Nemzeti Most Magazin Ugrás a tartalomhoz
1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. +361/476-6800
Vissza a hírekhez

Négy díj, három díjazott

A Nemzeti Színház díjait június 19-én az évadzáró ülésen adták át az évad legjobbjainak. Az elismerések mellett a legjobb női- és férfi alakítás díját elnyert művészek számára a színház kiemelt támogatója, a Nissan magyarországi importőre egy-egy Nissan gépjárművet biztosít a nyári szabadság idejére. A díjazottak közül Szilágyi Ágota, Schnell Ádám és Herczegh Péter idézi fel az elmúlt hónapokat.

 

Szilágyi Ágota
Szilágyi Ágota

A Szörényi Éva-díjat a színház társulata szavazza meg az évad legjobb alakítását nyújtó színésznőnek. Az idei díjazott Szilágyi Ágota, egy éve tagja a Nemzeti Színháznak, de már három éve dolgozik a társulattal. Először a Macskajáték című darabban ugrott be Ilus szerepébe, azután az Egri csillagokba, majd más előadásokba.

– Meglepett a díj – mondja a színésznő –, mert bár sokat dolgoztam az elmúlt évben, a rám bízott szerepek főleg epizódszerepek voltak. De volt három beugrásom is, ezek közül az egyik Gertrudis a Bánk bánban. Négy nap állt a rendelkezésemre, hogy felkészüljek. Nagyon jól éreztem magam a színpadon, mert a kollégáim végig figyelmesek és odaadóak voltak. Most ez a szerep áll a legközelebb a szívemhez. Egy ideig én játszom majd, míg a kolléganőm visszajön a szülési szabadságról. Úgy gondolom, ezért a szerepért vehettem át a díjat, emiatt szavazott rám a társulat.

Szilágyi Ágota idén két külföldi rendezővel dolgozott együtt. Theodórosz Terzopulosz vitte színre a Kurázsi mama és gyermekei című előadást, amelyben a Parasztasszonyt játssza, aki egy dalt énekel a halálba menő katonáknak. Valerij Fokin rendezte a King Lear Show című darabot, amely egy televízió stúdiójában játszódó valóságshow. A színésznő Kentet, a műsorvezetőt alakítja, korunk emberét testesíti meg, azt a figurát, aki mindig arra az oldalra áll, amely az érdekeit szolgálja.

Szilágyi Ágota, miután 2007-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházhoz szerződött.  Négy évig az Újvidéki Színház, majd öt évig a budapesti Maladype Színház tagja volt. Munkáját eddig is számos díjjal jutalmazták. Temesváron kétszer nyerte el az év színésznője díjat, 2017-ben az Őze Lajos-díjat vehette át.

 

 

Schnell Ádám

 

A Sinkovics Imre-díjra a szavazatokat szintén a társulat tagjai adják le az évadzáró ülés előtt. Az elismerést az a férfiszínész kapja meg, aki az évad legjobb alakítását nyújtotta, és emellett a színházért is feladatot vállalt. Miután összeszámolják a voksokat, Madarassy István Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész belegravírozza a nevet az általa készített bronzplakettbe. Idén Schnell Ádám nevét véste a díjra.

– Nagy öröm számomra, hogy István a díj alkotója, mert ahogy mondani szokta, ő már az édesanyám pocakjából ismer engem. A szüleim nagyon jóban voltak vele, rendszeresen jártak a kiállításaira – mondja a színművész. Annak is nagyon örülök, hogy a nyári szünetre a Nissan biztosít számunkra egy autót, amellyel Horvátországba utazunk majd pihenni.  

Schnell Ádám szívesen segíti fiatalabb kollégáit, bár ebben az évben nem sok ideje jutott rájuk, nagyon elfoglalt volt. Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabjában Norrison bank elnököt alakítja, aki váratlan helyzetbe kerül, mert a rábízott gazdag amerikai lányról kiderül, hogy titokban férjhez ment, és már a baba is úton van. Norrisonnak egy óra áll rendelkezésére, hogy a lány szülei számára a nincstelen taxisofőr férjből jómódú úriembert faragjon. Az évad végén bemutatott Lear King Show című darabban a címszereplőt játssza, aki egy média holding cég elnökeként próbálja a hatalmat megosztani a lányaival.

Nagy megtiszteltetés számára, hogy Sinkovics Imréről elnevezett díjat kapott. Tavaly ősszel Norrison szerepéért a Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díjat is átvehette.

– 1982-től két évig stúdiósként csodálhattam a két színész óriást a Nemzeti Színházban – meséli Schnell Ádám. – Végzett színészként sajnos nem volt alkalmam velük egy színpadra állni, de Sinkovits Imrével még dolgozhattam a rádióban.

 

Herczegh Péter

 

A Szeleczki Zita-emlékgyűrűt az a művész veheti át, aki kiemelkedően sokat tesz a versek népszerűsítéséért. Az idei díjazott, Herczegh Péter hat éve tagja a társulatnak, jelenleg tizenöt darabban játszik, és szívesen vállal versmondást.

– A Müpában léptem fel, ahol Rubold Ödön rendezett Kányádi Sándor és Nagy László esteket. Egy nemzetközi megemlékezésen Radnóti Miklós Töredék című költeményét mondtam el angolul, ahogy a Színházi Olimpia megnyitóján is Petőfi Színészdal című versét is. A magyar költészet napján pedig a Hangraforgó együttessel volt közös estünk – eleveníti fel a színész a fellépéseit.

Herczegh Péter idén nem egy, hanem két elismerést vehetett át. Ahogy két évvel ezelőtt, most is neki ítélték a Farkas-Ratkó-díjat. A vándorgyűrűt a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház művészei vehetik át, évente felváltva. A társulati tagok arra a negyven év alatti fiatal színészre szavazhatnak, akiről úgy gondolják, kiemelkedő teljesítményt nyújtott az évadban.

Herczeg Péternek ez évben három bemutatója volt. Vidnyánszky Attila állította színpadra a Bánk bán című darabot, amelyben Ottót alakítja. A Kurázsi mamában a címszereplő fiát, Eilifet, a Revizorban Hlesztakovot játssza. A Kurázsi mama és a Revizor is külföldi rendező munkája. A görög Theodórosz Terzopulosszal és a grúz Avtandil Varszimasvilivel már az előző évadban is találkozott.

– Megtisztelő, hogy mindkettejüknek tetszett a munkám, visszahívtak, és ismét együtt dolgozhattunk – mondja a művész. – Annak pedig külön örülök, ha a kollégáim úgy látják, hogy megérdemlem a díjakat.

 

Ozsda Erika

 

(2024. június 28.)