Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 24. - György Napja

Vendégünk a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar

A Boldogasszony Iskolanővérek által az erdélyi Szovátán működtetett Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar januárban egy héten át vendégeskedik a Nemzeti Színházban. Az ötven fős kórusnak Pintér Szilvia ifjúsági programfelelősünk, színházpedagógus és Rubold Ödön színművész tartanak foglalkozásokat. Majd a Gyermekkar fellép Berecz András Isten bolondja január 9-diki és a Csíksomlyói passió január 10-11-diki előadásában is.

Színházbejárás is része a programnak Flament Krisztina vezetésével -  a kórus tagjai a Nemzeti Színház állandó kiállításán (2018)

 

Az egyre szorosabbá váló kapcsolat a 2018 nyarán kezdődött, amikor a kórus fellépett a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadásában a csíksomlyói nyeregben augusztus 18-án. A gyerekek és az előadásban a Vándor szerepét alakító Berecz András az erdélyi próbafolyamat során a közös éneklésben találták meg a közös hangot. 2019-ben a baráti-szakmai kapcsolat Ferenc pápa erdélyi látogatásakor folytatódott, amikor a pápalátogatás hétvégéjén együtt léptek a közönség elé Berecz András új, Isten bolondja című estjében.  

 

Pintér Szilviával a Panoráma teremben (2020)

 

A mostani, budapesti átogatás január 7-én este kezdődött a Párbeszéd Házában tartott jótékonysági esttel, ahol a kórus tagjai, Berecz András ének- és mesemondó, munkatársunk Lukácsy György moderálása mellett elevenítették fel élményeiket a Csíksomlyói passió előadásról. A sikeres est bevétele a Kodály Kórus működését támogatja a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány segítségével.  Információnk szerint a gyűjtőládát a Nemzeti Színház előadásain is megtalálják.

 

Beszédtechnika foglalkozás Rubold Ödönnel (2020)

 

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar magyar gyerekekből alakult 2005-ben, a Boldogasszony Iskolanővérek zenés missziójának gyümölcseként. A kórus tagjai Szovátáról és a Felső-Nyárádmente több falujából valók: Jobbágytelkéről, Székelyhodosról, Deményházáról, Mikházáról, Nyárádremetéről. A kórusvezetőket az a szándék vezette, hogy a muzsika és kóruséneklés segítségével éltető és élni segítő közösségeket hozzanak létre, hogy lehetőséget teremtsenek, és ami talán a legfontosabb, reményt ébresszenek. A gyerekek lelkesedése és kitartása eredményeképpen született meg egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely, a Tündérkert Iskola, amely a Kodály-módszer segítségével ma már 250 gyermeknek ad lehetőséget nemcsak a zenei anyanyelv, hanem magyarságuk, nemzettudatuk megőrzésére is. A kórus repertoárjában a hagyományos magyar folklór és feldolgozásai mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek szerepelnek. Az elmúlt években a kórus szép sikereket ért el, és mára Erdély egyik ismert és szeretett gyermekkarává vált.

 

Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány

A Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány 2015-ben kezdte meg munkáját, azzal a céllal, hogy a szórványban élő bajba jutott magyar családokat és gyermekeiket segítse, támogassa. Gyermekvédelmi munkájuk fontos része, hogy ezeket a veszélyeztetett családokat és gyermekeiket ne csak tanáccsal, jó szóval, hanem rendszeres anyagi támogatással, tanszerekkel, ruhával, lakhatással, étkeztetéssel, iskoláztatással is segíteni tudják.

Segítő szándékuk elsősorban az erdélyi Magyarfülpösön működő Szivárványház és annak vezetője, Ady István, református lelkész áldozatos munkájának megkönnyítésére irányult. István, Böjte Csabához hasonlóan, fáradtságot nem kímélve munkálkodik a kis, eldugott mezőségi falvakban élő, hátrányos helyzetű, magyar gyermekek megsegítésén. Falujában bentlakásos kollégiumot hozott létre, melyben évről évre több tucat nehéz sorsú gyermek kap menedéket és lehetőséget az új, emberhez méltó életre.

A lehetőségre azonban nagyon sokan várnak. Így az alapítvány munkatársainak meggyőződésükké vált, hogy segítő munkájukat ki kell terjeszteniük minél több rászoruló felé, ugyanis hisznek abban, hogy az emberszeretet és segítőkészség nem csökken azzal, ha minél több felé közvetítik.

Felajánlásokat a szervezők a helyszínen kihelyezett adománygyűjtő dobozban, illetve a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány számlaszámán szívesen fogadnak.

OTP  11712004 – 20350905 (Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány)

Kattintson a képre, ha nagyobb méretben szeretné látni (Fotók: Eöri Szabó Zsolt)

 

(2020. január 9.)