Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. március 28. - Gedeon, Johanna Napja

Nyílt nap - Felolvasószínház a Magyar Dráma Napja tiszteletére

Kiss Csaba: Főnyeremény

JÁTÉK A PÉNZ KÖRÜL - EGY KÜLÖNÖS TÖRTÉNET

Andraschek László, egy létminimum környékén tengődő győri ember 2013-ban 632 millió forintot nyert a Skandináv lottón. Nem kért anonimitást, ezért esetét hamar felfedezte és szokott túlzásaival világgá kürtölte a média. Egy ilyen újságcikk lett a 2015-ben megrendezett első Győri Drámaíróverseny véletlenszerűen kihúzott témája is. Három drámaíró - Vörös István, Pozsgai Zsolt és Kiss Csaba – 24 óra alatt írt egy-egy 30-40 perces darabot, amit még aznap elő is adtak. Az előadás után Kiss Csaba megismerkedett a „győri lottómilliomos” feleségével, akit a szervezők meghívtak az előadásra. Az ismerkedést otthoni látogatás, többszöri beszélgetés követte. Ezek nyomán született meg a Főnyeremény című darab. A történet meseszerűségét fokozza, hogy a dráma végleges változata Ingmar Bergman házában, Fårö szigetén született.

Ha egy kötegben 2 millió van, akkor a Főnyeremény kb. hatszor ennyi volt.

„… gazdag emberként megtanultam gyűlölni is. Ezt az érzést addig nem ismertem” – ez a mondat ragadott meg elsőként Anikó nyilatkozatából. Józanságot, emberséget sugárzott. Egészséges ellenpontja volt a pénz szédületének, a megvásárolható jómódnak. – Minek örült a legjobban? – kérdeztem tőle később. „Hogy kihozhattam lányom családját a nevelőotthonból”. - És a Tenger a kert végében, amiről annyit írtak a lapok – Laci nevetve mutatja a kb. 20 négyzetméteres medencét. „Sós víz van benne, tengeri adalék” – ebből lett a szenzáció. Ülünk a konyhában, Laci gyerekkoráról mesél, a téeszről, a szakiskoláról, a csibészségekről, hat testvéréről. Az utcán töltött évekről.  

Az újságcikkben volt még egy erős kép – a drámai mag. „Zokogtam, a medence vizében elvesztek a könnyeim. És gyűlöltem a helyzetet, hogy itt vagyok egyedül, Laci szintén. Gazdagok vagyunk, de egyikünk gazdag alkoholista, a másikunk meg gazdag pánikbeteg. Visszakértem a régi boldogságunkat”.

Andraschek László és Anikó

 

A drámaírói verseny naplója - a Facebookon:  https://www.facebook.com/kiscsaba/posts/10205329971359762

 

Felolvasószínház a Magyar Dráma Napja tiszteletére
2016. szeptember 24. 18 óra, Kaszás Attila terem

 

Szereposztás:

PECH JÓZSEF: Horváth Lajos Ottó
MARGIT, P. második felesége /  IRMA, P. első felesége:  Györgyi Anna
FŐNÖKÚR, P. főnöke / AGG PECH, P. apja:   Schnell Ádám
VILI, személyi menedzser / PECH PUBI, P. fia első házasságból:   Farkas Dénes
FANNIKA, lány a szomszédból / GUCCI lány:   Vas Judit Gigi eh.

Dramaturg: Kulcsár Edit
Rendező: Kiss Csaba

ÉLŐ EMBERT MEGÍRNI…

Különleges találkozóra kerül sor Kiss Csaba FŐNYEREMÉNY c. drámájának felolvasószínházi előadása után. Az est vendége a darabot ihlető, hajléktalanból lottómilliomossá vált Andraschek László és felesége. A beszélgetést Zalán Tibor költő vezeti.
Az eseményen az HBO forgat a készülő dokumentumfilmhez.
Belépés ingyenes, regisztrálni a honlapon lehet.

(2016. szeptember 16.)