Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 20. - Tivadar Napja

Hír

Óriási siker, 25 ezer néző Csíksomlyón a Nemzeti Színház Passió előadásán

Sajtóközlemény

2018. augusztus 18-án este 8 órától ingyenes előadást vitt színpadra a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Nemzeti Színházban 2017 tavaszán bemutatott Csíksomlyói passió című előadás szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói Nyeregben.

 

Jelenet az előadásból


A spirituális helyszínen felállított, 65 méter szélességű színpadon négy napig folytak a próbák. Az előadásban 150 táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és erdélyi tánccsoportok, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Mereklye Táncegyüttes (Csíkmadéfalva), a Borsika Táncegyüttes (Csíkszereda) és az Ördögborda Táncegyüttes (Balánbánya) táncosai vettek részt. Az 50 fős gyermekkórus tagjai a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarból (Szováta), a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kórusból (Sóvidék és Nyárádmente) és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek.

A produkcióban hat zenész szolgáltatta az élőzenei kíséretet, és a Nemzeti Színház társulatának 16 színésze vett részt, kiegészülve az erdélyi származású Molnár Levente operaénekessel, aki ezúttal prózai szerepet, Pilátus alakját formálta meg.

A három különálló színpadból, 400 négyzetméter vetítőfelületből, több tíz kilométer kábel lefektetésével megvalósuló színpadi installációt helyi vállalkozások és a Nemzeti Színház 40 fős műszaki csapata építette meg.

 

Az előadást kezdő képek

 

A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, rendezője a Nemzeti Színház főigazgatója, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila volt.
Az előadáson jelen volt a színpadi mű egyik szerzője, Szőcs Géza, Kossuth-díjas író-költő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, számtalan anyaországi és erdélyi közéleti személyiség, egyházi vezető illetve egyházi és civil szervezeti delegáció.

 

Jelenet az előadásból

A produkciót a Duna Televízió ún. csúsztatott élő adásban teljes egészében közvetítette.

A produkcióban résztvevő mintegy háromszáz művész és színházi szakember köszönetet mond az előadást megtekintő nézőknek. Felejthetetlen és megrázó élmény volt a nézők szeretetét és figyelmét érezni, és az, ahogyan a társulat és a nézők az előadás végén együtt énekelték a magyar és a székely Himnuszt.

Vidnáynszky Attila elmondta: „színházrendezői életem talán legfontosabb előadása valósult meg, és egyben az a régi álmom, hogy a Csíksomlyói passió csodálatos szövegei a dráma címadó helyén hangozhassanak el. Hálás vagyok minden egyes nézőnknek, életre szóló élményt adtak mindannyiunknak. Hónapokig a hatása alatt leszek az előadásnak, amely rengeteg inspirációt és energiát adott a társulatnak a következő évek munkájához. Nagyon szeretnék visszatérni más produkciókkal a Nyeregbe. Különösen hálás vagyok az erdélyi szervezőknek, lenyűgöző munkát végeztek.”

 Záró képek... 


Zsuráfszky Zoltán így fogalmazott: „egészen különleges, megismételhetetlen este volt. Azt kívánom minden magyar művésznek, hogy legyen lehetősége legalább egyszer az életben átélni azt a szeretetet és lelki összetartozást, ami megérintett bennünket Csíksomlyón. Szakmai szempontból nagy kihívás volt a saját táncosaink és az erdélyi táncosok összehangolása ennyire rövid idő alatt, de elmondhatom, hogy kiválóan sikerült. Köszönöm mindenkinek!”

 

A Csíksomlyói passió című előadás 2018. novemberétől látható majd újra a Nemzeti Színház színpadán.

 

...és az egy nappal korábbi főpróbán készült stábfotó. Fotók: Eöri Szabó Zsolt

 

(2018. augusztus 19.)