggyé a szereppel, a mondanivalóval. Ezért szoktam azt mondani, hogy kicsit pszichológusok is vagyunk mi, jelmeztervezők.

 

Zsazsa példája – Fedák Sári-díj

Nem szabad elfelejteni, honnan jött az ember, mert különben azt sem tudja majd, merre tart – mondja Szűcs Nelli. A színésznő amellett, hogy a Nemzeti Színház társulatának tagja, a beregszászi színházban is játszik. Ott kezdte a pályáját, most a Fedák Sári színészdíj alapítását kezdeményezte.

 

Kattintson a képre és olvassa online a friss vagy bármelyik korábbi számot! 

 

(2022. január 27.)