Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 29. - Aguszta Napja

Hír

MITEM 2018

Mindenben rekordot döntött az V. MITEM

Időtartamban, előadásszámban és nézőszámban is rekordot döntött az V. MITEM, a Nemzeti Színház idei nemzetközi színházi találkozója. Április 10. és 29. között 14 ország 29 előadása került színre a Nemzeti három színpadán.
Az Ivanovnak tapsol a közönség  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Vasárnap este a Horvát Nemzeti Színház Ivanov előadásával ért véget az V. MITEM. Idén orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni és határon túli magyar előadások Szerbiából és Romániából színesítették a MITEM fesztivál programját. A Nemzeti Színház produkciói közül a Bánk bán, a Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke, a Woyzeck és a III. Richárd szerepelt a MITEM programjában.
A produkciókat összesen 8377 néző látta, a MITEM előadásainak átlagos látogatottsága 95 %-os volt. A közönségtalálkozókon, a szakmai beszélgetéseken, a kísérőprogramokon több százan vettek részt.
Az idei MITEM mottójának egy Szophoklész idézetet választottunk: „Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre.” Vendégünk volt többek között a világ sztárrendezői közül a litván Eimuntas Nekrošius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin. A milánói Piccolo Teatro ezúttal Antonio Latella Pinokkióját hozta el. Jelen voltak az államiságuk századik évfordulóját ünneplő észtek, Elmo Nüganen Vágyakozás című előadásával. Nagy öröm volt az idei MITEM-en a német színház hangsúlyos jelenléte: a Berliner Ensemble A kaukázusi krétaköre Michael Thalheimer rendezésében a kortárs német színház élvonalát képviseli, és ők hozták el Oliver Reese A bádogdobját is. Ismét voltak határon túli magyar előadások: Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice, Újvidékről a Borisz Davidovics síremléke című előadás, Székelyudvarhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatták a fesztivállátogatók. Nézőink találkozhattak négy arab előadással is, a fesztivál kuriózumaként egyaránt jelen voltak már emigrációban élő és a hazájukban dolgozó arab rendezők és társulatok is. Volt ingyenes Cseresznyéskert előadásunk a színház előtti téren, és itt volt Parvathy Baul indiai együttese is. 
A fesztivál három hete alatt idén is feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutattuk be az előadásokat. A Nemzeti Színház már a 2019-es MITEM-et szervezi, és a következő hetekben sem áll meg az élet, hiszen május 24-én mutatjuk be A Gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot Zsótér Sándor rendezésében. Az előadásban először dolgozik együtt a rendező Udvaros Dorottyával, a főszerepet pedig Herczeg Péter egyetemi hallgató játssza. A jövő héten fogadjuk a Nemzeti 2018/19-es évadának 100.000. nézőjét. A nyáron Kapolcson láthatja a közönség a Woyzecket és a János vitéz-missziót. Augusztus 18-án pedig „hazatér a Passió”, azaz a csíksomlyói nyeregben mutatjuk be Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését. 
Az V. MITEM médiatámogatói az M5, a Pesti műsor, és az Origo voltak, a fesztiválról napi beszámolót a mitem.hu/aktualis  illetve a Nemzeti Színház honlapjának magazin oldalain olvashatnak. 

(2018. április 29.)