Nemzeti Most Magazin
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
2024. április 25. - Márk Napja

Hír

Hagyma és puzzle – megjelent a Nemzeti Magazin friss száma

Nemzeti Magazin ajánló II/7.

Miért nem volt B-terve Söptei Andreának? Mit gondol a keletről és a Nyugatról Karin Bergmann, a Burgtheater igazgatója? Mi foglalkoztatja Bánsági Ildikót, Tóth Augusztát, Blaskó Pétert a Márai-darab próbái közben? Miért tetszett a Brand Gerő Andrásnak és Horkay Hörcher Ferencnek? Mit ért önmaga hitelességén Andorai Péter? Hogyan készül Schwajda György szoba Varga Imre műhelyében? Ha kíváncsi, lapozza fel a Nemzeti Magazin friss számát.

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány.
Megtalálható a Nemzeti Színházban, a jegyirodánkban
továbbá országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban is.

 

 

Söptei Andrea: Nem volt B-terv

„…vannak, akik gyorsan rájöttek, hogy mi a világhoz a kulcs. Én meg nem találtam. Nem állítom, hogy a kulcs most a kezemben van, de tudom magamról, hogy miben szereztem önbizalmat, mit tudok, és mi az, amin már nem tudok változtatni.” (Söptei Andrea)

A készülő Márai Sándor darab (Családi kérdés) próbáján  | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

 

Hagyma és puzzle

„A színész olyan, mint egy régész. Megérkezik a terepre, és elkezd kutatni. Először talál egy cserépdarabot, aztán még egyet, majd egyre többet, kezd kirajzolódni valami. A karakter, a figura, a dolog íve…” Bánsági Ildikó a Márai egyfelvonásos próbáiról.

Bánsági Ildikó Blaskó Péterrel és Árkosi Árpád rendezővel  | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

 

 

Brand, a tökéletes

A darab szereplői egészen kiváló alakítást nyújtanak. Brand, azaz Trill Zsolt tökéletesen jeleníti meg a megszállott idiótát – úgy, hogy végig nem tűnik idiótának, hanem csak erkölcsileg kérlelhetetlen, értékei iránt szenvedélyesen elkötelezett embernek. (Gerő András)

Törőcsik Mari a Brand c. előadásunkban  | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

 

 

Andorai Péter: „Önmagamat megfejteni”

„A színház sokkal koncentráltabb figyelmet, jelenlétet kíván. Eggyé kell válni a szereppel, együttlélegezni a kollégákkal, erős csapatmunka eredménye az előadás… Nem vagyok harsány, teátrális alkat – nekem jobban megfelel a film, ahol a tekintet, az arc, az apró gesztusok fontosak, nem kell semmit „csinálni”, csak önmagam hitelesen megmutatni.

Andorai Péter a Nemzet Színésze cím átvételének napján | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

 

 

Keserű színjáték

„Diktatúrában az akarat cselédei süketen és vakon üzemelnek. Így piszkolhatták be március idusát is: 15-én 14 óra 30 perckor az első robbantás a pince- és a tartófödémeket támadta. Mesteri roppantással…” Ablonczy László írása a Nemzeti Színház 50 évvel ezelőtti felrobbantásáról

Fotó: Zaránd Gyula

 

***

Keresse a magazin legújabb számát a Nemzeti Színházban, a jegyirodánkban továbbá országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban is. Ahogy korábban írtuk, a februári szám minden példánya elfogyott, de honlapunkról letölthető.

 

 

(2015. április 2.)